Tihanyi hangulatok révtől révig

Őrtorony-kilátó TihanyBalaton turisztikai térség

Bár a Balaton egyértelműen Magyarország egyik leggyakrabban látogatott turistacélpontja, a Tihanyi-félszigeten egy új oldalát is megismerhetitek. 

A közel 12 kilométer hosszú, gyakorlott természetjáróknak ajánlott körtúra a tihanyi révtől indul. A Lóczy Lajos-tanösvény első kiemelkedő látnivalója az újlaki templomrom, ezt elhagyva keresztülvezet egy erdőn is. Ha éppen lombhullás után jártok erre, akkor tökéletesen ráláthattok a Balatonra a fák mögül. De a nyári időszak is tartogathat izgalmakat ezen az úton, hiszen júniusban már lila színben pompáznak a levendulamezők. 

Külön érdekesség, hogy Magyarország első levendulaföldjeit éppen a Tihanyi-félszigeten hozta létre Bittera Gyula gyógynövényszakértő. Az ösvény ezután a tihanyi gejzírmező felé visz tovább. Az itt található gejzírkúpok, például a Borsóköves-kúp, Somos-kúp, vagy a Tölgyes-kúp a hévforrások munkája nyomán keletkeztek. Az egyik legkülönlegesebb közülük az Aranyház-kúp, amely a felszínén található sárga színárnyalatú zuzmókról kapta a nevét. Érdemes felmásznotok a tetejére, mert onnan pazar kilátás nyílik Tihanyra.

Tehettek egy rövid kitérőt az Aranyház kőzetbemutatóhoz is, de haladhattok tovább az ösvényen a Hármashegyi-kúp felé. A körút elvezet a Belső-tóhoz és az Őrtorony-kilátóhoz, ami a félsziget legmagasabb pontján, az Apáti-hegy csúcsán áll. Beiktathatjátok a programba a Csúcs-hegyet vagy a Sobri Jóska-barlangot is, majd a körtúra végén a Félbevágott-kúpot elhagyva visszajuthattok a révhez.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!