Pécs–Villány felfedezőknek – 5 nap

HarkányPécs–Villány turisztikai térség
Hány napos?
5 nap
Ajánlott közlekedési eszköz:
busz
autó
kerékpár
Címkék:
Világörökség
Fürdők és strandok
Múzeumok és kiállítóhelyek
Kastélyok, Várak, Paloták
Kultúra és műemlékek
Vallási helyek
Természeti értékek
Természetjárás
Pécs-Villány turisztikai térség
Értéktudatos fiatalok

1. nap

Kincses Baranya hegyek, tavak és természeti értékek násza. A megye köldöke Sopianae, bakancslistás úti cél valamennyi ínyenc világjárónak.

Pécsi városi séta kisvonattal

Ha szívesen rábíznátok magatokat egy profi „idegenvezetőre”, a legjobb, amit tehettek, ha felültök a városnéző kisvonatra, és jól füleltek! A Dotto kisvonat ugyanis „tüke pécsi”, vagyis olyan dolgokat tud, amit még a helyiek sem biztos! Az ötvenperces zötykölődés alatt rengeteg mosolygó, integető pécsivel fogtok találkozni, és jó nagy utat fogtok megtenni: a főtérről induló járat egészen a Zsolnay Negyedig halad, a Pécs szimbólumait rejtő kis utcákon és forgalmasabb utakon át. Ha szerencsétek van, a gyerek utasok kedvéért a sofőr még egy kis „driftelésbe” is belemegy! A kisvasút mindennap 10 és 18 óra között, minden egész órában indul a Nagy Lajos Gimnázium elől, és oda is érkezik vissza. A végállomás jobb helyen nem is lehetne: innen indulhattok is felfedezni Pécs világörökségi ereklyéit.

Pécsi világörökség

A Káptalan utcán találjátok a pécsiek egyik kedvenc látványosságát, az ország első lakatfalát. Arról, hogy mikor és hogyan „született meg” Pécsen a lakatfal, csak anekdotákat ismerni, az viszont biztos, hogy valamennyi helyi fiatal „lakatolt” itt szerelmével. A nap zárásaként innen nem messze a Cella Septichora Látogatóközpont vár titeket. Pécs egyik büszkeségének számítanak a Világörökség részeként számon tartott ókori sírkamrák. Ha a városnézés az estébe nyúlik, ne bánkódjatok, hiszen a Cella Septichora Látogatóközpontban még izgalmas éjszakai tárlatvezetésen is részt vehettek, amit a gyerekek is imádni fognak! 

Pécsi székesegyház

Építészetrajongók, figyelem: a kultúra fővárosában céltalanul kalandozni is megéri, főleg, ha tudja az ember, hogy „mit kell nézni”. Pécs például csak úgy hemzseg a Bauhausépületektől: Forbát Alfréd, Molnár Farkas és Breuer Marcell is pécsi volt, és számos munkájuk látható a megyeszékhelyen. A stílus kedvelőinek tematikus séták is indulnak, ami során felfedezhetjük a legizgalmasabb épületeket! És ha már izgalmas épületek, ne hagyjuk ki Pécs egyik szimbólumát, a székesegyházat se. A Dóm térre érve csodáljuk meg Pécs négytornyú jelképét, Szent Péter és Szent Pál katedrálisát. Kevesen tudják, hogy a székesegyház toronykilátójába is fel lehet mászni, no nem egyedül, hanem szervezett túra keretében. A panoráma feledhetetlen!

Ha ki tudunk szabadulni a lenyűgöző épület bűvköréből, ereszkedjünk alá a közelben levő titkos püspöki pincébe is. A legenda szerint, ha titkos megbeszélnivalója akadt Cserháti József püspök úrnak, a „Texas bárba” invitálta bizalmasait, mely egy alagúton megközelíthető pincét jelentett. A pártállami idők alatt ez volt az a hely, ahova a lehallgatókkal teletűzdelt palotából el lehetett vonulni, és olyan dolgokat tudtak megvitatni, melyek az államvezetés előtt titkoltnak számítottak. A járat a püspöki palota kertjéből indul, a tárlatvezetéshez érdemes előre bejelentkeznünk.

