Nagyirtástól Kisirtásig: körút a vulkáni kúpokon

Budapest környéke turisztikai térség

A családoknak is bátran ajánlható, rövid, 7,8 kilométeres, 288 méteres szintemelkedésű túra csodás panorámáit egy kellemes erdei kisvasutazással is összeköthetitek. 

A kiindulópont az erdei kisvasút Nagyirtás állomása. A turisták körében ez a kisvasút teszi igazán ismertté a környéket. A kisvasúthálózat eredeti célja az erdőben kitermelt fa és a Szob és Márianosztra kőbányáiban bányászott kő szállítása volt. Ezt a funkciót mára elvesztette a vasúthálózat, egy része azonban turisztikai céllal fennmaradt.

A hangulatos erdei vonatozással is összeköthető családi túra a Bezina-völgy felső szakaszát bejárva kapaszkodik fel a Börzsöny délnyugati szegletének vulkáni kúpjára. A Sós-hegy és a Sas-hegy csúcsairól remek panoráma nyílik a Dunakanyarra és a Visegrádi-hegységre. A Bükkös-árokból a Lengyel-rétekre érve érdemes egy rövid, de meredek kitérőt tennetek jobbra, dél felé, ahol a Kopasz-hegy csúcsáról a Dél-Börzsöny egyik legszebb panorámája nyílik. 

A Börzsöny elzárt erdőségei kicsit távolabb esnek innen. Errefelé inkább a hegység többi tagjához képest közepes méretű vulkáni dómok sorozata a jellemző, amelyeknek csúcsain hangulatos irtásrétek várják a környező bükkösökből és tölgyesekből érkező kirándulókat. Innen vezet vissza az útvonal Kisirtáspusztára, ahol felülhettek a Márianosztra és Szob irányába közlekedő szerelvényekre. 

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!