Újévi tedd/ne tedd

A szilveszteri buli után nem árt még éjszaka rendet tenni, mert akit rendetlenség vesz körül január elsején, annak az egész évét a káosz jellemzi majd. Hoztunk néhány babonát arra nézve, hogyan ragadhatjátok meg a szerencsét 2024-re!

Biztos ti is ismertek olyanokat, akik ma is úgy gondolják, hogy az újév első napja hatással lesz az egész évükre, és amit január elsején tesznek, azt fogják az év többi napján is. Emiatt az év első napján találkoznak a családtagjaikkal, a barátaikkal, nagy ebédet rendeznek, sportolnak, vagy épp elkerülik a vitákat, pihennek, olvasnak. Ezt az őseink is így csinálták, de ezen kívül még jó sok babonát kötöttek január elsejéhez, hogy biztosan remek évük legyen. Nézzük!

Mi legyen az asztalon?

Természetesen az sem volt mindegy, mi kerül a tányérokba az év első napján. Egy apró tipp, hogy ha ilyenkor édeset esztek, akkor az egész évetek édes lesz – ezt könnyű betartani, igaz?

 

Ha halat fogyasztanátok január elsején, akkor ugyan a pikkelye gazdaggá tesz, hiszen apró szemű, mint a bab vagy a lencse, ami szintén ajánlott ilyenkor, de figyeljetek arra, hogy a hal farkánál kezdjétek a falatozást, mert így nem tud elúszni a szerencsétek. Régi szokás volt újév napján egy egész kenyeret családi körben megszegni, ami azt vetítette előre, hogy egész évben lesz mit ennie a famíliának. De újévkor – és az év egyik napján sem – nyúltok félre, ha gyümölcsöt fogyasztotok. Ez a hagyomány szerint ilyenkor az üzlettel foglalkozóknak különösen ajánlott, mert ők ezáltal gyümölcsöző megállapodásokhoz juthatnak.

Belépéskor férfiak előnyben

Elődeink fontosnak tartották, hogy az újévet tartozás nélkül kezdjék, ezért az adósságokat még az óévben igyekeztek rendezni – ez remek tanács napjainkban is. Azt már nehezebb ma megoldani, hogy újév napján ne hagyjátok kialudni a tüzet, és ollót se használjatok, mert az elvágja a szerencsét. Ügyeljetek arra, hogy ne január elsején vásároljátok fel az akciós online boltok kínálatát, mert aki ezen a napon kiköltekezik, annak a babona szerint egész évben kifolyik a kezéből a pénz. Ha viszont tele a kamra, az bőséget jelez – valószínűleg ügyesen bevásároltok előre, hiszen ezen a napon úgysincsenek nyitva az üzletek. Ha január elsején orvoshoz kell mennetek, az a régiek szerint egész éves betegeskedést jelent – remélhetőleg, ezt elkerülhetitek.

 

Izgalmas lehet arra figyelni, hogy újév napján ki lép be elsőként az otthonotokba, mert ha férfi az illető, akkor az jó jel a jövőre nézve. A babona szerint, ha nő vagy rossz kedvű vendég érkezik, akkor bánat fogja érni a ház népét, így a másnaposokat inkább kérjétek meg, hogy január másodikán jöjjenek át...

 

A szerelemre vágyó hölgyeknek az év első napján javasolt piros fehérneműt viselni, mert ez hozzásegítheti őket ahhoz, hogy az új esztendőben megtalálják a párjukat!

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!