Világszinten is kedvelt forgatási helyszín: Sopron történelmi belvárosa

A TűztoronySopronSopron–Fertő turisztikai térség

Ha elég szemfülesek voltatok, akkor már néhány régi magyar filmben, de akár XXI. századi külföldi sorozatban is kiszúrhattátok Sopron történelmi belvárosát!

De mi lenne, ha végre személyesen is ellátogatnátok a méltán híres és közkedvelt Sopronba? A városfallal körbevett belvárosi rész Fő terén találjátok például az 58 méter magas Tűztornyot, amelynek a tér felőli oldalát az 1921-es népszavazásnak – amely során a lakosságnak döntenie kellett, hogy Sopron Magyarországhoz vagy Ausztriához tartozzon-e – emléket állító Hűségkapu díszíti. Nem ez a tér egyetlen különlegessége: itt található a Szentháromság-szobor és Sopron egyik leghíresebb épülete, a Storno-ház is, amelyben annak idején Hunyadi Mátyás, Liszt Ferenc és Széchenyi István is vendégeskedett. Az innen délre lévő Széchenyi tér helyén valamikor a Két-pék-tó volt, amelyben a legenda szerint azokat a pékeket fürdették meg, akik nem megfelelő súlyú kenyeret adtak el a helyieknek. Később a tavat lecsapolták, és fákat ültettek a helyére, amelyeket Széchenyi István a város lakóinak adományozott. 

Egyházi emlékeket és építészeti remekeket rejtő utcák

A Tűztoronytól csupán néhány lépésnyire Sopron egyik legértékesebb és legnevezetesebb műemlékét, a Fabricius-házat tekinthetitek meg, melynek udvarát kétemeletes loggiái és nyitott lépcsősorai teszik különlegessé. De szent helyekből is van itt bőven! Az egyik legérdekesebb a Templom utcában lévő bencés Kecske-templom, amely állítólag arról a kecskéről kapta a nevét, ami a mai templom helyén a földből kincseket túrt elő – ezekből épülhetett meg később a templom. Itt található továbbá a gótikus stílusban épült Ó-zsinagóga is, amely egyike Európa három hármas tagolású középkori zsinagógájának. Ne gondoljátok, hogy a temérdek műemlék felfedezésében magatokra hagynak! Akár idegenvezetők segítségét is kérhetitek, de a Soproni Múzeum különböző tematikájú élménytúrákat is szervez a környékre.

A kultúrprogram után jöhet a jól megérdemelt lazítás

A belváros hemzseg a hangulatos kávézóktól, de az Eggenberg-ház Macskakő Gyermekmúzeumában régmúlt korokat bemutató tárlat is várja a kicsiket!

Járd be velünk az országot!