2. nap

Villánykövesdi pincesor

Ha Baranyában járunk – legyünk borkedvelők, vagy sem – ez a régió nem merülhet ki „csupán” városnézésben. A villányi termőtáj messze-földön híres, melyen Magyarország első borútja vezet végig. Aki pedig otthon van a borokban, az tudja, hogy a Villányi borvidék termékeit határon innen és túl a borpiac kiemelkedő minőségű és legkeresettebb termékei között tartják számon. A régió egyik legromantikusabb pincesora kétségkívül Villánykövesden található. A Fekete-hegy lábánál fekvő apró, hangulatos település nem csak a borimádókat fogja kényeztetni, hiszen lenyűgöző szépsége miatt fotósok, festők, művészek kedvelt úti célja. A legtöbbeket a háromszintes pincefalu leglátványosabb műemlékegyüttese, a védett pincesor vonzza. Csak végig kell tekintenünk a pincék jellegzetes színes kapuin, és azonnal megértjük, miért szerelmesek ebbe az apró faluba az emberek. No de hogy a borkedvelőket se felejtsük: Villánykövesden bepillanthatunk a borfeldolgozás éppen aktuális munkafázisaiba, megnézhetjük, milyen szerszámokat használnak a borosgazdák, és természetesen megízlelhetjük a kiváló borok zamatát is.

Villányi borozás

Villánykövesdtől pedig csak pár percre fekszik Villány, a történelmi borvidék névadó „atyja”. Történelmi érdekesség, hogy a török uralom során a villányi szőlőültetvények nagy része elpusztult, melyen a később betelepült szerbek és németek változtattak. Ezeknek a népcsoportoknak volt köszönhető, hogy meghonosodott a kadarka és a kékoportó, de a térség szőlő- és borkultúrája csak az elmúlt évtizedekben formálódott véglegessé. Az európai színvonalú, korszerű technológiát alkalmazó borászatoknak köszönhetően Villányban csak úgy hemzsegnek a borturisztikai szolgáltatások. Bármelyikre is essen a választásunk: a Bock Pincészet, Gere Attila Pincészete vagy a Sauska Pincészet, a Villány főutcáján fekvő történelmi pincesoron nem lőhetünk mellé. Számos pincészethez étterem is tartozik, melyek között szintén nehezünkre eshet a választás: a könnyed délutáni zsíros kenyerezéstől egészen a fine diningig mindenféle szintű gasztronómiával találkozhatunk a pincesoron. A döntést semmiképpen se kapkodjuk el, sőt, a legjobb amit tehetünk, ha több helyszínen is kényeztetjük ízlelőbimbóinkat.  

3. nap

A Zsolnay Negyed

Porcelánmanufaktúra helyén épült „mini városban”, Pécs önálló kulturális városrészében; a Zsolnay Negyedben?! Egy kellemes séta keretében fedezzük fel a Kézműves boltok utcáját, ahol kötelező jelleggel kell csokoládét kóstolnunk a Csoko-láda Csokiboltban. Az édes emlékek itt nem érnek még véget, hisz érdemes betérnünk a Nosztalgia Cukorka Látványmanufaktúrába is. A Negyed „cukrosbácsija”, Kovács Gyula ugyanis azon kevés magyar kézműves cukorkakészítők közé tartozik, akik profi szinten hódolnak mesterségüknek. A látogatók itt megtekinthetik a cukorkakészítés látványos folyamatát, és persze nyalakodhatnak is a színesebbnél ízletesebb édességekből. Gémereknek javasoljuk a játékrajongók „csodák palotáját”, a Labor – Játechteret, ahol a Nintendótól a napjaink csúcstechnológiájáig minden van! A művészetre éheseknek az m21 Galériát ajánljuk, kötelező tétel továbbá a hétszáz egyedi Zsolnay-kerámiát bemutató Gyugyi-gyűjtemény és a Rózsaszín Zsolnay Kiállítás is. A Zsolnay Negyedben egy egész napot is el lehetne tölteni, hiszen minden négyzetméterére rá tud csodálkozni az ember, de vannak még nevezetességek, melyeket érdemes kipipálni a pécsi bakancslistánkon. Ha feltöltekeztünk egy erős feketével, vegyük az irányt a belváros felé.

