Remeték, rakéták, kilátó - A Pilis-tető-kör

Boldog Özséb-kilátó PilisszentkeresztBudapest környéke turisztikai térség

Budapesttől mindössze egy órányi autóútra terül el a Pilis legmagasabb hegye, a 756 méteres Pilis-tető, amely nemcsak varázslatos körpanorámával, hanem különleges történelemórával is várja a kirándulókat. 

A főváros vonzáskörzetének egyik legizgalmasabb túrája Pilisszántóról indul, ahol érdemes azonnal beiktatni egy kitérőt az őslénytani leleteiről híres Szántói-kőfülkéhez. Ezután a Csillagösvényen végighaladva olyan történelmi alakok szobrait fedezhetitek fel, mint Attila, Árpád, Szent István vagy Hunyadi Mátyás. 

A következő állomás a 700 méter magasan található Orosdy-rét, ahonnan egy panorámás szerpentinen haladhattok tovább. A 756 méteres csúcson a pálos rend megalapítójáról elnevezett Boldog Özséb-kilátó körpanorámája teszi igazán emlékezetessé a programot. A 17 méteres építményt egy korábbi geodéziai toronyból alakítottak ki, és mivel a Pilis-tető a nyolcvanas években rakétabázisként működött, több rakétasilót is fel lehet fedezni a közelében. 

Miután megcsodáltátok a Visegrádi-hegység, a Börzsöny és Budapest látképét, az Orosdy-rétről Pilisszentkereszt irányába is folytassátok a túrát. Ejtsétek útba a Klastrom-kutat és a ciszterci kolostorromot is, utóbbi arról ismert, hogy a közelében gyilkolták meg Gertrudis királynét, II. András király feleségét. Zárásképpen a Szopláki-ördöglyuk barlangot se hagyjátok ki, ez a Pilis egyik legmélyebb barlangja.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!