10 tipp a bor-étel párosításhoz

Korhelyleves-rizling párosítás

1. Könnyű borral a legkönnyebb

Az egyszerű ízvilágú, könnyű, száraz fehér- és vörösborokhoz a legegyszerűbb az ételeket társítani, hiszen nincs olyan erős karakter a választott borunkban, ami az étel fölé kerekedne.

2. Főzöm vagy sütöm? Nem mindegy!

Ha az elkészítés során csak minimális beavatkozáson megy keresztül az étel (párolás, gőzölés, főzés), a könnyedebb borokkal fog jól harmonizálni. Ha grillezünk, pirítunk vagy sütünk, a sokkal robusztusabb borok is jól működnek, mivel az elkészítés során plusz ízjegyek társulnak az ételhez. Amennyiben olajban sütünk, a könnyebb, de jó savú bor a megfelelő választás, mivel a sütés során az ételek zsírtartalma megnő.

3. Hidegtál, frissítő bor

A hidegen szervírozott ételek, hidegtálak könnyebb borokat kívánnak, amelyeket szintén be lehet hűteni. Választhatunk fehér-, rosé-, de könnyű, gyümölcsös vörösbort is.

4. Fűszeres étel, karakteres bor

Minél intenzívebb az étel íze, annál intenzívebb borokkal működik a párosítás. Mindig a legintenzívebb ízhez keressük a bort!

5. A savak egyensúlya

Savanyú ízeknél – mint például a citrom, az ecet, a paradicsom stb. – a bor savainak egyensúlyba kell kerülniük az étel savaival, ezért intenzív savakkal rendelkező bort válasszunk!

6. Édeshez édesebbet

Ha desszertet eszünk, a bornak az ételnél édesebbnek kell lennie, mivel az édes ízérzet mellett a bor szárazabbnak tűnik. Kivételt képeznek ez alól az étcsokoládés ízek, amelyekhez a tanninos, nagy testű vörösborok is passzolnak.

7. A bort a mártáshoz

Ha egy semleges étel mellé kínálunk gyümölcsszószt vagy valamilyen édes mártást, a bor gyümölcsösségének harmonizálnia kell a mártás vagy a szósz ízeivel.

8. Füstölthöz érleltet

A füstös ízek karakteres bort kívánnak, olyanokat, amelyek harmonizálnak a füstösség intenzitásával. Még egy kevés maradékcukor is jól működhet ezekkel az ételekkel.

9. A testek egyensúlya

A testes, nagy vörösborok gazdag és nehéz ételekhez passzolnak. Ez lehet egy nehezebb vadhús vagy sült marha.

10. Az aszú kedveli a zsírosat is

A határozott savakkal rendelkező, vastag, édes borok jól kombinálhatók zsíros ételekkel. Ennek klasszikus példája a tokaji aszú, zsírjában sült libamájjal vagy kacsamájjal párosítva.

Járd be velünk az országot!