A művészetek városa

Pécsen elemi erejű a művészet, ezt az is mutatja, hogy számos páratlan művész is pécsi születésű volt. Elég Janus Pannoniusra gondolnunk, akit egy pécsi mandulafa ihletett meg az Egy dunántúli mandulafához vers írásakor, de szintén a városban született Martyn Ferenc, Babits Mihály, Weöres Sándor, Angster József vagy Breuer Marcell. A hírességek sorát gazdagítja Csontváry Kosztka Tivadar is. Ha kedveljük a festészetet, ha nem, országunk legzseniálisabb festőművészének képei bárkit ámulatba ejtenek. Látogassunk el a Janus Pannonius utcába, és csodáljuk meg a művész alkotásait. A képek hosszú utat tettek meg, míg Pécsre kerültek, a művész halála után ugyanis árverésre kerültek. Miután eleget csodáltuk a Janus Pannonius utcai Csontváry Múzeum Magányos cédrusát, ugorjunk fejest az op-art és az analitikus geometria világába.  

4. nap

Mecseki túraútvonalak

Ha négy napja barangolunk az ország egyik legszebb városában, érdemes kitekintenünk, hiszen a régió ezer kincset rejt. Ha pakoltunk túracipőt, a legjobb, amit tehetünk, hogy nyakunkba vesszük az erdőt! A Mecseken kígyózó túraútvonalak mágnesként vonzzák a túrázás kedvelőit. Nem csoda, hisz a térség flórája és faunája egyedülálló – olyannyira, hogy magát a híres magyar természetjárót, Rockenbauer Pált is lenyűgözte. Így alakult, hogy a filmes világutazóról nevezték el a Dél-dunántúli Kéktúrát, mely keresztülszeli a Mecseket, megmutatva a baranyai természet legszebb látnivalóit. A túra része az Abaligeti-cseppkőbarlang is, mely a közel félezer méteres hosszúságával a térség egyik legizgalmasabb látványossága. Monda is fűződik a patakos gyógybarlanghoz: eszerint az abaligetiek a barlang gyomrában rejtőztek el a törökök elől. A törökök azonban ráleltek a rejtekhelyre, és megpróbálták kifüstölni a rejtőzködőket. A furfangos helybéliek a barlang túloldalán kijáratra leltek, amin keresztül hátba támadták az ellenséget.

Orfűi tótúra

A barlangi sötétség után a legjobb hely a Pécsi-tó, mely csak nevében pécsi, helyileg Orfű mellett található. Az ország egyik legszuperebb fesztiváljának, a Fishing on Orfűnek is otthont adó környék az év többi részében rendkívül csöndes. Ha frissen sült kenyér illatát érzitek, az csakis az orfűi malommúzeumból jöhet! Ha már itt vagytok, ismerjétek meg az őrlés történetét a már őskorban is használt dörzsölőkövektől kezdve napjaink őrlési technológiájáig. A vezetett malomtúra során betekintést nyerhettek a papírmalom, a lóhajtású szárazmalom és a gabonaőrlő vízimalom rejtelmeibe. Mindenképp járjátok végig az orfűi malmoktól induló, 1 kilométer hosszú Vízfő tanösvényt. Az ösvény az Orfű-patak medrét követi, és a védett égerláposon keresztül, egy megemelt pallósoron vezet egészen a Vízfő-forrásig. Itt érdemes elidőzni picit, és megcsodálni Csete György különleges forrásházát, amelyet a korai magyar organikus építészet emblematikus alkotásaként tartanak számon. Ezután a patakon kétszer is átvágva a helyi barlangászok főhadiszállására, a Mecsek Házához juttok. Ha kedvező az időjárás, mindenképp csobbanjatok egyet a 2016-os Év Fürdője címet elnyert Orfű Aquaparkban. A létesítmény nem kevesebb mint hét csúszdával, izgalmas úszómedencével, élménymedencével, pezsgőmedencével, gyermekmedencével, vízijátékokkal és bébipancsolóval várja a látogatókat. A nap végén a Pécsi-tó partján fekvő Horgász büfében töltekezhettek fel energiával, ahol – a helyiek szerint – a világ legjobb hekkje kapható!

