Szezonális finomságok, fenntartható étkezés: irány a piac!

Az ételek íze, egészséges volta és változatossága mellett ma már azt is érdemes számításba venni a konyhában, hogy mennyire terheli meg egy-egy finomság a környezetünket. Friss, szezonális alapanyagok használatával egyszerre táplálkozhatunk egészségesen és környezetbarát módon.

A régi paraszti konyhában nem volt kérdés, hogy az emberek helyi, szezonális, frissen megtermő alapanyagokat használtak. Bár egyes húsféléket (például a kolbászt, a szalonnát) füstöléssel tartósították, hogy tél végére is jusson belőle, a gyümölcsök egy részét pedig aszalással tették sokáig felhasználhatóvá, de nem volt hűtőszekrény, ahol fagyasztva elállt volna az étel, nem volt konzerv, és a távoli tájak alapanyagai sem jutottak el hozzájuk.

Vissza az alapokhoz!

A XX. század óriási változásokat hozott: megjelentek a háztartási gépek, a konzervek, a levesporok és a többi feldolgozott élelmiszer. A XXI. századi fogyasztói társadalomban pedig teljesen természetessé vált, hogy bármilyen alapanyagot bármikor be lehet szerezni, akár a világ bármely tájáról. Nem gond decemberben málnát enni, vagy avokádóhoz, licsihez, kókuszdióhoz hozzájutni.

Ugyanakkor az utóbbi évtizedben azzal is szembesülnünk kellett, hogy ez a fajta túlfogyasztás gyors ütemben teszi tönkre a környezetünket. A fenntartható életmód térhódításával ismét előtérbe kerültek a helyben termelt, szezonális alapanyagok. Ráadásul az is kiderült, hogy az egészséges életmódot is jobban szolgálja az a szabadföldi zöldség-gyümölcs, amelyiknek éppen szezonja van, mint az üvegházban megtermelt primőr. A helyben termelt alapanyagok jóval kevesebb terhet rónak a környezetre, mint azok, amelyek több száz, esetleg több ezer kilométert utaztak az üzletig.

Minden évszakban más finomság

Tavasszal érdemes a hosszú tél után friss zöldségfélékkel feltölteni a vitaminraktárainkat. Érkezik a hónapos retek, az újhagyma, a tavasz végére pedig már a szabadföldi eper, a római saláta, sőt, az első zöldborsó- és újburgonya-szállítmányok is megérkeznek a piacokra. Nem véletlen, hogy ezek a zöldségek komoly mennyiségben kerülnek húsvétkor az asztalra – a húsételek közül pedig ilyenkor van nagy keletje a kötözött sonkának és a báránynak.

Nyáron szinte tobzódhatunk a frissen érő zöldségekben, gyümölcsökben. Az eperszezon lecsengésével máris itt a cseresznye, a meggy, a málna, majd a sárga- és őszibarack. Ilyenkor érik a paradicsom, a paprika, a cukkini, a patisszon és a bab. A nyár végi, augusztusi időszak kedvelt csemegéi a sárga- és a görögdinnye, valamint a főtt kukorica. Előszeretettel sütünk a grillen húst, halat, zöldségeket.

Az ősz az alma, a körte, a szilva, a dió és más olajos magvak, és persze a szőlő szezonja. Ilyenkor lopózik be az étrendünkbe a friss karfiol, brokkoli, padlizsán, vörös káposzta és zöldbab. Novemberben, Márton-nap környékén a libahús, a libazsír és a libatepertő a legnépszerűbb élelmiszerek, amelyeket újborral kísérünk.

A tél a kamrában, pincében is viszonylag hosszan eltartható termények fogyasztásának ideje. Ilyenkor esszük a téli almát, a téli körtét, a burgonyát, a sütőtököt, a céklát, a csicsókát, a zellert, a fekete retket, a káposztát. A savanyított zöldségek, a nyáron eltett savanyúságok, befőttek, lekvárok is ilyenkor kerülnek elő a kamrapolcokról. A savanyú káposztát nemcsak magas C-vitamin-tartalmáért kedveljük, hanem azért is, mert fermentált élelmiszerként a bélrendszer, ezen keresztül pedig az immunrendszer működését is támogatja. A hagyományos háztartásokban ilyenkor veszik elő a disznóvágásokból származó kolbászt, szalonnát is.

Menjünk piacra!

A szezonális, friss és helyben termelt élelmiszerek beszerzésében óriási szerepet játszanak a piacok. Különösen a kis, helyi, termelői piacoknak van nagy jelentősége, ahol biztosak lehetünk abban, hogy valóban háztáji, és nem nagyipari termelésű árut kapunk. Ahol a termelő csirkéje néhány hete még az udvarban kapirgált, és a gyümölcs érését legfeljebb a napsütés serkentette. Ezeken a piacokon általában maguk a termelők árulják a portékájukat, így, ha kis környezeti terheléssel járó élelmiszert szeretnénk fogyasztani, érdemes itt vásárolnunk. Ráadásként pedig megkapjuk a piacok, a piacozás egyedülállóan személyes, családias hangulatát is. 

Járd be velünk az országot!