Sopron–Fertő családoknak – 1 nap

Sopron, TűztoronySopronSopron–Fertő turisztikai térség
Hány napos?
1 nap
Ajánlott közlekedési eszköz:
busz
autó
Vonat
Címkék:
Múzeumok és kiállítóhelyek
Kultúra és műemlékek
Sopron-Fertő turisztikai térség
Élménykereső családosok

1. nap

Sopron óvárosában mindent megnézhetünk egy nap alatt, remek családi program, és még a Lővérekre is jut idő!

Ha Sopron, akkor a Tűztorony, ez az első, ami eszünkbe jut erről a városról!

A város jelképe a torony, amelynek nagy gyakorlati haszna volt régen: a Tűztoronyban egykor szolgálatot teljesítő őrök innen figyelmeztették a város lakosait, ha tűz ütött ki, ha ellenség közeledett, vagy ha idegen bort akartak behozni a városba.
A Tűztoronyban lévő a római kori városfalak megnézése után menjünk fel az 58 méter magas torony tetejére. Egy kétszáz fokból álló lépcsősor vezet fel ide, melyet kis pihenőkkel könnyen megmászhatunk. A körbejárható kilátóról lélegzetelállító látkép tárul elénk Sopronról, Fertő tóról és a szomszédos Ausztriáról.

Macskakő Gyerekmúzeum az Eggenberg-házban

A Macskakő Gyerekmúzeum igazi kincs Sopron belvárosában!
Az Eggenberg-házban található múzeum a régmúlt időkben élt emberek mindennapjait mutatja be az óvodások, alsó tagozatosok számára. Az egykori használati tárgyakon keresztül – a római kortól napjainkig – a gyerekek számára egy új világ nyílik meg; önállóan, játékos formában fedezhetik fel a kiállított műtárgyakat.

Károly-kilátó, Boszorkány tanösvény

Vegyük az irányt a Lővérek erdeje felé; a Károly-magaslati parkolóból nyolc állomásból álló meseösvény indul, és vezeti tovább a gyerekeket. Egy térkép segítségével a helyi legendák nyomába eredhetünk, az állomásokon pecsétet gyűjthetünk a végállomáson kapható jutalomért cserébe.
A Károly-kilátóhoz érve máris megértjük, miért szeretnek ide csak úgy feljönni a soproniak. Egy séta a lővéri erdőkben, a jó levegőn, ciklámenek, mókusok és – ha szerencsénk van – őzek társaságában.
A kilátó lábánál egy múzeum is vár ránk, a kilátó tetejéről pedig ismét egy csodás soproni látkép tárul elénk, csak most a Lővérek irányából – a Fertő tóval, a szomszédos Ausztriával és a Schneeberggel.

Sopron Óvárosa

Sopron a középkorban az ország hét legfontosabb szabad királyi városa közé tartozott; koronázóváros, határváros, mely földrajzi helyzete miatt mindig fontos kultúraközvetítő szerepet töltött be. A régi római kereskedelmi utak, így a Borostyánkőút is itt futott. Az itt található épületek több múzeumnak adnak otthont: a Fabricius-ház, a Patika Múzeum, a Scarbantia Fóruma, az Ó- és Új-zsinagóga, az Eggenberg-ház, a Lábas-ház és a Cézár-ház mind elérhetők egy belvárosi séta során.
A Fő téren lévő Storno-ház és a Kecske-templom története különleges jelentőségű!
A Storno-ház egy palotaszerű barokk sarokház, amely a város XVII–XX. századi történetét mutatja be. A névadó Storno Ferenc egy téves útbaigazítás révén került Sopronba, ahol kéményseprőként állt munkába, és a soproni, környékbeli padlásokon szakértő szeme hamar felfedezte a különlegességeket.
A Kecske-templom múltja nagyon régre nyúlik vissza, 1280-as iratban említik meg először. Bejárata felett a templom jótevőjére utaló kecskés címer látható. Történelmi események, több koronázás helyszíne volt, és országgyűlést is több alkalommal tartottak falai között.
Végezetül sétáljunk egyet a Fő teret körülvevő utcákban; a Szent György utca, az Új utca, a Kolostor utca és a Templom utca még számtalan gyönyörű épületet, műemléket rejt! 

Ezt ne hagyd ki!

Járd be velünk az országot!