5. nap

Harkány és Siklós

Kiruccanásunk megkoronázásaként végül látogassunk el Magyarország fantasztikus gyógyhelyeinek egyikébe, a Harkányi gyógyfürdőbe! Itt ugyanis nem csak ázni tudunk a jótékony hatású gyógyvízben, de havi rendszerességgel vehetünk részt családi élményprogramon és éjszakai fürdőzéseken is. Érdemes a fürdőben minél több időt a vízben tölteni, ugyanis az Európában egyedülálló összetételű harkányi gyógyvíz ásványianyag-tartalma literenként több mint 1000 milligramm. Gyógyászati szempontból legjelentősebb ásványi anyaga a karbonil-szulfit, mely a porcot alkotó kéntartalmú vegyületek ismételt felépülésében, pótlásában játszik fontos szerepet. A víz egyébként 50–70 méteres mélységekből, átlagosan 62 °C hőmérséklettel tör a felszínre, ami igazán kellemessé varázsolja a gyógyulás óráit. Felfedezésünket a Villányi-hegység déli lábainál magasba törő siklósi várban fejezzük be. Járjuk be a várbörtönt és a kínzókamrát, majd töltekezzünk fel a bormúzeum vinotékájában. A nap végén a vár szomszédságában nyugodt vacsorával nyugtázzuk tartalmas kirándulásunkat.  

Medvehagyma-krémleves

A helyiek tudják: ahogy a mohácsi busók elűzik a telet, kisvártatva megjelenik a tavasz első illatos hírnöke: a medvehagyma. Ahogy kibújnak az első levélkék az avarból, nem kell sokat várni, hogy fokhagymáéhoz hasonló illatba boruljon a Mecsek! A növény azért is különleges a Pécs környékieknek, mert annak ellenére, hogy egész Európában megtalálható, hazánkban legnagyobb mennyiségben a Mecsek térségében terem, azon belül is Orfű környékén és a Misina déli lejtőin találkozhattok vele tömegesen. A gyógynövényt mennyei mannaként ünneplik a vidéken, jeles események, fesztiválok fonódtak össze az évek során a zamatos fűszernövénnyel. Nem meglepő, hogy a legtöbb helyi étterem étlapjáról nem hiányozhat a medvehagyma. Az ízletes növénynek vannak szokatlan elkészítési módjai. Az orfűiek évente megrendezett medvehagyma-fesztiválján például kóstolhattok medvehagymás kolbászt, pogácsát és (figyelem!) fagylaltot is. A kevésbé merészeknek viszont legegyszerűbb formájában, medvehagyma-krémlevesként ajánljuk. Ezt a viszonylag egyszerű, de rendkívül ízletes és egészséges ételt egyszer az életben mindenkinek meg kell kóstolnia. Ha pedig medvehagymaszezonban látogattok a térségbe, ne felejtsetek el szedni pár csokorral. A helyi rendelet értelmében fejenként napi kétkilónyi medvehagymát engedélyezett szedni – ebből otthon kiváló medvehagymapesztót lehet készíteni. A pesztó hosszú ideig eláll, és tökéletes pirítósra, tésztára vagy rizottóba. Szuper gasztroemlék lesz Baranyából!

Járd be velünk az országot!