Győr–Pannonhalma családoknak – 5 nap

GyőrGyőr–Pannonhalma turisztikai térség
Hány napos?
5 nap
Ajánlott közlekedési eszköz:
busz
kerékpár
autó
Címkék:
Világörökség
Fürdők és strandok
Gyógyfürdők és gyógyhelyek
Múzeumok és kiállítóhelyek
Kultúra és műemlékek
Vallási helyek
Természeti értékek
Állatkertek
Vízi sportok
Kaland és egyéb sportok
Győr-Pannonhalma turisztikai térség
Élménykereső családosok

1. Nap

Győr barokk belvárosában érdemes hosszabb időt eltölteni: egy igazi ékszerdoboz! Utána irány a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ!

Győr barokk belvárosa

A történelmi városmag: az Óváros a Duna és a Rába találkozásánál fekszik. A belváros épen megőrizte történelmi jellegét, itt található a legtöbb műemlék és látványosság.

A Bécsi kapu tér Magyarország egyik legszebb barokk tere és Győr legrégebbi tereinek egyike, amelynek valamennyi épülete műemlék. Győr főtere a XIV. század óta piactérként használt Széchenyi tér, amely helyén valaha a római kori polgárváros állt. A téren található a Loyolai Szent Ignác bencés templom és rendház, valamint a Széchenyi Múzeumpatika is.

Az utcák, a terek, a házak régi cégérei visszarepítenek bennünket az időben: a Zichy-palota, az Esterházy-palota, a múzeumok, a templomok rengeteg múltbéli kincseket rejtenek. Engedjetek az idő hívásának ebben a gyönyörű belvárosban!

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ

A történelmi emlékek után egy formabontó, interaktív kiállítási központba invitálunk benneteket.

A Mobilis Interaktív Kiállítási Központ a kreatív alkotás, a felfedezés és a játszva tanulás helye. A szélcsatornától a tükörlabirintuson át az áramvonalas karosszériáig hetven különböző eszközt lehet itt kipróbálni. A kiállítótérben a 3D-s nyomtatásé, a kiterjesztett és virtuális világé, a robotikáé, az okosotthon eszközeié, az animációk készítéséé és a humanoidoké a főszerep.

Kísérleti bemutatókat is tartanak ebben a digitális élményközpontban, melyek nemcsak a gyerekekkel, hanem a felnőttekkel is újra megszerettetik a mérnöki és természettudományokat. Mert a játék öröme nem csupán a gyermekek kiváltsága!

Ma múzeumépületként szolgál, és kulturális rendezvényeknek ad otthont.

2. nap

Az egész családnak kínál élményt a Xantus János Állatkert és Mosonmagyaróváron a Futura Élményközpont!

Xantus János Állatkert

Állatkertbe menni mindig élmény: az egyik legjobb családi program, különösen, ha a vállalt küldetése az, hogy részt vegyen a veszélyeztetett állatok, növények és élőhelyek megmentésében.

A győri Xantus János Állatkertben lakó száz állatfaj több mint ötszáz egyedét nagy kifutóterületeken, eredeti életterükhöz hasonló körülmények között nézhetitek meg. Árnyas fák között, gondozott környezetben igen tartalmas programot kínál ez az állatkert: ragadozókat, növényevőket, madarakat, hüllőket láthattok – utána pedig megbeszélhetitek, a családban kinek mi volt a kedvence! 

Futura Élményközpont

Mosonmagyaróváron a FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont tényleg az egész családnak szóló élmény, kortól, nemtől függetlenül. Az élményközpont egy gyönyörűen felújított, háromszáz éves műemlékmagtárban kapott helyet. Az eredmény pedig magáért beszél: Magyarország legnagyobb tudományos játszóháza ez a hely, ahol planetáriumi előadások és különféle kísérleti bemutatók mellett a négy őselem – a víz, a föld, a levegő és a tűz – titkait fedezhetitek fel. Érdemes akár egy teljes napot rá szánni, hogy mindent kipróbálhassatok!

