Megújult strandokon csobbanhatunk a nyáron

Élményfalu SarudSarudDebrecen és térsége turisztikai térség

Ha nyár, akkor fürdőzés, ha pedig fürdőzés, akkor a legjobb hazai strandok! Közkedvelt vizeink mellett az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően egyre modernebbé válnak a fürdésre kijelölt területek, így egy percig sem kell lemondanunk a kényelemről. 

Közel a természethez a Tisza mellett

Vásárosnamény-Gergelyiugornya barátságos, természetközeli szabadstrandját cölöpökre épített, romantikus vendégházak veszik körül. Az érintetlen természet, a finom, szinte tengerparti homok, és a lassan mélyülő víz teszi sokak kedvencévé ezt a strandot, és persze az is, hogy itt, a Szamos és a Tisza összefolyásánál minden évben remek vízminőséget mérnek. A Tisza-parton az utóbbi években nagyszabású fejlesztések indultak el, megújult a Bereg Szíve Üdülőközpont, a vízisportok rajongói, a kajakos és kerékpáros turisták is egyre többször szállnak meg a településen. A part rehabilitációja során sportpályákat, például strandfoci-pályákat alakítottak ki, és új zuhanyzók, illetve más kiszolgáló egységek is létesültek. A kalandokat kedvelők a közelben találják az Atlantika vízi vidámparkot és a Movie Planet tematikus családi élményparkot. Rossz idő esetén pedig a vásárosnaményi Szilva élmény- és termálfürdőben folytathatjuk a fürdőzést, ahol a megújult szaunavilágot is kipróbálhatjuk. 

Egy másik kedves tiszai település Tiszalök szabadstrandja is egyre nagyobb komforttal várja a turistákat: folyamatosan épülnek a kerékpárutak, a strand pedig számos kiszolgálóegységgel, rendezvénysátorral, vízi vidámparkkal, akadálypályákkal, lézerharcos játékokkal és szabadulószobával várja a turistákat – ez utóbbiakból környezetvédelemmel és klímaváltozással kapcsolatos feladatok megoldásával lehet kijutni. 

Egyre kedveltebb célpont a Tisza-tó

A Tisza-tó az utóbbi évek során egyre inkább felzárkózott népszerűségben a Balatonhoz és a Velencei-tóhoz. Strandjai közül mindegyiket másért kedvelik: a sarudi strand faházas kempinggel, sátorhelyekkel, kajak-, kenu- és vízibicikli-bérléssel, játszótérrel várja a vendégeit. A poroszlói strandot kifejezetten gyerekbarátnak ismerik, és itt van a híres Tisza-tavi Ökocentrum is, amelyet szintén érdemes felkeresni a családoknak. E két partszakaszról közelíthetők meg csónakkal a tó „sztárjai”, a vízi kilátók is. Az abádszalóki strand a vízi sportok szerelmeseinek kedvez, Tiszafüredet az úszók szeretik (itt nemrég 500 négyzetméteres stégrendszert és vízilabdapályát is kialakítottak), míg a csendre vágyók inkább Tiszanána felé veszik az irányt, ahol az újonnan kihelyezett napvitorlák védenek a leégéstől. A tó környékén az utóbbi években több százmillió forintot költöttek fejlesztésre, a kiszolgáló egységek, öltözők, büfék, sportpályák, csúszdák, plázsok, árnyékoló-rendszerek felszerelésére, korszerűsítésére. A kerékpárosoknak már régóta kedvence a tó körüli útvonal. A kiskörei vízlépcső mellett működik hazánk egyetlen rafting-pályája, és egyre népszerűbbé válik egy új nyaralási forma, a lakóhajózás is errefelé.  

A Balaton örök

Talán nincs is az országban olyan ember, akinek a nyárról ne a Balaton-part jutna elsőként eszébe. Hazánk legnagyobb tavának folyamatosan megújuló strandjai sorra nyerik a különböző elismeréseket, és mindig kedveskednek valamilyen újdonsággal a vendégeiknek. Az alsóörsi Községi Strandon nemrég megújult a gyerekpagony és a játszótér, az aktív nyaralók számára pedig szabadtéri fitness-eszközöket helyeztek ki. Balatonakaliban, a Mandulavirág strandon a füves felületeket újították fel, és bővült a szelektív hulladékgyűjtés lehetősége. Akadálymentes mosdó-zuhanyzók, akadálymentes játékok, taktilis vezetősáv, tapogatható terepasztal is segíti a speciális igényű vendégek szórakozását.

A Balaton egyik legsportosabb strandjaként ismert vonyarcvashegyi Lido strand új sétánnyal gazdagodott az elmúlt években, a település nyugati részén található hegyen pedig négy évszakos menedékház és kilátó épült. A balatonfenyvesi Csalogány utcai szabadstrand szolgáltatásai nem sokban maradnak el a fizetős strandokéitól: öltözők, zuhanyzók, mosdók és értékmegőrző szekrények szolgálják a kényelmet, játszóterek várják a gyerekeket, strandfelügyelő és elsősegélynyújtók ügyelnek a biztonságra. A fonyódi Sándortelepi Panoráma strand is komoly fejlesztéseken esett át, homokos partrésze, napozószigetei és vizes élményjátszótere teszik a gyerekes családok kedvencévé. Azoknak a családoknak pedig, akik a település szabadstrandjaira szavaznak, újonnan kialakított baba-mama szobák szolgálják a kényelmüket. 

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!

label.szechenyi-2020-logo