Zwack Múzeum: bepillantás a neves hungarikum kulisszatitkaiba

Zwack MúzeumBudapestBudapest környéke turisztikai térség

Igazi hungarikumnak számít, negyed évezrede szigorúan titkos recept alapján készül, a világ minden tájáról származó gyógynövények alkotják, s megannyi országba exportáljuk. Mi az? Persze, hogy a Zwack család egyedi nedűje, az Unicum! Tudtad, hogy ez az ital II. Józsefnek köszönheti a nevét? Ismerd meg a Zwack család és a mennyei Unicum érdekfeszítő történetét a Zwack Múzeumban!  

Hogyan lett „Unicum” az Unicum?

Ennek a keserű gyógynövénylikőrnek, az Unicumnak a története egészen 1790-ig nyúlik vissza: ekkor ugyanis az uralkodó II. Józsefet megkínálta a Zwack család egyik őse, a király doktora ezzel a nedűvel. A legenda szerint József az első korty után felkiáltott: „Das ist ein Unikum!” – így rögtön nevet is adva a finomságnak. A gyógynövénylikőrt eleinte az emésztés segítésére használták, de nem kellett sok idő hozzá, hogy az Unicumot ne csak a Habsburg császárok élvezhessék.  

Mitől olyan különleges az Unicum?

Az Unicumot, Magyarország egyik nemzeti italát, a kezdetektől érdekes rejtély övezi: a receptje már a tizennyolcadik századtól hétpecsétes családi titok. Annyit tudunk, hogy több mint negyvenféle gyógynövényből készítik, melyeket gondosan válogatnak össze a világ minden tájáról – egyes összetevők Marokkóból, Kínából, Indiából, Srí Lankából, Indonéziából, Nigériából, Amerikából, valamint Ausztráliából származnak –, de persze a Kárpát-medencében is terem néhány hozzá szükséges alapanyag. Az így összeállított italt hat hónapon keresztül érlelik olyan tölgyfahordókban, amelyek immár 500 éve a Zwack család tulajdonát képezik; mindennek köszönheti a likőr az egyedülállóan különleges ízélményét. Nem is véletlen, hogy az Unicumot a világ minden szegletébe exportálják!  

Amire a Zwack Múzeumban számíthatsz

Ha mindezek után belevetnéd magad a Zwack család és az Unicum izgalmas történetébe, biztosíthatunk, hogy jó döntést hoztál. Irány a Zwack Múzeum, az Unicum Ház, ahol három fő részre tagolódik majd a látogatásod: 

  • Rövidfilm a Zwack családról és az Unicumról
    Elsőként egy 20 perces kisfilmet fognak levetíteni neked a család és az Unicum történetéről, amelyből lényegre törő, ám átható bevezetést nyersz ennek a hungarikumnak a világába.
  • Látogatás a lepárlóba, az „Unicum szívébe”
    A film megtekintése után a korhűen felújított lepárlót, más néven az „Unicum szívét” látogathatod meg egy idegenvezető kíséretével. Itt testközelből találkozhatsz azokkal a rejtélyes gyógynövényekkel is, amelyekből ez a páratlan likőr készül. A pincében pedig eljön a látogatás egyik legizgalmasabb része: az eredeti tölgyfahordókból kóstolhatod meg az Unicumot és az Unicum szilvát is!
  • Érdekességek a múzeumban
    Utolsó lépésként a kiállítótérben megismerheted az Unicum történetét, megnézheted a 17 000 minipalackból álló gyűjteményt, korabeli relikviákat csodálhatsz meg, és átélheted a magyar történelem egyes fontos pillanatait is. 

Mielőtt nekivágsz a Zwack Múzeumnak, tegyél egy virtuális sétát a helyszínen, nézd meg már előre, milyen pompás helyre is készülsz! Érdemes belenézni az Unicum Házat röviden bemutató videóba is, hogy kedvet kapj ennek az izgalmas hungarikumnak a megismeréséhez.
 

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!