Nemzeti Táncszínház

Nemzeti TáncszínházBudapestBudapest környéke turisztikai térség

A volt Millenáris Teátrum helyén kialakított új Nemzeti Táncszínházat egyszer mindenképp érdemes meglátogatnod! A rendkívül impozáns, statikai bravúrokat felvonultató kortárs épület már megjelenésében is azt tükrözi, mennyi munka van egy-egy tökéletes, légies táncmozdulat mögött.

A legmodernebb színháztechnikával felszerelt, kifejezetten táncelőadásokra készült épületet az a Zoboki Építésziroda tervezte, amely a korábbi székhelyükként szolgáló egykori Karmelita kolostort is átalakította miniszterelnöki rezidenciává. A Millenáris Teátrum kialakításakor jelentősen átalakították a volt Ganz Villamossági Művek transzformátorcsarnokának eredetileg háromhajós, hatalmas belső terekkel rendelkező ipari épületét. A mostani, táncszínházzá való átépítés során igyekeztek az eredeti indusztriális szerkezetet kiszabadítani, és ott megmutatni, ahol csak lehet. Az építészek kiemelték, hogy az ilyen ipari épületeket mintha csak színháznak tervezték volna, az új funkciórendszer tökéletesen illeszkedett a terekbe.

Látványos térszerkezet

Az előcsarnok szinte táncolásra hívogat, és a lépcső melletti, ókori teátrumok nézőterét idéző térrendezés megnyitja a teret az előadások számára is. Ami azonban az első pillanattól kezdve vonzza a tekintetünket, szinte már az épület megpillantásától kezdve, az az egymásra hajló, 13 ezer darab faelem felhasználásával készült hullámzó álmennyezet, az előcsarnok közepébe belógatott, már-már lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonkakúpként lóg be az előcsarnokba, amelyet 1500 tonnás vasbeton szerkezet tart a fejünk fölött.

Intim térmegoldások, harmonikus részletek

Magukban a termekben is igyekeztek elmosni az éles határvonalat a nézőtér és a táncparkett között, ennek köszönhető, hogy nincs kiemelt színpad, és a közönség szinte az előadás fizikai részesének érezheti magát. A belső dizájn kialakítása is figyelemre méltó, hiszen a 120 fős kisterem Red Dot Design-nyertes székeinek gyönyörű, zöld árnyalatai épp annyira természetesnek hatnak itt, mint a falakat és az ajtót borító szálkás burkolat. A 368 fős nagytermet pedig az a magyar cég alakította ki, akik többek között a New York-i 9/11 Memorial Museumnak is dolgoztak. A balett-terembe a XXI. század minden igényét kielégítő, modern függesztő rendszert építettek be, amely akár hat táncos dinamikus terhelését is képes biztosítani. A kamaraterem pedig színházi nevelési, gyermek- és ifjúsági, illetve rekreációs programoknak ad helyet.

Táncra fel!

A magyar táncművészet otthonává lett új színház befogadó intézményként majdnem negyven hazai társulattal dolgozik együtt, így repertoárja lefedi a hivatásos táncművészet teljes spektrumát. A folklóron át a klasszikus balettig, a társastánctól a kortárs táncon keresztül, az utcai breaktáncon át az interaktív gyermekelőadásokig találunk produkciókat. Az évente közel háromszáz előadást tartó Táncszínház éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A weblapjuk egyébként nagyon felhasználóbarát, külön rá lehet keresni azokra az előadásokra, amelyekre még van jegy. Ha mégsem sikerül, de rajongsz a kortárs táncművészetért, akkor a város más pontjain is próbálkozhatsz elcsípni egy-egy előadást: Trafó Kortárs Művészetek Házában, a Müpában, illetve, ha mindenképp Budán szeretnél maradni, akkor az innen 17-es vagy 56-os villamossal megközelíthető MU Terminal Kortárs táncműhelyben, a MU színház épületében.

Járd be velünk az országot!