Balaton felfedezőknek – 2 nap

TihanyBalaton
Hány napos?
2 nap
Ajánlott közlekedési eszköz:
busz
autó
Vonat
Címkék:
Kastélyok, Várak, Paloták
Kultúra és műemlékek
Vallási helyek
Természeti értékek
Balaton turisztikai térség
Értéktudatos fiatalok

1. nap

A Balatont a történelmén keresztül is meg lehet ismerni. A kétnapos túra középkori várakba, fényűző kastélyba és történelmi városrészekbe kalauzol.

Sümegi vár

Magyarország egyik legnagyobb és leginkább épen maradt vára nemcsak méreteinek, hanem sokszínű programjainak és szolgáltatásainak köszönhetően is népszerű kirándulóhely. A várkapu eléréséhez egy meredek emelkedőn kell felsétálni, érdemes kényelmes cipőt viselni. A XIII. század végén épült erőd egykori életébe a vártörténeti kiállítások mellett várjátékok és színvonalas lovasbemutatók engednek betekintést. A várkápolna, a börtönkiállítás és a kovácsműhely minden korosztálynak érdekes látnivaló, a gyerekek számára pedig felér egy interaktív történelemórával. A vár lábánál található középkori élményparkba is érdemes velük ellátogatni. 

Festetics-kastély

A Keszthely belvárosában található barokk stílusú műemléket sokan az ország egyik legszebb kastélyának tartják. Építése a XVIII. században kezdődött, a kastély az 1880-as évekre érte el mai, végleges méretét. Színpompás parkja Közép-Európa legjelentősebb kertművészeti alkotása, az épület meglátogatása előtt vagy után érdemes sétára indulni a zöldben. A Helikon Kastélymúzeum főúri életformát bemutató kiállítása a Festeticsek fényűző életmódjába kínál betekintést. Itt látható Magyarország egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtára is, ami filmbe illő módon menekült meg a II. világháborúban. A kastély termeiben forgatták a Kincsem című film bizonyos jeleneteit is.  

Hévízi séta

A világon egyedülálló, kellemesen meleg Hévízi-tó gyógyvize messze földön híres, rendkívül jó hatással van többek között a reumatikus és mozgásszervi betegségekre. A sétálóutca végén kezdődő, dr. Schulhof Vilmos fürdőorvosról elnevezett sétányra gyönyörű platánok vetnek árnyékot, az egyik oldalon a Hévízi-tó, a másik oldalon a Szent András Reumakórház patinás épületei láthatók, amelyek az 1870-es évek óta díszei a környéknek. A tavat megkerülve a Festetics Fürdőház mellett és egy hűvös, árnyas parkban vezet vissza az út a fürdő bejáratához.  

2. nap

Veszprémi séta

Veszprém középkori hangulatú, kanyargós utcái fölé magasodó várnegyedében egymást érik a múzeumok, paloták és templomok. A legfontosabb látnivalók közé tartozik a vár kapujában álló Tűztorony, beljebb az érseki palota, a Dubniczay-palota és a Szent Mihály-székesegyház a patinás, XVIII. században épült házakkal egyetemben. A Szaléziánum a Szentháromság téren, a felújított Bíró-Giczey-házban található, a barokk falfestményekkel díszített termek, a liturgikus kiállítótér és a hegedűkészítő látványműhely miatt mindenképp érdemes betérni ide. A vár északi fokán Szent István és Boldog Gizella szobra mellől tekinthetünk le a városra.  

Tihanyi Bencés Apátsági Templom és Múzeum

A csaknem ezer éve alapított apátság a Tihanyi-félsziget világhírű jelképe. Az I. (Szent) András által alapított monostor templomában neves művészek által készített, felbecsülhetetlen értékű alkotások láthatók: a falfestményeket Deák-Ébner Lajos, Lotz Károly és Székely Bertalan készítették, a gyönyörű, fából készült szobrokat és a faoltárokat Stulhoff Sebestyén foglalta kompozícióba. Az altemplomban temették el az alapító királyt, ez az egyetlen, épségben megmaradt Árpád-kori magyar királyi temetkezőhely.  

Balatonfüredi séta

A reformkori belváros klasszicista épületeivel, hangulatos parkjaival és macskaköves utcáival igazi időutazás. Itt szinte minden épületnek története van, sok közülük olyan korabeli hírességekhez köthető, mint Blaha Lujza vagy Jókai Mór. A Vaszary-villa, a Jókai Mór Emlékház és a Kerektemplom megtekintése után sétáljunk végig a Tagore sétányon, ahol szobrok és emléktáblák mesélnek a város történelméről. A Balaton leghíresebb vízparti alléjának Rabindranáth Tagore Nobel-díjas indiai költő a névadója, példáját követve számos híresség ültetett itt fát. A sétány egyik legújabb látványossága a Bodorka Látogatóközpont és a gyönyörűen felújított Vitorlás tér Bujtor István szobrával.. 

Ezt ne hagyd ki!

Járd be velünk az országot!