Budapest környéke családoknak – 1 nap

Gödöllői királyi kastélyGödöllőBudapest környéke
Hány napos?
1 nap
Ajánlott közlekedési eszköz:
busz
autó
Vonat
Címkék:
Kastélyok, Várak, Paloták
Kultúra és műemlékek
Budapest és környéke turisztikai térség
Élménykereső családosok

1. nap

Töltsetek egy felejthetetlen napot Sisi hercegnő egykori kastélyában, Gödöllőn, majd vegyetek részt egy izgalmas lovasbemutatón a festői szépségű Domonyvölgyben!

Gödöllői királyi kastély

Az építmény impozáns falai között az állandó kiállításokon felidézhetitek a magyar történelem jelentős eseményeit. A patinás környezetben nem nehéz elképzelni a legendásan szép Sisit, azaz Erzsébet királynét, aki a bécsi udvarból anyósa és megromlott házassága miatt egészen Gödöllőig, a koronázási ajándékként kapott Grassalkovich-kastélyig menekült. A termekben megelevenedik a múlt, mintha látnánk magunk előtt a királynét, ahogy a komornák bokáig érő hajzuhatagát fésülik, a lovardában lóra pattan, vagy sétál a szemet gyönyörködtető citrom-, narancs- és babérfákkal tarkított kastélyparkban. Mindenképp keressétek fel az Európában is kuriózumnak számító barokk kulisszás kőszínházat, amely manapság is nívós színházi előadások helyszíne. Ha ugranátok egyet az időben, akkor járjátok végig a kastély XX. századi történetét elmesélő tárlatot, de ne hagyjátok ki a Horthy-bunkert se, amely a II. világháború idején a kormányzó családjának biztosított bombabiztos óvóhelyet 10 méter mélyen a föld alatt. Az utóbbi években a kastély igazi családbarát térként is funkcionál, állandó gyermekprogramokkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várják a kicsiket. A lányoknak, illetve a fiúknak is külön audio-guide biztosítja a személyre szabott szórakozást. A múzeum egy igazi különlegességet is tartogat a kicsiknek. 2010-ben jelent meg Herceg Egérváry Elemér naplója című mesekönyv, amelynek történetét Faludi Ildikó és Reményi Márton jegyzi, továbbá Ferencz Tamás egri képzőművész illusztrációi keltik életre.

Lázár Lovaspark

Gödöllőtől csupán 10 kilométerre, a festői Domonyvölgyben Lázár Vilmos hétszeres kettesfogathajtó világbajnokunk igazi lovasparadicsomot hozott létre. A Lázár Lovaspark népszerű rendezvényhelyszín, de egyénileg is látogatható, ha szeretnétek egy picit közelebbről megismerni a hajdani magyar lovashagyományokat, lovagolnátok a napsütötte domboldalon, vagy megkóstolnátok az ízes bográcsos és kemencés magyaros ételeket. 

Járd be velünk az országot!