Az építészet remekei: főúri kastélyok Soprontól csupán néhány kilométerre

Esterházy-kastélyFertődSopron–Fertő turisztikai térség

Lépjetek be a barokk stílusú épületegyüttesbe, amit a „magyar Versailles-nak” becéznek, vagy a korai klasszicista kastélyba, amely valamikor a legnagyobb magyarnak adott otthont.

Fertőd tündérvilága: a csodálatos Esterházy-kastély

A bécsi Schönbrunn és a párizsi Versailles méltó párja a „magyar Versailles-ként” is emlegetett fertődi Esterházy-kastély, amely a XVIII. században Magyarország egyik fő kulturális központjának számított. A barokk stílusú épületegyüttes ma Fertőd város fő nevezetessége, lélegzetelállítóan szép freskóival, szobraival és stukkóival egy igazi tündérvilág. Első emeleti dísztermében Josef Ignaz Mildorfer Apollón diadala című freskója nyűgözi le a kíváncsi szemeket, a kastély 126 rokokó stílusú szobájának egyikében pedig annak idején még Mária Terézia is megszállt. A szakrális jegyeket hordozó kastély udvarában Joseph Haydn is volt udvari zeneszerző, az őt mintázó szobor a parkban kapott helyet. Az építészeti műremek a mai napig fontos szerepet tölt be a kulturális életben: számos komoly- és könnyűzenei koncertnek ad otthont. Lépjetek be a Marionettszínház falai közé, vegyetek részt egy izgalmas színháztörténeti túrán, vagy tegyetek egy virtuális sétát a körpanorámás vetítésnek köszönhetően!

Vár benneteket a klasszicista stílusban épült nagycenki Széchenyi-kastély!

Soprontól mindössze 13 kilométerre, Nagycenken találjátok a korai klasszicista stílusú Széchenyi-kastélyt, amely generációkon át adott otthont a legnagyobb magyarnak, Széchenyi Istvánnak és családjának. A kastély 1973-as rekonstrukciója után itt nyitott meg Magyarország legnagyobb alapterületű emlékmúzeuma és családi mauzóleuma, mely a család történetét és Széchenyi István életét mutatja be. Kertjében található Európa egyik legszebb, 2,6 kilométer hosszú hársfasora, melyet Széchenyi Antal és felesége ültettetett 1754-ben. A kastély megtekintése után az időutazást a közeli, századfordulós hangulatú Széchenyi Múzeumvasúttal folytathatjátok!

Járd be velünk az országot!