Szeged és térsége családoknak – 5 nap

SzegedSzeged és térsége turisztikai térség
Hány napos?
5 nap
Ajánlott közlekedési eszköz:
busz
autó
Címkék:
Világörökség
Fürdők és strandok
Múzeumok és kiállítóhelyek
Kultúra és műemlékek
Vallási helyek
Kaland és egyéb sportok
Szeged és térsége turisztikai térség
Élménykereső családosok

1. nap

Szegedi Dóm Látogatóközpont

Ha csak egy napod van, keresd fel a Szegedi Dóm Látogatóközpontot. Az 1879-es árvíztől való megmenekülés emlékére épült templom 1930-ra készült el. Színes üvegablakait Róth Miksa tervezte, gazdagon díszített belső terének érdekessége a Szűzanyát szegedi papucsban és szűrben ábrázoló mozaik. A templom nyugati tornyában kilátó üzemel.

Dömötör-torony

A dóm mellett áll a Dömötör-torony, Szeged legrégebbi épülete, a fogadalmi templom építése miatt lebontott, középkori Szent Demeter-templom tornya. 1931-ben keresztelőkápolnává alakították, falait Aba-Novák Vilmos Krisztus megkeresztelése című festménye díszíti. 

Szegedi belvárosi séta

A napba egy belvárosi séta is belefér. Érdemes Aba-Novák szabadtéri, háborús freskóját megnézned a Hősök kapuján. A közeli Dugonics téren nyaranta zenélő szökőkút működik, a Kárász utca szobrai között a Széchenyi térre sétálva a városházát láthatod a Sóhajok hídjával. A tér sarkán, az Anna-kútnál gyógyvizet kóstolhatsz. Innen a Tisza Lajos körúton menj tovább: a magyar szecesszió csodájához, a gyönyörű Reök-palotához jutsz.

2. nap

Szent-Györgyi Albert Agóra

Ha Szeged és tudomány, akkor neked is magyar Nobel-díjas tudósunk, Szent-Györgyi Albert neve ugrik be. A róla elnevezett központ a régió tudományos és kutatási eredményeit mutatja be. A gyermekek érdeklődését segíti a természettudományok irányába terelni.

Szegedi Vadaspark

Elsősorban védett, veszélyeztetett állatok lakják. Az olyan különleges állatok mellett, mint a ködfoltos párduc vagy épp a karmosmajmok, népszerű állatkerti állatokkal is találkozhatsz itt.

3. nap

Lombkorona sétány és tanösvény

A makói tanösvény egy egészen különleges világba kalauzol el. Akár a madarak vagy a mókusok, a fák koronáinak világát ismerheted meg testközelből, 10 méteres magasságban. Minél feljebb jutsz, annál különlegesebb és ismeretlenebb arcukat mutatják a faóriások.

Hagymatikum Gyógy- és Élményfürdő

A Makói Termál- és Gyógyfürdő Makovecz Imre tervei alapján készült. Organikus formáit Makó leghíresebb terméke, a hagyma ihlette. Wellnessrészlege egyedülállóan szép, harmonikus. A komplex gyógyászati részlegben a termálvíz mellett munkára fogják a marosi gyógyiszapot is.

4. nap

Maros Kalandpart

Bicikliztél már kötélen, magasan a Maros folyó felett? Tedd próbára ügyességed a makói Maros Kalandpart eszközein! Akadálypályákon egyensúlyozhatsz, és élvezheted a fák lombjai közötti siklást a Kalandpartot behálózó kötélpályán.

Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok

Az UNESCO világörökségi cím várományosa az 1784-ben alapított birtok, ahol több mint háromszáz lovat tartanak és nevelnek. Három híres lófajtát is kitenyésztettek itt: a nóniuszt, a gidránt és a mezőhegyesi félvért. Programodat kiegészítheti egy kis lovaglás és kocsikázás is. A helytörténeti gyűjteményben Mezőhegyes múltjával ismerkedhetsz.

5. nap

Szegedi Tisza-part

Szeged városának a Tisza a főutcája. A rakpart teljes belvárosi szakasza kikapcsolódásra, sétára hívogat, de kiváló helyszíne rendezvényeknek, vásároknak, koncerteknek is.

Víztorony

Ipartörténeti érdekesség ez a különleges építmény, ahol még a bejárati ajtó is vasbetonból készült. Ma is víztoronyként működik, de minden hónap első szombatján bárki megnézheti kiállításait, és a tornyából nyíló panorámát. Ha még nem láttál Foucaultingát, itt meggyőződhetsz róla: igen, mégis mozog a Föld!

Napfényfürdő Aquapolis

A Napfényfürdő a szokásos szolgáltatásokon túl Szeged legkomplexebb fitneszközpontja, és a skála másik végpontja, az úgynevezett „csendes wellness” is kipróbálható. A csendes részleg kéthetente Aqua Night címmel zenés éjszakai fürdőzésnek ad otthont.

Ezt ne hagyd ki!

Járd be velünk az országot!