Budapest környéke felfedezőknek – 1 nap

Grassalkovich-kastélyGödöllőBudapest környéke turisztikai térség
Hány napos?
1 nap
Ajánlott közlekedési eszköz:
busz
Címkék:
Múzeumok és kiállítóhelyek
Kastélyok, Várak, Paloták
Kultúra és műemlékek
Budapest és környéke turisztikai térség
Értéktudatos fiatalok

1. nap

Emlékezetes kalandban lehet részetek, ha ellátogattok a gödöllői Grassalkovich-kastély lenyűgöző épületéhez és romantikus parkjába. A panelektől épp csak egy kőhajításnyira egy pillanat alatt hatalmába kerít benneteket a múlt. Az ország legnagyobb barokk kastélyát a XVIII. században kezdte el építtetni Grassalkovich I. Antal. Miután a család kihalt, több tulajdonosa is volt az épületnek, míg 1867-ben I. Ferenc József és Erzsébet királyné kapta meg koronázási ajándékként a magyar államtól. Később, a II. világháború idején Horthy Miklós és családja lakhelyéül szolgált a kastély, ennek emlékét őrzi a ma is látogatható 10 méter mélyen található Horthy-bunker.

Sisi-kultusz és barokk színház

A kastély ma több állandó kiállításoknak is otthont ad, amelyek hűen mesélik el az épület több száz éves történelmét. A korhű módon felújított lakosztályokban megtudhatjátok, hogyan éltek az Osztrák–Magyar Monarchia idején a magyar és külföldi nemesek és főurak, hallhattok a Grassalkovich-időszakról, az Erzsébet királyné-emlékkiállításon pedig közelebbről is megismerhetitek a legendás szépségéről híres Sisi történetét. Keressétek fel az épületben található, Európában is egyedülálló kulisszás kőszínházat, amely manapság is nívós színházi előadások otthona. Gödöllői látogatásotok zárásaként fedezzétek fel a kastély romantikus parkját, ahol további különlegességek várnak rátok. A Királydombi pavilon faburkolatába 54 olajfestményt illesztettek, amelyen honfoglaláskori hadvezérek és magyar királyok arcképeit csodálhatjátok meg.

Falusi udvar és ágyaspálinka

A nap zárásaként mit szólnátok egy lovasbemutatóhoz, amelyet egy kupica pálinkával és a magyar gasztronómia legjavával koronázhattok meg? A Gödöllőtől csupán 12 kilométerre található festői szépségű Domonyvölgyben a Lázár Lovaspark 9 hektáros területén igazi vidéki hangulatban lehet részetek. Nézzétek meg a magyar falusi udvart és a Világbajnokok termét, ahol a fogathajtó Lázár Vilmos és testvére relikviái között betekintést nyerhettek a modern kori magyar lovassportba is. Lovas kocsival járjátok be a környék erdőit, vagy csak gyönyörködjetek a fenséges állatok látványában. 

Járd be velünk az országot!