Kalandozások az ország legeldugottabb tájain: az Őrségben és a Vendvidéken

Veleméri Szentháromság-templomŐrségBük–Sárvár turisztikai térség

Mindkettő az Őrségi Nemzeti Park része, és varázslatos kirándulóhelyeket tartogat. Az ország legnyugatibb vidéke távol esik mindentől, épp ezért felejthetetlen az idelátogatás.

A két néprajzi tájegységet könnyű összekeverni. A Vendvidéket Rábavidéknek is hívják, és Szentgotthárd a központja; falvaiban mindössze háromezren laknak, ez az ország legnyugatibb csücske. Az Őrség tőle délebbre fekszik, területe nagyobb, de mindkettőnek része a Szlovéniába átnyúló Muravidék. Közvetlenül egymás mellett találhatók, de néprajzilag eltérnek egymástól.

Mi fán terem a Vendvidék?

A Vendvidék az itt élő szlovén népességről kapta a nevét, a vendeket pedig a térség központjában, Szentgotthárdban kolostort alapító ciszterci szerzetesek telepítették le. Vendvidéken kel fel legutoljára a nap, fekvésének köszönhetően a szocializmus idején elzárt határsáv volt, így az államosítás és a téeszesítés káros hatásai elkerülték, erdői, természeti értékei megőrizték érintetlenségüket. Például az orfalui Fekete-tó nevet viselő láp is fennmaradhatott a kivételes körülmények között: keletkezése a jégkorszak utolsó szakaszához köthető, növényritkaságai miatt hazánk egyik legvédettebb természeti jelensége. Számos legenda kering róla, állítólag egy egész templomot is elnyelt egykor – az ingoványos, mocsaras területen valóban könnyen el lehetett merülni.

Ahol három ország is összekacsint

Vendvidék mesébe illő, háborítatlan erdői Magyarországon ritkaságszámba menő látványt nyújtanak, és a csapadékos időjárásnak köszönhetően különösen sok gombát találni errefelé. Apró, kis lélekszámú falvai biciklivel, de akár gyalogtúrákon is bejárhatók. Felsőszölnökön, az ország legnyugatibb településén találjuk a Hármashatár-követ, amit 1922-ben a trianoni békeszerződés után állítottak Magyarország, Ausztria és Szlovénia találkozásánál, és ahol
egy percen belül beléphetünk három országba is. Apátistvánfalván találjuk a környék legszebb templomát, a barokk Harding Szent István-templomot, valamint a határőrmúzeumot és az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Ökoturisztikai Információs Centrumát is.

Az Őrség leginkább egykori lakóit illetően és településszerkezetében tér el a Vendvidéktől. Utóbbin szórványtelepülések jellemzőek, egymástól távol eső házakkal, míg az Őrségben házcsoportokba, „szerekbe” tömörülnek az otthonok. Az itt élők feladata már a honfoglalás óta az őrt állás volt, innen a térség elnevezése. Őriszentpéter, az Őrség központja például kilenc szerből áll, legfontosabb látnivalója a román kori Szent Péter-templom. Kihagyhatatlan Árpád-kori emlék még a veleméri kora gótikus templom, melynek falait Magyarország legnagyobb egyben fennmaradt középkori falfestménye díszíti.

Az őrségi hagyományok és Szentgotthárd

Az Őrségben haranglábak, a dimbes-dombos tájba simuló műemlék házak, gyümölcsösök keresztezik utunkat, amit érdemes autóval megtenni. Szalafő a vidék legautentikusabb települése, ahol a pityerszeri Őrségi Népi Műemlékegyüttes skanzenjében eredeti helyükön, korhű berendezéssel vehetjük szemügyre a tipikus őrségi házakat, a gyerekek pedig
kézműves foglalkozásokon és játszópajtákban múlathatják az időt. Pankaszon az Őrség szimbólumának számító szoknyás haranglábak legszebb példáját találjuk. A jellegzetes őrségi népi mesterséget, a fazekasságot a magyarszombatfai Fazekasház mutatja be egy 1790-ben épült parasztházban. Szentgyörgyvölgyön a kívülről egyszerűnek tűnő református templom pazar díszítésű, kék kazettás enteriőrt rejt, mindenképp menjünk be megnézni!

Az Őrségben bőven akad lehetőség, hogy megismerkedjünk az egyedülálló népi hagyományokkal, nem beszélve messze földön híres ételeiről, a hajdinás vargányalevesről, a tökmagolajos salátáról, a dödölléről, a tökös-mákos rétesről, a kölesmáléról és a köleskásalevesről. Híres programjai, a Hétrétország, az Őrségi Nemzetközi Tökfesztivál és a Nemzetközi Fazekastalálkozó is jó apropót adnak ahhoz, hogy ellátogassunk ide és a Vendvidékre. Ha van időnk, keressük fel Szentgotthárdot is: a ciszterciek csodaszép barokk temploma látogatásra érdemes, mellette ma is áll kolostoruk, amelyben a polgármesteri hivatal működik. Szentgotthárdnak egyébként van egy népszerű mediterrán termálfürdője is, a legtöbben emiatt érkeznek a városba.

Járd be velünk az országot!