3. nap

Győr és Mosonmagyaróvár megnézése után irány Pannonhalma, a bencés főapátság!

Pannonhalmi Bencés Főapátság

Győrből fél óra alatt odaérhettek Pannonhalmára, ahol irány egyenesen a Világörökség részét képező Pannonhalmi Bencés Főapátság! Az ezeréves monostor épületei különböző korok üzenetét őrzik. Az itt élő szerzetesközösség a mai napig eredeti rendeltetésüknek megfelelően használja a fennmaradt tárgyi eszközöket.

Az apátságban a templom, az altemplom, a kerengő és a könyvtár látogatható – ez utóbbiban őrzik az első magyar nyelvemléket, a tihanyi apátság alapítólevelét. Az épületben található a Pannonhalmi Bencés Gimnázium.

Az apátság területén arborétum és egy páratlan gazdagságú gyógynövénykert is található, valamint egy rendkívül színvonalas pincészet és étterem is működik.

4. nap

Ha aktív időtöltésre vágytok, a Kisalföld közepén: a Szigetközben a helyetek!

Szigetközi kerékpártúra, vízitúra

A Szigetköz a Duna és a Mosoni-Duna által határolt területe, 375 négyzetkilométeres területével Magyarország legnagyobb szigete. A természetkedvelők itt a legjobb helyen járnak!

A „Duna ajándékának” is hívott helyet igen gazdag növény- és állatvilág jellemzi, melyet kajakkal, kenuval vagy akár kerékpárral is felfedezhettek.

A Mosoni-Duna szétterül itt, a Szigetközben, ezer ágra bomlik, és szigeteket, keskeny csatornákat alkot. A kanyargó folyóágak sűrű nádasokat, ártéri erdőket rejtenek, ahol ritka madarakat, vidrákat, hódokat is láthattok. A vízben fürödhettek is, a part szinte végig erdővel borított, a meder kavicsos, helyenként homokos vagy iszapos. A vadregényes táj, a vízben „derékig” álló fák, a parton felejtett csónakok, a csend tökéletes összhatást eredményeznek. Tehát strandolásra, pihenésre, szórakozásra fel! 

Szigetköz Kalandpark

Mosonmagyaróvárra érkezve vár a Szigetköz Kalandpark, ahol a hatvan – különböző magasságokban elhelyezett, különböző nehézségi fokú – akadállyal nehezített drótkötélpályán minden korosztály megtalálja a neki való kihívást. A Mosoni-Dunán átívelő csúszópálya, a trambulin és a mászófal pedig örök kedvencek!

5. nap

Ha pedig a technológia vonz, akkor irány az Audi Látogatóközpont Győrben!

Ha technológia, akkor Audi!

Az Audi Látogatóközpontjában bepillantást nyerhettek a járműgyár prés-, karosszéria- és összeszerelő üzemébe és a motorgyártás folyamatába, sőt, azt is megtudhatjátok, hogy hány alkatrészből épül fel egy V6 TDI motor.

A precizitás és a technológia tökéletes összjátékát láthatjátok: itt a szemetek előtt válik menetkész autóvá egy karosszéria – több mint hatszáz robot hegeszti össze a karosszériaelemeket. A gyárlátogatás során mindebbe bepillantást nyerhetünk, az Audi shopjából pedig kedves szuveníreket vihetünk haza.

Lipóti Termál- és Élményfürdő

Győrhöz és Mosonmagyaróvárhoz egyaránt közel, csodálatos természeti környezetben található a Lipóti Termál- és Élményfürdő. Termálvizét 2004-ben gyógyvízzé minősítették. Két gyógyvizes medencével, úszómedencével, sodrófolyosóval, pezsgőfürdővel, masszázselemekkel teli élménymedencével, 1200 négyzetméteres strandmedencével és, egy külön kis szigetre épült vízimalomban, finn szaunával várja a fürdőzni vágyókat.

A 10 hektáros, gyönyörű, élőfüves strand a fürdőzésen is kívül számos lehetőséget nyújt a kikapcsolódni vágyóknak.

Járd be velünk az országot!