Mesés advent – Fedezzétek fel a téli Budapestet!

Szent István térBudapestBudapest környéke turisztikai térség

A főváros karácsonyi díszbe öltöztetett, finom illatokkal és ünnepi fényekkel csalogató utcáin sétálni szívet melengető élmény. Főleg, ha egy pohár forralt bor vagy a parázson sült, friss kürtőskalács lehet a kezetekben közben. 

A december az évvégi lecsendesedés, a bensőséges együttlétek időszaka. Nincs is jobb időpont ahhoz, hogy megfelelően felöltözve, kettesben a pároddal, a barátoddal, a barátnőddel, vagy a családtagjaiddal tegyél egy hosszú, lassú sétát a gyönyörűen feldíszített Budapesten. A karácsonyi fények, a levegőben szálló édes illatok remek hátteret adnak a nagy beszélgetésekhez. Ha útközben egy-egy adventi vásárba botlotok, vessétek bele magatokat a forgatagba, kóstoljátok meg a kínált ételeket, igyatok egy fűszeres puncsot vagy meleg, mézes teát, és nézzetek körül, hátha egy kedves ajándékra bukkantok, amelynek helye lesz a karácsonyfa alatt.

A belváros szívében

A Vörösmarty tér Budapest azon ikonikus pontja, ahol minden évben ráhangolódhattok az év végi ünnepekre. Érdemes a kontinens első földalattijával érkeznetek, hiszen itt található a ma is működő, történelmi hangulatú metró egyik végállomása. A legendás Gerbeaud Kávéházba is beülhettek, de csak miután megtekintettétek a lenyűgöző homlokzatát, majd a békebeli belső tereit, és megkóstoltátok a franciás desszertek egyikét. Kilépve a térre, nézzetek körül a vásárban, a gyerekeknek gyakran készülnek kézműves foglalkozásokkal, kisvonattal, a felnőtteknek hagyományőrző bemutatókkal.

Orgonaszó csendül

A Szent István Bazilikánál – amelynek épülete önmagában megér egy látogatást – kézműves termékeket és gasztronómiai különlegességeket vonultat fel az adventi vásár, amelynek ideje alatt általában fotókiállítással, jégpályával, szelfiautomatával is várják a látogatókat. Ha megéheztek, biztosan kaphattok gulyást, pörköltet, töltött káposztát vagy édes mákos bejglit. Délutánonként a bazilika homlokzatára vetített fényfestésben gyönyörködhettek, a színpadon pedig hírességek, hangszeres együttesek, a capella, gospel- és kamarakórusok is fellépnek. Ha van időtök, hallgassatok meg egy orgona- vagy kórusművet a bazilikában, esetleg a Budai Várban lévő Mátyás-templomban, hiszen az adventi időszakban számos egyházi épületben tartanak koncertetek, amelyek tovább emelik az ünnep fényét.

Gőzölgő vízben

Ha utána átmelegednétek, próbáljátok ki a termál- és élményfürdők egyikét Budapesten, a természetes források nyugtató erejét. A teljes kikapcsolódáshoz több helyen szaunavilág, sószoba, és változatos wellness-élmények segítenek hozzá. Hangulatos ilyenkor a fényfüzérekkel feldíszített ünnepi villamosokkal közlekedni a városban, és azokról csodálni Budapest szebbnél szebb épületeit, hidjait.

Csillagfény a Duna felett

Felejthetetlen élmény a téli Budapesten korcsolyázni egyet a Műjégen a Városligetben, az ilyenkor elvarázsolt kastélynak tűnő Vajdahunyad vára mellett. Itt mindjárt beugorhattok a Szépművészeti Múzeumba vagy a Műcsarnokba, mindkettő világszínvonalú kiállításokkal készül minden évszakban. Ha nagyobbat járnátok, menjetek fel a fővárosiak kedvelt kirándulóhelyére, a Normafára, mert a budai hegyek télen is gyönyörű látványt nyújtanak, főleg, ha ritkán, de hull a hó. Lehet, hogy még a nagyszakállú Mikulásba is belefuttok, amely a hagyományok szerint december 6-án, azaz Szent Miklós napján érkezik, és ekkor ajándékozza meg a jó gyerekeket.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!