Sopron–Fertő családoknak – 3 nap

SopronSopron-Fertő turisztikai térség
Hány napos?
3 nap
Ajánlott közlekedési eszköz:
kerékpár
autó
Vonat
Címkék:
Kastélyok, Várak, Paloták
Kultúra és műemlékek
Természeti értékek
Sopron-Fertő turisztikai térség
Élménykereső családosok

1. nap

Ha Sopron, akkor a Tűztorony, ez az első, ami eszünkbe jut erről a városról!

A város jelképe ez a torony, amelynek nagy gyakorlati haszna volt régen: a Tűztoronyban egykor szolgálatot teljesítő őrök innen figyelmeztették a város lakosait, ha tűz ütött ki, ha ellenség közeledett, vagy ha idegen bort akartak behozni a városba.
Nézzük meg a Tűztoronyban lévő római kori városfalakat, majd induljunk fel az 58 méter magas torony tetejére. Ide egy kétszáz fokból álló lépcsősor vezet fel, melyet könnyedén megmászhatunk. Megéri a fáradságot, mert a körbejárható kilátóról lélegzetelállító látkép tárul elénk Sopronról, a Fertő tóról és a szomszédos Ausztriáról.

Macskakő Gyerekmúzeum az Eggenberg-házban

Az Eggenberg-házban található múzeum a régmúlt időkben élt emberek mindennapjait mutatja be az óvodások, alsó tagozatosok számára. Az egykori használati tárgyakon keresztül – a római kortól napjainkig – a gyerekek számára egy új világ nyílik meg; önállóan, játékos formában fedezhetik fel a kiállított műtárgyakat.

Károly-kilátó, Boszorkány tanösvény

Vegyük az irányt a Lővérek erdeje felé; a Károly-magaslati parkolóból nyolc állomásból álló meseösvény indul, és vezeti tovább a gyerekeket. Egy térkép segítségével a helyi legendák nyomába eredhetünk, az állomásokon pecsétet gyűjthetünk a végállomáson kapható jutalomért cserébe.
A Károly-kilátóhoz érve máris megértjük, miért szeretnek ide csak úgy feljönni a soproniak. Egy séta a lővéri erdőkben, a jó levegőn, ciklámenek, mókusok és – ha szerencsénk van – őzek társaságában.
A kilátó lábánál egy múzeum is vár ránk, a kilátó tetejéről pedig ismét egy csodás soproni látkép tárul elénk, csak most a Lővérek irányából – a Fertő tóval, a szomszédos Ausztriával és a Schneeberggel.

Sopron óvárosa

A belváros utcái innen indulnak ki, ide vezetnek. Majdnem minden épület műemlék, és ahogy sétálunk, a házak homlokzatán lévő táblák rengeteg történetet mesélnek el nekünk.
Sopron a középkorban az ország hét legfontosabb szabad királyi városa közé tartozott; koronázóváros, határváros, mely földrajzi helyzete miatt mindig fontos kultúraközvetítő szerepet töltött be. A régi római kereskedelmi utak, így a Borostyánkőút is itt futott. Az itt található épületek több múzeumnak adnak otthont: a Fabricius-ház, a Patika Múzeum, a Scarbantia Fóruma, az Ó- és Új-zsinagóga, az Eggenberg-ház, a Lábas-ház és a Cézár-ház mind elérhetők egy belvárosi séta során.
A Fő téren lévő Storno-ház és a Kecske-templom története különleges jelentőségű!
A Storno-ház egy palotaszerű barokk sarokház, amely a város XVII–XX. századi történetét mutatja be. A névadó Storno Ferenc egy téves útbaigazítás révén került Sopronba, ahol kéményseprőként állt munkába, és a soproni, környékbeli padlásokon szakértő szeme hamar felfedezte a különlegességeket.
A Kecske-templom múltja nagyon régre nyúlik vissza, 1280-as iratban említik meg először. Bejárata felett a templom jótevőjére utaló kecskés címer látható. Történelmi események, több koronázás helyszíne volt, és országgyűlést is több alkalommal tartottak falai között.
Végezetül sétáljunk egyet a Fő teret körülvevő utcákban; a Szent György utca, az Új utca, a Kolostor utca és a Templom utca még számtalan gyönyörű épületet, műemléket rejt!

