Győr-Pannonhalma szenioroknak – 3 nap

PannonhalmaGyőr–Pannonhalma turisztikai térség
Hány napos?
3 nap
Ajánlott közlekedési eszköz:
busz
autó
Vonat
Címkék:
Világörökség
Gyógyfürdők és gyógyhelyek
Múzeumok és kiállítóhelyek
Kultúra és műemlékek
Vallási helyek
Győr-Pannonhalma turisztikai térség
Aktív szeniorok

1. nap

Győrben a Püspökvár és püspöki palota, illetve a bazilika két olyan rendkívüli hely, amit érdemes megnéznetek!

Győr barokk belvárosa

A történelmi városmag: az Óváros a Duna és a Rába találkozásánál fekszik. A belváros épen megőrizte történelmi jellegét, itt található a legtöbb műemlék és látványosság.

A Bécsi kapu tér Magyarország egyik legszebb barokk tere és Győr legrégebbi tereinek egyike, amelynek valamennyi épülete műemlék. Győr főtere a XIV. század óta piactérként használt Széchenyi tér, amely helyén valaha a római kori polgárváros állt. A téren található a Loyolai Szent Ignác bencés templom és rendház, valamint a Széchenyi Múzeumpatika is.

Az utcák, a terek, a házak régi cégérei visszarepítenek bennünket az időben: a Zichy-palota, az Esterházy-palota, a múzeumok, a templomok rengeteg múltbéli kincseket rejtenek. Engedjetek az idő hívásának ebben a gyönyörű belvárosban!

Püspökvár és püspöki palota

A Káptalandomb évszázadok óta Győr város központja, itt található a  Püspökvár és a püspöki palota, amely a legteljesebben megmaradt középkori püspöki rezidencia Magyarországon.

Az épület az újkor első két századát leszámítva püspöki lakóhelyként is szolgált, és szolgál ma is, hazánk egyik legszentebb ereklyéje a Szent Korona is többször megfordult itt.

A Püspökvár érdekessége a XIII. századból származó lakótorony. Tetején csodálatos kilátás várja a lépcsőzőket, pincehelyiségeiben pedig Apor Vilmos életét és munkásságát bemutató kiállítás tekinthető meg. 

A lakótoronyhoz csatlakozó püspöki palota belül igen értékes részleteket rejt. A pompás barokk lépcsőház a XVIII. század második felében készült, a palota kápolnáját Nagylucsei Orbán püspök 1487-ben építtette. A neogótikus berendezés később készült, az épület azonban eredeti formájában maradt fenn. Három mérműves ablaka és a mennyezet finom csillagboltozata a gótika igényes alkotása.

 

Bazilika – Szent László-herma

A győri bazilikát Szent István uralkodása alatt alapították. Itt találjátok a magyar korona után legfontosabb egyházi relikviánkat, a Szent László-hermát.

A győri székesegyház Győr legrégebbi temploma, alapjai Szent István király idejéből valók, de az évszázadok során több ízben átalakították, újjáépítették.

A herma – a magyar korona mellett a legfontosabb nemzeti és egyházi relikviánk – a templom délnyugati oldalán elhelyezkedő, gótikus Héderváry-kápolnában áll. A herma maga egy aprólékosan kidolgozott portrészobor Szent László királyról, az erdélyi magyar aranyművesség remekműve, a sodronyzománc-technika egyik első magyarországi példája.

2. nap

Ha két napotok van Győrben, látogassatok el a közelben lévő Pannonhalmi Bencés Főapátságba is!

Pannonhalmi Bencés Főapátság

Győrből fél óra alatt odaérhettek Pannonhalmára, ahol irány egyenesen a Világörökség részét képező Pannonhalmi Bencés Főapátság! Az ezeréves monostor épületei különböző korok üzenetét őrzik. Az itt élő szerzetesközösség a mai napig eredeti rendeltetésüknek megfelelően használja a fennmaradt tárgyi eszközöket.

Az apátságban a templom, az altemplom, a kerengő és a könyvtár látogatható – ez utóbbiban őrzik az első magyar nyelvemléket, a tihanyi apátság alapítólevelét. Az épületben található a Pannonhalmi Bencés Gimnázium.

Az apátság területén arborétum és egy páratlan gazdagságú gyógynövénykert is található, valamint egy rendkívül színvonalas pincészet és étterem is működik.

3. nap

A Győr és Mosonmagyaróvár között található Lipóti Termál- és Élményfürdő tökéletes kikapcsolódás a városnézés után!

Lipóti Termál- és Élményfürdő

Győrhöz és Mosonmagyaróvárhoz egyaránt közel, csodálatos természeti környezetben található a Lipóti Termál- és Élményfürdő. Termálvizét 2004-ben gyógyvízzé minősítették. Két gyógyvizes medencével, úszómedencével, sodrófolyosóval, pezsgőfürdővel, masszázselemekkel teli élménymedencével, 1200 négyzetméteres strandmedencével és, egy külön kis szigetre épült vízimalomban, finn szaunával várja a fürdőzni vágyókat.

A 10 hektáros, gyönyörű, élőfüves strand a fürdőzésen is kívül számos lehetőséget nyújt a kikapcsolódni vágyóknak. 

Ezt ne hagyd ki!

Járd be velünk az országot!