Ahol a kultúra és a természet összeforr: vár a Felső-Tisza vidéke

Túristvándi vízimalomTúristvándiTokaj és Nyíregyháza turisztikai térség

Magyarország észak-keleti csücske a rajta kanyargó folyók oltalmának hála igazi kulturális és természeti paradicsom, mely rengeteg kalandot tartogat.  

Apró beregi falvak egymástól karnyújtásnyira, közöttük pedig az érintetlen táj – ez már önmagában garancia arra, hogy a Felső-Tisza vidékén egy pillanatig ne unatkozzatok. A hívogató partszakaszok, a tökéletes nyugalom és a kerékpártúrákra csábító gátak pedig gondoskodnak arról, hogy ne is akarjatok tétlenkedni. Válasszatok magatoknak egyet a térség autentikus szálláshelyei közül, és onnan kiindulva hódítsátok meg a vadont.

Ezeréves kincsek nyomában

A Felső-Tisza-vidék az eldugott kincsek, a mosolygó szentek és a középkori templomok földje. Márpedig ezeket kerékpáron a leghangulatosabb felkeresni. Pattanjatok nyeregbe, és tekerjetek el a 250 éves vízimalomhoz Túrisvándiba, és egy rövid időre bújjatok a molnárok bőrébe. Csodáljátok meg a mezítlábas Notre Dame-ot Tákoson vagy a patak árteréből büszkén kiemelkedő késő román kori templomot Csarodán. Vaján az egyik legrégebbi nemesi család reneszánsz stílusú várkastélyában egy páratlan mennyezetfreskó, a kúria körül pedig egy ősfás szoborpark harapnivalóan friss levegője vár rátok. 

Csobbanjatok bele a természetbe

Régi igazság: a vízről szemlélve a táj mindig más arcát mutatja. Sokkal izgalmasabb arcát! Márpedig ezt a vidéket egy kenuban evezve ismerhetitek meg igazán. Szánjatok rá egy napot, és csorogjatok végig a lassan kanyargó Öreg-Túron. Itt egy folyóra dőlt öreg fa, amott a nádasból hirtelen felröppenő szürke gémek serege, miközben lépten-nyomon aranysárga homokpart csábít strandolásra. Engedjetek a kísértésnek!

Az ország gyümölcsöskertje

Itt nincs helye szerénykedésnek: Szatmárban terem a legfinomabb szilva a világon. Vétek lenne hát kihagynotok a Penyigétől Panyoláig tartó Szatmár-Beregi Szilvaút kóstolóházait. Kanalazzatok bele a lekváraikba, ismerkedjetek meg az aszalványok ízével, és illatozzátok meg a legfrissebb főzeteket a kisüsti fölé hajolva.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!

label.szechenyi-2020-logo