1. Könnyű borral a legkönnyebb
Az egyszerű ízvilágú, könnyű, száraz fehér- és vörösborokhoz a legegyszerűbb az ételeket társítani, hiszen nincs olyan erős karakter a választott borunkban, ami az étel fölé kerekedne.
Az egyszerű ízvilágú, könnyű, száraz fehér- és vörösborokhoz a legegyszerűbb az ételeket társítani, hiszen nincs olyan erős karakter a választott borunkban, ami az étel fölé kerekedne.
Ha az elkészítés során csak minimális beavatkozáson megy keresztül az étel (párolás, gőzölés, főzés), a könnyedebb borokkal fog jól harmonizálni. Ha grillezünk, pirítunk vagy sütünk, a sokkal robusztusabb borok is jól működnek, mivel az elkészítés során plusz ízjegyek társulnak az ételhez. Amennyiben olajban sütünk, a könnyebb, de jó savú bor a megfelelő választás, mivel a sütés során az ételek zsírtartalma megnő.
A hidegen szervírozott ételek, hidegtálak könnyebb borokat kívánnak, amelyeket szintén be lehet hűteni. Választhatunk fehér-, rosé-, de könnyű, gyümölcsös vörösbort is.
Minél intenzívebb az étel íze, annál intenzívebb borokkal működik a párosítás. Mindig a legintenzívebb ízhez keressük a bort!
Savanyú ízeknél – mint például a citrom, az ecet, a paradicsom stb. – a bor savainak egyensúlyba kell kerülniük az étel savaival, ezért intenzív savakkal rendelkező bort válasszunk!
Ha desszertet eszünk, a bornak az ételnél édesebbnek kell lennie, mivel az édes ízérzet mellett a bor szárazabbnak tűnik. Kivételt képeznek ez alól az étcsokoládés ízek, amelyekhez a tanninos, nagy testű vörösborok is passzolnak.
Ha egy semleges étel mellé kínálunk gyümölcsszószt vagy valamilyen édes mártást, a bor gyümölcsösségének harmonizálnia kell a mártás vagy a szósz ízeivel.
A füstös ízek karakteres bort kívánnak, olyanokat, amelyek harmonizálnak a füstösség intenzitásával. Még egy kevés maradékcukor is jól működhet ezekkel az ételekkel.
A testes, nagy vörösborok gazdag és nehéz ételekhez passzolnak. Ez lehet egy nehezebb vadhús vagy sült marha.
A határozott savakkal rendelkező, vastag, édes borok jól kombinálhatók zsíros ételekkel. Ennek klasszikus példája a tokaji aszú, zsírjában sült libamájjal vagy kacsamájjal párosítva.
A kedvezményes szálláshelyeket itt találod: