Borvidék szőlőföldek nélkül: fedezd fel a budafoki pincerendszert!

Budafoki pincerendszerBudapestBudapest környéke turisztikai térség

Dél-Buda hangulatos utcáin sétálgatva talán nem is gondolnád, hogy a felszín alatt a világ egyik legnagyobb ma is működő pincerendszere rejtőzik. A pontos méretére máig is csak becslések vannak, amelyek 50 és 120 km közé teszik a járatok teljes hosszát – egy ekkora labirintus pedig sok izgalmat tartogat. Ha a boroknak nemcsak az íze, hanem a története is érdekel, tarts velünk egy földalatti barangolásra! 

A Budafoki pincerendszer már csak impozáns méretei miatt is különleges: kivételes hosszúságához tágas, 4-6 méter széles és 4-5 méter magas járatok tartoznak. De hogyan alakult ki és miért kihagyhatatlan úti cél a borbarátok számára? 

Borvidék évszázadok óta

A terület története igen korán, már a III. században összefonódott a szőlőműveléssel, bár a borászat csak Buda 1868-as visszafoglalása után indult be igazán. Ez a virágzás az 1880-as években ért sajnálatos véget egy kártevő rovar megjelenésével, amely a promontori – így hívták akkoriban ezt a régiót – mellett több nagy európai szőlőkultúrát elpusztított azokban az időkben. Emiatt a területen végleg felhagytak a szőlőtermeléssel, azonban ez mégsem jelentette a helyi borkultúra végét. 

Földbe vájt történelem

A szőlőtőkék pusztulása nem szegte kedvét az ott élőknek: elkezdték kitermelni a Tétényi fennsík löszös-meszes talaját, amelyre a környékbeli építkezések során egyre nagyobb lett a kereslet. Ez az anyag adta alapját fővárosunk két nagy nevezetességének, a Parlamentnek és a Vajdahunyad várának is – és így keletkeztek a jellegzetes pincerendszerek is Dél-Buda felszíne alatt.  

Újraéledő hagyományok

A remek elhelyezkedésre és más, a borok érlelése szempontjából kedvező körülményekre a borászok hamar felfigyeltek, és hamarosan az egész országból Budafokra hozták boraikat. Nem véletlen, hogy 1882-ben itt alapította Törley József világhírű pezsgőgyárát, és Darányi Ignác 1901-ben itt indította az ország akkor legnívósabbnak számító borászati képzését.

A rendkívüli adottságokat bizonyítja, hogy még ma, amikor már adottak lennének a technikai lehetőségek, sem érzik szükségesnek bonyolult szellőzőrendszerek kiépítését – a szellőzésről máig a földbe vájt szellőzőrések gondoskodnak. Annak, hogy az évszázados hagyományok felélesztése mennyire jól működik a térségben, remek jelképe, hogy Budafok 1987-ben az olaszországi Frascatiban megkapta az elismerő „Szőlő és Bor Városa” címet.

A megújult funkciót kapott pincerendszer és környéke a korabeli kulturális élet egyik központjává vált. A számos legendás étterem és borozó vonzotta és alkotásra inspirálta a művészvilágot – például Krúdyt, aki a szájhagyomány szerint örömmel múlatta itt az idejét.  

És hogy miért érdemes most ellátogatni Budafokra?

Mert alig találsz a világon ennél nagyobb működő pincerendszert – a kiváló magyar borokat pedig már be sem kell mutatnunk! A borospincék minden hónap első szombatján megnyitják kapuikat a kíváncsi szemek előtt, hogy a legkülönbözőbb programokkal szórakoztassák a látogatókat. A túra különlegessége, hogy minden alkalommal változik, de néhány dologra biztosan számíthatsz: 

  • tematikus sétákra borászatokban,
  • kiállításokra,
  • koncertekre és
  • gasztroestre. 

És hogy mi benne a legjobb? Az, hogy minden helyszín újabb meglepetéseket rejteget: az egyikben Zsolnay porcelán díszíti a hordókat, a másikban Rákóczi, Petőfi vagy Kossuth fafaragott mellszobra áll. Beleszagolhatsz a történelembe egy emlékmúzeumban, vagy hangulatos élőzene mellett ismerkedhetsz meg a legújabb kedvenc pincészeteddel.

Az egyetlen, ami az ezerarcú pincékben mégis közös, az természetesen a borkóstoló. Itt egy helyen találkozhatsz Magyarország különböző tájegységeiről származó borokkal, ezért biztosak vagyunk benne, hogy minden látogató hamar talál kedvencet. Persze mint minden jó döntést, a legfinomabb bor kiválasztását is alapos kutatómunkának kell megelőznie! 

MAGYARORSZÁG CSODÁI: BUDAFOKI PINCÉKMagyarország csodái címmel minisorozatot indítottunk, amely keretein belül alkalmanként kb. egy-egy percben mutatjuk be hazánk egy-egy kincsét, hogy kedvet csináljunk e szépséges helyszínek meglátogatásához. Fogadjátok szeretettel a tizenhetedik részt, melyben két népszerű budafoki pincét járunk be.
Magyarország Csodái: Budafoki pincék
Magyarország csodái - Hercegkút és pincéi
Tájak, borok, legendák, és Te személyesen
Csodás Magyarország: Budapest környéke

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!