Finomságok az Őrség szívéből

Magyarország nyugati csücske, a csodás kirándulóhelyekben bővelkedő Őrség azoknak sem fog csalódást okozni, akik szeretik a hagyományos módon, szívvel-lélekkel készült, finom ételeket. A tájegység szívében közvetlenül a termelőktől szerezhetitek be a helyi specialitásokat.

A magyar népi hagyományokat a XXI. században is híven őrző Őrség újabban nem csak a kirándulásokat kedvelő turisták körében népszerű. Azok is egyre jobban szeretik és ismerik, akik az ország hagyományaival a finom falatokon keresztül is szívesen ismerkednek. A tipikus őrségi ételek, a krumplis dödölle, a hajdinás vargányaleves, a „hőkőn sült”, azaz forró kövön sült perec és a tökös-mákos rétes, no meg a helyben préselt tökmagolaj valóban megérdemli az ínyencek figyelmét.

Ősi települések a XXI. században

Az Őrség nevét viselő történelmi tájegységünk neve az államalapítás óta a határ őrizetével megbízott magyar, vagy magyarul beszélő szabad emberekre utal. Az Őrségi Nemzeti Park védelme alatt álló tájegység jellegzetes falvaiban még ma is látható az egykori „szeres” településszerkezet. A néhány, egymáshoz közel épített házból épült „szerek”, amelyekben korábban rokoni közösségek éltek, laza hálózatot alkottak egymással.

A legjobban Szalafő Pityerszer nevű része, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum őrizte meg ennek emlékét. Ez az ország egyetlen olyan skanzenje, ahol a házak ma is az eredeti helyükön állnak. De tipikus, összesen kilenc szerből álló település az Őrség szíve, Őriszentpéter is. Az egyik szer, a Templomszer, ahogy neve is mutatja, egy bájos Árpád-kori templom köré épült.

Helyi finomságok, családias hangulat

A tájegységnek ezen a központi településén nyílt meg 2012 júliusában az őrségi termelői piac. A református templom mögött, a sportpálya melletti parkos területen kínálják az árusok a portékájukat minden szombaton 7 és 12 óra között. A nyári időszakban, június elejétől augusztus végéig szerda délutánonként, 16 és 19 óra között is nyitva a piac, a téli időszakban pedig szombatonként 8 és 12 óra között vásárolhattok itt. A vásártér évente két nagyobb rendezvény, az Őrségi Vásár és az Őrségi Tökfesztivál központja.

A termelői piac kezdetben tíz-tizenkét állandó résztvevővel indult, de a helyiek és a turisták körében is folyamatosan növekszik a népszerűsége, ezzel együtt pedig árusainak száma és választéka is. Ráadásul a helyszín is nagyon kellemes, a pultok a fák árnyékában állnak, mellette pedig játszótér várja a gyerekeket.

Érdemes korán érkezni, mivel előfordulhat, hogy 10-11 órára már elkapkodják a finom, házi készítésű szörpöket, gyümölcsleveket, sajtokat, mézet, zöldségféléket, befőtteket, biotermékeket és húsárukat. No és persze a messze földön híres őrségi tökmagolajat, valamint más növényi olajokat, például a mákolajat, a dióolajat vagy a mogyoróolajat. A széles kínálat mellett családias hangulat, kedvesség, figyelmesség várja a vásárlókat.

Járd be velünk az országot!