Mátra–Bükk felfedezőknek – 5 nap

Diósgyőri várDiósgyőrMátra–Bükk turisztikai térség
Hány napos?
5 nap
Ajánlott közlekedési eszköz:
busz
kerékpár
autó
Címkék:
Fürdők és strandok
Gyógyfürdők és gyógyhelyek
Múzeumok és kiállítóhelyek
Kastélyok, Várak, Paloták
Kultúra és műemlékek
Vallási helyek
Természeti értékek
Vízi sportok
Mátra-Bükk turisztikai térség
Értéktudatos fiatalok

1. nap

Egri vár

A vár, amit már mindenki látott – vagy legalább olvasott róla, de akárhányszor visszamész, mindig tud új élményt adni. A várfalról tökéletes a város körpanorámája, kötelező fotótéma. A várhoz vezető kis utcák is a középkor hangulatát idézik. 

Egri Bazilika

A város egyik legjellegzetesebb épülete, uralja a centrum látképét. Monumentális, látványos, nem lehet elmenni mellette. Tégy egy fél fordulatot a lépcsőjén, és máris a líceum hasonlóan patinás bejáratával nézel farkasszemet!  

Érseki Palota és Látogatóközpont

„Eger városa, papok városa” – így szól az ismert nóta, és ez igaz a mai napig. A barokk város érseki központ, ahol a kiállítás a püspökök, érsekek életébe kalauzol. Vedd szemügyre a Madaras terem falának díszítését, mely harminc réteg festék és vakolat alól bukkant elő! Megér egy misét. 

2. nap

Egri városnézés kisvonattal

Dotikával, a 36 fős, nyitott kisvonattal Eger belvárosából, az Érsekkert sarkától kényelmesen kidöcöghetsz a Szépasszony-völgybe, ha nem szeretnél sétálni vagy autózni. Gyalog sincs nagyon messze, de így menet közben alkalmad nyílik kellemesen nézelődni.  

Egerszalók: fürdő, sódomb

Legközelebb a törökországi Pamukkaléban vagy az USA Yellowstone Nemzeti Parkjában láthatsz hasonló felszíni mésztufaképződményt. Az egykori éjszakai, titkos fürdőzések helyén most színvonalas szálloda és igényes szolgáltatások egészítik ki a különleges élményt. 

Szépasszony-völgy

Jólesne egy kiadós egri városnézés után valami könnyed dolog? A Szépasszony-völgy pincéi, csárdája, zöld környezete, dűlőinek látványa ideális hangulatot biztosít az ellazuláshoz és a finom falatokhoz, kortyokhoz. 

3. nap

Mátravasút

Gyöngyös és Mátrafüred között utazhatsz rajta – ha szerencséd van, a Gyöngyi nevű nosztalgia-gőzmozdony jön érted. 

Kékestető és a tévétorony

1014 méteres magasság, plusz egy 196 méteres kilátótorony. Magyarország legmagasabb pontja. Télen sípályák, tavasztól őszig hegyi levegő és a csodás tájak látványa. Mit lehet ehhez még hozzátenni? Menj, és nézd meg magad! 

Oxygen Adrenalin Park

Hatalmas területen rengeteg lehetőség az aktívabbaknak a Mátrában. Quad, bobpálya, libegő, függőhíd, mászófal, adrenalinszint-emelő hinták, büfé a szomjasaknak, kávézó a koffeinfüggőknek, étterem és piknikhely az éheseknek. 

4. nap

Hámori-tó

Romantikus csónakázás festői környezetben. Vagy csak egyszerűen gyönyörködj a természet összhangjában! 

Lillafüredi Sport- és Kalandpark

A kalandpark is megér egy látogatást : libegő, segway, kötélpálya, gokart, szabadulószoba, tereproller, monsterbike-pálya vár rád. Ha feszegetnéd a határaidat, próbáld ki az ejtőgépet és a szabadesést! 

Lillafüredi Állami Erdei Vasút

Magyarország egyik legszebb pályájú kisvasútja. Völgyhidakon, alagutakon, meredek hegyi utakon közlekedik. Diósgyőrből indul, a lillafüredi Palotaszállót érintve a Garadna-patak völgyébe érkezik. 

5. nap

Szalajka-völgy

Ahol a természet átölel! Szilvásvárad legszebb része, kellemes kirándulóhely, a Bükk egyik legszebb kirándulóútja. Látványos eleme a Fátyol-vízesés, tökéletes piknikhelye a Gloriett-tisztás. Ha nem vagy rest, mássz fel a meredek ösvényen az Istállóskői-barlanghoz! 

Miskolctapolca Barlangfürdő

Európában is egyedülálló, különleges élményfürdő, ahol a természet alkotta környezetben élvezheted a termálvíz kellemes áramlását. Egyedi élmény lesz hallgatni, ahogy a mészkősziklák természetes módon felerősítik a víz csobogását. Élvezd a pillanatot! 

Ezt ne hagyd ki!

Járd be velünk az országot!