Téli élmények, teli feltöltődéssel

Magyarország télen is varázslatos! A nyüzsgő nyári főszezon strandélményei és a színpompás ősz programjai után a hűvösebb téli hónapokban sem kell bekuckóznunk, nem kell nélkülöznünk az utazás kalandjait. Hiszen a hazai tájak szépsége ismét új köntösben mutatja meg magát, amit nem érdemes elszalasztani. Ha szerencsésen ki tudod használni a havas időszakokat, akkor fehér lepelbe bújt városokat-falvakat láthatsz, bár hazánk legszebb tájai enélkül is kiváló helyszínt jelentenek a feltöltődés számos formájához. 

Induljunk téli feltöltődésre családtagjainkkal, fedezzük fel ebben a hidegebb, mégis meghitt időszakban az élménydús és biztonságos belföldi utazási lehetőségeket! Utazzunk fenséges tájakra, próbáljuk ki az egyedülálló hazai gyógy- és termálfürdőket!

 

Annak ellenére, hogy sokan a telet a zordsággal és fakósággal, a takaróval és a meleg teával kötik össze, mégis azt mondjuk: érdemes jól felöltözni és elindulni, felfedezni a mesébe illő tájakat, és elmerülni hazánk egyedülálló termálvízkészletében, kényeztető wellness-élményeiben. A tél beköszöntével is megtapasztalhatjuk, hogy az előttünk álló hónapok sem csak az otthonmaradásról szólhatnak. Éljük át, hogy milyen jóleső érzés a zúzmarás tájban gyönyörködni vagy épp elmerülni egy lazító, pihentető gyógyfürdőben.

 

Feltöltődés testnek és léleknek

Hazánk termálvízkészlete világszinten is egyedülálló, az ország gyógyvizekben gazdag fürdőhelyei minden korosztályt tárt karokkal várnak: legyen szó gyógyhatású regenerálódásról, betegségmegelőzésről, pihentető wellness szolgáltatásokról vagy szórakoztató élményekről, a hazai fürdőhelyeken mindenki megtalálhatja a számára ideális vizes kikapcsolódási formát.

 

A különleges ásványianyag-összetételű vizek mellett pedig a magyar fürdők számos további érdekességet tartogatnak: legendáik, lenyűgöző építészeti megoldásaik vagy a kapcsolódó szolgáltatásaik mind plusz élményeket ígérnek. Európa legnagyobb fürdőkomplexumát és legnagyobb termáltavát is magáénak tudhatja Magyarország, de a természet formálta barlangfürdőtől a sódombon és az iszapfürdőn át a családi és vízi kalandokig rendkívül széles a magyar fürdőkultúra kínálata. Akárhol is jársz Magyarországon, szinte biztosan lesz egy termál- vagy gyógyfürdő a közelben, de a komplett rekreációs szolgáltatásokat nyújtó wellnesshotelekből is bőven akad. Kevés jobb dolog van annál, mint téli délutánokon megtisztítani a testet és a lelket egy gőzfürdőben vagy egy szaunában, vagy élvezni egy gyógymasszázs jótékony hatását. 

Ismerkedj meg fürdőinkkel IDE KLIKKELVE  vagy töltsd le Fürdőtérképünket INNEN, indulj útnak, és fedezd fel ezt az ezerszínű feltöltődési lehetőséget. 

 

Jeges örömök

Magyarország szépségeit érdemes a téli hónapokban is felfedezni, ebben az időszakban ugyanis egy különleges, szokatlan arcát mutatja a táj. A téli időszak lassabb, nyugodtabb, és ez különösen jó, ha magad mögött szeretnéd hagyni egy kis időre a mindennapos stresszt. Remek program ehhez a korcsolyázás, főleg, ha Európa legnagyobb szabadtéri jégpályája csábítja siklásra az embert. Ez a budapesti Városligetben található, így a csodás környezet biztosított. A pálya palotaszerű épülete és a jégen körbe-körbe sikló tömeg olyan megkapó látvány, hogy a közeli hídról számtalan bámészkodó szokta figyelni. A jégpálya túloldalán a Vajdahunyadvár teszi még inkább mesekönyvi jelenetté a „Műjégen” való látogatást.

Ha viszont a nagyvárosinál természetesebb téli csodavilágra vágysz, érdemes a Balatonra utaznod inkább, ahol az élet télen sem áll meg, csupán strandételek helyett forralt borral vagy teával sétálnak a látogatók.

A természet téli szépsége

Aki természetközeli programra vágyik, azok számára ajánlott felkeresni Magyarország fantasztikus kirándulóhelyeit, amelyek az őszi színpompa után télen is fenséges látványt nyújtanak: a Bükktől kezdve a Mecseken át egészen az Alpokaljáig lenyűgöző téli panorámában lehet része a kalandoroknak. Akkor is érdemes viszont elindulni a természetbe, ha épp nincs vastag hótakaró, hiszen a fagyos reggelek, a ködből kilógó csúcsok, a deres erdők fenséges látványt nyújtanak ilyenkor is. 

Kávéházi élet

Reneszánszát éli a kávéházi kultúra Magyarországon, nem csoda, hogy Budapest és a vidék történelmileg lényegesebb kávézói (felújítás után, teljes pompájukban) igazán népszerű találkozási pontok lettek az elmúlt években. És mikor is lenne jobb alkalom átélni ezt a történelmi, mégis pezsgő hangulatot, mint a téli hónapokban?

 

A különleges, sokszor extravagáns választékkal csábító modern kávézóknak igen szép kiegészítői ezek a patinás helyek, szorosan hozzátartozva hazánk kulturális hagyományaihoz: egykor a városok irodalmi-művészeti köreinek krémje falaik között élte életét. Az igazán hagyománytisztelő helyeken a mai napig érezhető valami abból a régimódi figyelmességből és személyességből, ami a II. világháború előtt, de különösen a századforduló táján e kávéházakat jellemezte

Télutó

A tél végének legszínesebb, legborzongatóbb és egyben legérdekesebb ünnepe a busójárás, mely a mohácsiak országszerte ismert népszokása. A felvonulók nagy zajt csapva róják Mohács utcáit, öltözékük és kellékeik jellegzetesek. Kézzel faragott maszkjaik művészi igényűek, túlméretezett kereplőket és egyéb hangzavar keltésére alkalmas eszközöket találunk náluk, hogy a zajokkal elűzzék a tél ártó erőit és utat nyissanak a tavasznak, a megújulásnak. E célért tényleg mindent megtesznek: leengedik a Dunán a tél koporsóját, valamint máglyán is elégetik jelképesen. A busójárás a mohácsi hagyományban nem csupán vicces beöltözés: a résztvevők számára valódi átlényegülés, mely egy régi és nemes rítusból fakad. A környéken járva a farsangi fánkok és a kirakodó kézművesek finomságai mellett mindenképpen kóstoljuk meg a helyi jellegzetességet, a sokácbabot, ami igen tartalmas és kimondottan jól fog esni a hideg időben.

Ez is tetszeni fog