Budapest környéke felfedezőknek – 3 nap

Brunszvik kastélyMartonvásárBudapest környéke turisztikai térség
Hány napos?
3 nap
Ajánlott közlekedési eszköz:
busz
Címkék:
Múzeumok és kiállítóhelyek
Kastélyok, Várak, Paloták
Természeti értékek
Budapest és környéke turisztikai térség
Értéktudatos fiatalok

1. nap

A történelem és a kultúra szerelmeseinek csodás háromnapos túrát ajánlunk, amely során természetesen lesz idő a pihenésre is. A főváros 50 kilométeres vonzáskörzetében kihagyhatatlan látnivalók és csodás tájak várnak minden kalandra vágyót.

Grassalkovich-kastély és a lovak földje

A Budapesttől csupán 30 kilométerre található Gödöllő városa ad helyt Magyarország legnagyobb barokk kastélyának. A Grassalkovich-kastélyt a XVIII. században kezdte építtetni Grassalkovich I. Antal. Miután a család kihalt, több tulajdonosa is volt az épületnek, míg 1867-ben I. Ferenc József és Erzsébet királyné kapta meg koronázási ajándék gyanánt a magyar államtól. Később, a II. világháború idején Horthy Miklós és családja lakta, ennek emlékét őrzi a ma is látogatható, 10 méter mélyen található Horthy-bunker, ahol a korabeli híradók mellett Karády Katalin legendás dalai is felcsendülnek. A kastélyban több állandó kiállítás vár benneteket. Eredjetek a Sisi-kultusz nyomába az Erzsébet királyné életét feldolgozó tárlaton, majd derítsétek ki, mi mindennek és ki mindenkinek adott otthont az épület a XX. század viharos időszakában. De nemcsak a falakon belül, azokon kívül is megannyi látnivalót tartogat a kastély. A mesés parkban áll a Királydombi pavilon, ahol 54 olajfestményt, honfoglaláskori hadvezérek és magyar királyok arcképeit csodálhatjátok meg.


Gödöllőtől csupán 10 km-re, a festői Domonyvölgyben a Lázár Lovasparkban hamisítatlan magyar falusi hangulattal, lovas hagyományokkal és ízletes magyar ételekkel koronázhatjátok meg a napot.  

2. nap

A királyok városa

Másnap újult erővel folytathatjátok a túrát – meg se álljatok Székesfehérvárig! A Történelmi és turisztikai szempontból is az ország legfontosabb települései között számon tartott Székesfehérvár belvárosában érdemes sétálni egy nagyot, hiszen gyakorlatilag minden épület múzeumot vagy egy-egy hangulatos éttermet, kávézót rejt. A többnyire barokk jegyeket viselő városban itt-ott a szecesszió és az eklektika is felfedezhető – kétségtelenül ez a sokszínű stíluskavalkád teszi még izgalmasabbá Székesfehérvárt. Keressétek fel a Magyar Királyi Szálló, a Vörösmarty Színház és a Szent István-bazilika épületét, ha pedig jobban elmerülnétek a város gazdag történelmi hagyatékában, akkor térjetek be a Szent István Király Múzeum kiállítóhelyeire. Az ország második legnagyobb múzeuma milliós műtárgygyűjteményével több helyszínen, több állandó kiállítással is vár benneteket. Összesen négy tudományterület – régészet, néprajz, képző- és iparművészet – tárgyi emlékeit, szellemi örökségét egyesíti ez a grandiózus tárlat. Lessetek be a középkori romkertbe, a Régi Vármegyeházába vagy a Csók István Képtárba, de a Palotavárosi Skanzent se hagyjátok ki – felejthetetlen élményeket ígér! Ha pedig kíváncsiak vagytok a gyógynövénytan tudományos múltjára, akkor a Fekete Sas Patikamúzeumban a helyetek! Majd költsetek el egy kellemes ebédet a belvárosban, a történelmi falak között!  

Természetjárás és sportprogramok

Ha már Székesfehérváron jártok, akkor a Sóstó Természetvédelmi Területhez tartozó Látogatóközpontot is ejtsétek útba. Fantasztikus környezetben, egy 7 kilométer hosszú tanösvényen mozoghatjátok le az ebédet, sőt, a 200 hektáros területen még két madármegfigyelő állomást is találtok. Innen csupán 20 percnyi autóút választ el benneteket Magyarország harmadik legnagyobb tavától, a Velencei-tótól, amely méltó zárása a napnak. Nyáron mártózzatok meg a tóban, hiszen nemcsak hűsít, de nátriumban és magnéziumban gazdag vize még gyógyhatással is rendelkezik. Más évszakokban sem kell lemondanotok a tó nyújtotta örömökről. Velence és környéke igazi sportparadicsom; ha tehetitek, béreljetek biciklit, és tekerjétek körbe a tavat. 33 kilométeren át nemcsak a tó gazdag madár- és növényvilágát csodálhatjátok meg, de a part menti városok is tartogatnak némi izgalmat. Ha az aktív kikapcsolódás helyett valami nyugalmasabb elfoglaltságra vágytok, akkor a megújult kikötőből akár sétahajóval is felfedezhetitek a tavat és a környék településeit. 

3. nap

Valami régi, valami új

Az angol neogótikus stílusú, hófehér falú kastély építése 1785-ben indult. Csak az 1800-as évek elején került a híres Brunszvik-család kezébe a birtok, akik aztán évszázadokon keresztül mindig alakítottak rajta egy kicsit. Az évszázad végén aztán Dreher Antal sörgyáros birtokolta ezt a nem mindennapi épületet, majd a világháború során hadikórházzá alakították. Jelenleg a Tudományos Akadémia fennhatósága alá tartozik. A kastély legpompásabb eleme a 70 hektáros angolkert, ahová különleges fákat, például törpe mandulát, cédrust, mocsári ciprust telepíttetett a megálmodója, Brunszvik Ferenc. A park különlegessége, hogy a rajta átfolyó Szent László-patak vizét felduzzasztották, és egy szigetet hoztak létre benne. De térjünk vissza Beethovenhez, aki bár nem szeretett tanítani, Brunszvik Terézzel és Jozefinnel kivételt tett. A világhíres zeneszerző több alkalommal is járt Martonvásáron, ugyanis a tanítás révén baráti kapcsolat alakult ki közte és a család között. Ennek a különleges történetnek állít emléket a ma a kastélyban helyet kapó Beethoven-kiállítás, ahol többek között a zeneszerző zongoráját és a Jozefinnel folytatott levelezését is szemügyre vehetitek. A kastélyban és a parkban való barangolás után egy kis természetjárásra invitálunk benneteket.

Egy pohár fehérbor mellett megpihenni

Kirándulásotok záróakkordjaként Martonvásártól csupán 25 kilométerre északra, az Etyeki borvidék lankáin első osztályú bort kóstolhattok. Ahogy a környék több területén, itt is a fehérbor dívik, a legismertebb borászatok között megtaláljátok a Nyakas Pincészetet, az Etyeki Kúria Borgazdaságot vagy a Haraszthy Pincészetet, de a Törley pezsgőhöz szükséges bort is ebben a térségben termelik. A hagyományok és a modern építészet találkozásának lehettek itt tanúi, és az európai színvonalú borászatok teraszain jólesik majd megkóstolni a legjobb nedűket, aztán megcsodálni a szőlőtőkék felett lenyugvó napot. 

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!