Vadregényes túraútvonalak, föld alatt és föld felett a Mecsekben

MecsekPécsPécs–Villány turisztikai térség

Ha titeket is lenyűgöz a természet, akkor a Pécs környéki erdőket, barlangokat és tavakat semmiképp ne hagyjátok ki!

A Pécstől északra elterülő Mecseket valószínűleg kirándulásra teremtették. A hegység legmagasabb csúcsa a 682 méteres Zengő, de több 500 métert meghaladó csúccsal is büszkélkedhet. Nemcsak geológiailag, a látnivalók szempontjából is két részre osztható ez az ősbükkösökkel és tölgyesekkel benőtt terület: az ezerarcú Nyugat-Mecsekre és a falusi turizmusról is híres Kelet-Mecsekre. 

Barlangokkal és túrákkal vár a Nyugat-Mecsek

A Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet természetvédelmi területeit érdemes keresztül-kasul bejárni. Az Abaligeti-barlang a maga 2000 méterével a Mecsek leghosszabb patakosbarlangja. A kirándulók számára fenntartott főága 466 méter hosszú, 2000-ben gyógybarlanggá nyilvánították, ezért a légúti megbetegedésekben szenvedők kedvelt úti célja. De ha már a barlangoknál járunk: a tettyei mésztufabarlangot is érdemes felkeresnetek, ahol természettudományos időutazásban lesz részetek. Ne  hagyjátok ki a Mecsek legérdekesebb hegyét, a varázslatos sziklaképződményeiről, pálos kolostorának romjairól, fantasztikus kilátóhelyeiről ismert, 592 méter magas Jakab-hegyet se. Ha pedig a kis patakok és vízesések vonzanak, akkor a Melegmányi-völgy lesz a kedvencetek a térségben. A vízi sportok kedvelői mindenképp fedezzék fel a Pécs környéki tavakat, amelyek közül az Orfűi-tó és a Pécsi-tó vize fürdésre is alkalmas. Orfűn aquapark is várja a látogatókat, amit már csak a varázslatos környezet miatt is érdemes felkeresni.

Kelet-Mecsek és a magyar falusi turizmus

A Zengő lábánál terül el Pécsvárad városa, ahol az államalapító királyunk alapította bencés kolostor mellett a várat is érdemes megcsodálni. A Kelet-Mecsek a '90-es évek óta híres a falusi turizmusról, különféle hagyományőrző programok és múzeumok széles tárháza várja a látogatókat. A térség gasztronómiai szempontból is tartogat meglepetéseket, ha megnéztétek az Óbányai-völgyben található Ferde-vízesést, akkor mindenképp térjetek be a pisztrángoshoz, ahol helyben fogott, sült pisztrángot kóstolhattok. 

Járd be velünk az országot!