Balaton szenioroknak – 3 nap

Balaton
Hány napos?
3 nap
Ajánlott közlekedési eszköz:
busz
autó
Vonat
Címkék:
Kastélyok, Várak, Paloták
Vallási helyek
Természeti értékek
Balaton turisztikai térség
Aktív szeniorok

1. nap

Balatonfüred, Tihany és Veszprém múltját idéző séták, egy barokk kastély és a legendás Herendi porcelán készítésének kulisszatitkai: három napba egy sor izgalmas látnivaló belefér.

Tihanyi Bencés Apátsági Templom és Múzeum

A balatoni kirándulást a csaknem ezer éve alapított apátságban érdemes kezdeni, amely a Tihanyi-félsziget világhírű jelképe. Az I. (Szent) András által alapított monostor híres falfestményeit Deák-Ébner Lajos, Lotz Károly és Székely Bertalan készítették, a gyönyörű, fából készült szobrokat és a faoltárokat Stulhoff Sebestyén foglalta kompozícióba. Az altemplomban temették el az alapító királyt, ez az egyetlen, épségben megmaradt Árpád-kori magyar királyi temetkezőhely.  

Tihanyi séta

Az apátság melletti kilátópontról csodás kilátás nyílik a Belső-tóra és a déli partra. Innen néhány perces sétára található a Fazekasház és a Skanzen, amelyek a település múltjának őrzőiként a jellegzetes népi építészetet és a hagyományos mesterségekhez kapcsolódó használati tárgyakat mutatják be. 15 percnyi gyaloglással érhető el a Belső-tó és a Levendula Ház, ahol bővíthetjük a Tihanyi-félsziget kialakulásával és a levendulatermesztéssel kapcsolatos ismereteinket. 

Balatonfüredi séta

A reformkori belváros klasszicista épületeivel, hangulatos parkjaival és macskaköves utcáival igazi időutazás. Szinte látjuk magunk előtt, ahogy Blaha Lujza vagy Jókai Mór korzózni indul. A Vaszary-villa, az Anna Grand Hotel és a Kerektemplom megtekintése után sétáljunk végig a Tagore sétányon, ahol szobrok és emléktáblák mesélnek a város történelméről. A Balaton leghíresebb vízparti alléjának Rabindranáth Tagore Nobel-díjas indiai költő a névadója, példáját követve számos híresség ültetett itt fát. Az árnyas sétányt a Balaton főutcájának hívják, ahol számos étterem, kávézó és fagyizó várja a vendégeket.  

2. nap

Látogasd meg az északi part legnépszerűbb úti céljait, a tihanyi apátságtól Balatonfüred reformkori városrészén át a fényűző Festetics-kastélyig!

Festetics-kastély

A második napot indítsd az ország egyik legszebb kastélyának felfedezésével! A barokk stílusú műemlék építése a XVIII. században kezdődött, és az 1880-as évekre érte el mai, végleges méretét. A színpompás park Közép-Európa legjelentősebb kertművészeti alkotása, a Helikon Kastélymúzeum főúri életformát bemutató kiállítása pedig a Festeticsek fényűző életmódjába kínál betekintést. Itt látható Magyarország egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtára is, ami filmbe illő módon menekült meg a II. világháborúban. A kastély termeiben forgatták a Kincsem című film bizonyos jeleneteit.  

Hévízi séta

A világon egyedülálló, kellemesen meleg Hévízi-tó gyógyvize messze földön híres, rendkívül jó hatással van többek között a reumatikus és mozgásszervi betegségekre. A sétálóutca végén kezdődő, dr. Schulhof Vilmos fürdőorvosról elnevezett sétányra gyönyörű platánok vetnek árnyékot, az egyik oldalon a Hévízi-tó, a másik oldalon a Szent András Reumakórház patinás épületei láthatók, amelyek az 1870-es évek óta díszei a környéknek. A tavat megkerülve a Festetics Fürdőház mellett és egy hűvös, árnyas parkban vezet vissza az út a fürdő bejáratához.  

3. nap

Balatonfüred, Tihany és Veszprém múltját idéző séták, egy barokk kastély és a legendás Herendi porcelán készítésének kulisszatitkai: három napba egy sor izgalmas látnivaló belefér.

Veszprémi séta

Veszprém középkori hangulatú, kanyargós utcái fölé magasodó várnegyedében egymást érik a múzeumok, a paloták és a templomok a Tűztoronytól egészen a vár északi fokáig, ahol Szent István és Boldog Gizella szobra figyeli a várost. A Dubniczay-palota, a Szent Mihály-székesegyház, az érseki palota és a Gizella-kápolna mellett a Szaléziánumra is szánjunk időt, amely a felújított, XVIII. századi Bíró-Giczey-házban található. A barokk falfestményekkel díszített termek, a liturgikus kiállítótér és a hegedűkészítő látványműhely miatt mindenképp érdemes betérni ide.  

Herendi Porcelánmanufaktúra

A csaknem kétszáz éves manufaktúra látogatói bepillantást nyerhetnek a porcelánkészítés rejtelmeibe, a gipszmintakészítéstől a formázáson és az öntésen át a művészi dekorálásig. Megtekinthetik a világ legnagyobb Herendi-műtárgygyűjteményét és a Porcelánművészeti Múzeum állandó és időszaki kiállításait. Arra is van lehetőség, hogy a látogatóközpont műhelyében a vendégek egy kis időre kipróbálják a porcelánkészítés mesterségét.  

Ezt ne hagyd ki!

Járd be velünk az országot!