Szilveszteri tedd/ne tedd

Az óév utolsó napjához annyi babona köthető, hogy ha mindet fejben tartanánk, alig csinálhatnánk valamit 24 órán át. Mi azért összeszedtünk néhány népszokást, ha van kedvetek, válogassatok belőlük, és fogadjátok meg azt, amelyik közel áll hozzátok.

Biztos bennetek is felmerült már, hogy miért durrognak a petárdák, vagy miért van tűzijáték Szilveszter éjszakáján. Elődeink úgy vélték, hogy a hangos zaj és az erős fény távol tartja, elriasztja a rossz szellemeket, a szerencsétlenséget – mindennek újkori változata a kutyatulajdonosok rémálma, a petárda és a villanó minirakéták. Régen, december 31-én éjfélkor a zajongás mellett az összes ajtót is kitárták a családok, hogy az óév kimehessen, mert ha nem távozik a házból, nem tud bejönni az újév. 

Hogy állhat össze az ünnepi menü?

Számos hiedelem kapcsolódott az év utolsó napján az étkezésekhez. Ilyenkor köztudomású, hogy csak disznót szabad enni, mert az kitúrja a szerencsét, szárnyast viszont tilos, mert az elkaparja. Tehát a főétel garantáltan malacsült! A további fogásoknál nem árt, ha szerepet kap a lencse, a rizs, a köles, mert a sok „apróság” pénzbőséget hoz az újévben. A szilveszteri vacsora során jópofa, ha ti is elrejtetek egy pénzérmét az asztalterítő alá, ez szintén a következő év anyagi biztonságát hivatott elősegíteni. A desszert pedig lehet rétes: mivel aki a tésztáját nyújtja, az az életét és a boldogságát is meghosszabbítja. Természetesen az a legjobb, ha mákkal töltitek azt a bizonyos rétestésztát. Sok családban sütöttek Szilveszter napján szerencsepogácsát, azaz egy darab tészta közepébe egy érmét rejtettek. A babona szerint annak, aki megtalálja, bőséges lesz az újéve, de fontos, hogy a pogácsák éjfél előtt mind elfogyjanak, mert különben az ellenkezőjére fordul a jóslat.

A kukát és a vitát kerüljétek!

A háziasszonyoknak jó hír, hogy nem ajánlott mosni sem december 31-én, sem január 1-jén, mert azzal is eltűnik a lefolyón az a sok emlegetett szerencse! Ahogy a szeméttel együtt is távozik, ezért érdemes már december 30-án kiüríteni a kukát, majd legközelebb csak január 2-án. Ha viszont marad időtök, töltsétek fel mindenképp a lisztes, cukros, kávés dobozt, mert ha december 31-én tele vannak, egész évben tele is lesznek! Ugyanezen logika alapján nem árt, ha a pénztárca is tele van – legalábbis mai viszonylatban: a bankszámlátok. Az már szinte evidens, hogy az év utolsó és első napján vitatkozni, veszekedni nem ajánlott, mert akkor egész évre lőttek a békességnek. És ha eleinkre hallgattok, még éjfél előtt ágyba bújtok, mert ők úgy vélték, az év utolsó napjának álmai előrevetítik a jövőt – persze, csak ha felébredve emlékeztek rá. Mindent összevetve a legjobb, ha vidáman, gazdagon terített asztal mellett, családi, baráti társaságban léptek át 2024-be, abból nem lehet baj a babonák szerint sem. 

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!