2. nap

Ha két napunk van Sopronban, akkor az Óváros és a Károly-kilátó után folytassuk egy édes kísértéssel a programunkat a Harrer csokoládéműhelyben, és nézzük meg Fertődön „a magyar Versailles-t”!

Harrer csokoládéműhely

Az osztrák Harrer cukrászdinasztia immár négy generáció óta kényezteti vendégeit – 2009-től már csokoládéval is.
A legjobb termőhelyekről érkező kakaóbabokat saját maguk pörkölik, minden terméket kézzel készítenek, kizárólag természetes alapanyagok használatával, majd magvakkal, aszalt gyümölcsökkel, fűszerekkel ízesítik a finomságokat. Az állandó kísérletezéseknek köszönhetően csokoládékínálatuk egyedülálló, termékeik pedig sorban szerzik is az érmeket a világ különböző pontjain tartott rangos versenyeken. Kóstoljuk meg az ét- és a tejcsokoládékat, a bonbonokat, a trüffeleket, a forró csokit, és persze a nyári hőségben a fagylaltokat is! 
A csokoládékóstolóra előre foglaljunk időpontot!

„A magyar Versailles” – Fertőd, Esterházy-kastély

A fertődi Esterházy-kastély épülete mai formáját a XVIII. században nyerte el; a 126 szobás kastély méltó párja a bécsi schönbrunni vagy a párizsi versailles-i kastélynak.
„A magyar Versailles-ban” mindig is a muzsika, pompa jellemezte a korbeli életet. A kastélyban rendszeresen tartottak vigasságokat, és az egyik ilyen fényűző estélyen Mária Terézia is részt vett. A XVIII. század végére az ország egyik fő kulturális központjává vált – nem csoda, hogy Joseph Haydn is két évtizedig lakott és alkotott itt.
A kastély szobáinak kortörténeti kiállítása után érdemes még egy nagyot sétálni a kastélyparkban, és elgondolkozni azon, hogyan élhették itt mindennapjaikat a hercegi család tagjai.

3. nap

Ha több napot töltünk a városban, érdemes ellátogatni a Fertő–Hanság Nemzeti Parkba, amely számos programot, túrát, aktív feltöltődést kínál!

Fertő–Hanság Nemzeti Park

Kezdjük a túránkat a Kócsagvárban, mely nevét a helyi madárvilág egyik képviselőjéről, a nagy kócsagról kapta. A Hanság élővilágáról, az egykori mocsár- és lápvilág maradványainak megőrzéséről szóló kiállítást a Kapuvártól 7 kilométerre fekvő kis településen, Öntésmajorban nézhetjük meg. Sarródon, Lászlómajorban, az Esterházyak egykori majorsági központjában pedig a falusi életet bemutató látványgazdaságba nyerhetünk bepillantást.
Ha szeretjük az aktív pihenést, akkor a kenutúra nekünk való! A 6 kilométer hosszú túra alatt a Fertő összefüggő, sűrű nádasába vágott csatornákon keresztül egy szinte háboríthatatlan világba érkezünk, felejthetetlen élmény lesz!
A Fertő nádas csatornáinak és nyílt vízi élővilágának felfedezésére pedig induljunk el az egyedi fejlesztésű szolárhajókon. Az elenyésző motorhangnak köszönhetően rejtőzködő, vagy az emberi jelenlétet kevésbé toleráló vízi madarak, emlősök is sorra előkerülnek. A hajó nagyon stabil és kényelmes, így gyerekekkel is bátran nekivághatunk!

Ezt ne hagyd ki!

Járd be velünk az országot!