Szeged és térsége felfedezőknek – 3 nap

HagymatikumMakóSzeged és térsége turisztikai térség
Hány napos?
3 nap
Ajánlott közlekedési eszköz:
busz
Címkék:
Múzeumok és kiállítóhelyek
Kultúra és műemlékek
Vallási helyek
Természeti értékek
Szeged és térsége turisztikai térség
Értéktudatos fiatalok

1. Nap

Szegedi Dóm Látogatóközpont

Ha csak egy napod van, keresd fel a Szegedi Dóm Látogatóközpontot. Az 1879-es árvíztől való megmenekülés emlékére épült templom 1930-ra készült el. Színes üvegablakait Róth Miksa tervezte, gazdagon díszített belső terének érdekessége a Szűzanyát szegedi papucsban és szűrben ábrázoló mozaik. A templom nyugati tornyában kilátó üzemel.

Dömötör-torony

A dóm mellett áll a Dömötör-torony, Szeged legrégebbi épülete, a fogadalmi templom építése miatt lebontott, középkori Szent Demeter-templom tornya. 1931-ben keresztelőkápolnává alakították, falait Aba-Novák Vilmos Krisztus megkeresztelése című festménye díszíti. 

Szegedi belvárosi séta

A napba egy belvárosi séta is belefér. Érdemes Aba-Novák szabadtéri, háborús freskóját megnézned a Hősök kapuján. A közeli Dugonics téren nyaranta zenélő szökőkút működik, a Kárász utca szobrai között a Széchenyi térre sétálva a városházát láthatod a Sóhajok hídjával. A tér sarkán, az Anna-kútnál gyógyvizet kóstolhatsz. Innen a Tisza Lajos körúton menj tovább: a magyar szecesszió csodájához, a gyönyörű Reök-palotához jutsz.

Szegedi Vadaspark

Elsősorban védett, veszélyeztetett állatok lakják. Az olyan különleges állatok mellett, mint a ködfoltos párduc vagy épp a karmosmajmok, népszerű állatkerti állatokkal is találkozhatsz itt.

2. nap

Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékpark

A magyar honfoglalás emlékhelye, a Dél-Alföld egyik legnépszerűbb látványossága. Nézd meg a rotundát, benne a Feszty-körképpel, a jurtákat, a honfoglalás korát idéző nomád parkot.

Csillagösvény Labirintus

Számháborúpálya, logikai, népi és ügyességi játékok várják a gyerekeket az ópusztaszeri Csillagösvény területén. A hatalmas labirintusban a Mont Blanc magasságának megfelelő, tehát 4810 méternyi utat járhatsz be – már ha elsőre nem találod meg a kijáratát.

3. nap

Makovecz-túra Makón

Makó belvárosában vezetett túrán vehetsz rész, ahol szakértő kalauzod a Kossuth-díjas építész és tanítványai munkáit mutatja be. Makovecz Imrének a Hagymatikumon kívül 12 terve valósult meg a városban.

Hagymatikum Gyógy- és Élményfürdő

A Makói Termál- és Gyógyfürdő Makovecz Imre tervei alapján készült. Organikus formáit Makó leghíresebb terméke, a hagyma ihlette. Wellnessrészlege egyedülállóan szép, harmonikus. A komplex gyógyászati részlegben a termálvíz mellett munkára fogják a marosi gyógyiszapot is.

Ezt ne hagyd ki!

Járd be velünk az országot!