Márton napján torkoskodni ér, sőt, kötelező

November 11-én, Márton napján libasültet kellene falatozni és újbort kortyolgatni, ha tartanánk a néphagyományt – de miért is ne tartanánk? Vezessetek be új ünnepnapokat az életetekbe, és ismerjétek meg a múltunk egy darabkáját!

A Márton-nap egy egészen komplex ünnep – egyházi, népi és társadalmi vonatkozásokkal. Egyrészt a régi paraszti világban ekkorra, november környékére végeztek a földeken a betakarítással, és ebben az időben kapták meg a béresek az éves fizetségüket. Ráadásul ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert az a jószág pusztulását okozta, így jó ok és alkalom adódott a mulatságra. A Márton-napi dínom-dánom egyben az utolsó nagy vigadalomnak is számított – az akkori hagyományok szerint tartott – negyven napos adventi böjt előtt. 

De ki volt a legendás Márton?

Fontos hittérítő munkát végző, koldusként és katonaként is élő szent ember, akinek útját csodák kísérték. Hívei meg akarták választani Tours püspökének, de ő szerénységében egy ólba bújt el a hozzá érkező követek elől – viszont az ott lévő libák gágogásukkal elárulták rejtekhelyét. Tours-i Szent Márton ünnepnapjához, november 11.-éhez számos népszokás, néphit kapcsolódik Magyarországon és más országokban is.

Menjünk biztosra!

A magyar babona szerint: „Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Nos, ezt senki nem szerette volna kockáztatni, így hát megszülettek a finomabbnál finomabb libás receptek. Libasült párolt káposztával, libaleves, libamáj zsírjában, fokhagymás libacomb, ludaskása gerslivel, töltött liba zsemle- vagy burgonyagombóccal... Soroljam még? Szerintem már így is megéheztetek.

 

Egy másik ide köthető magyar közmondás így szól: „Ha lúd, legyen kövér!” Tudják ezt az étteremtulajdonosok is, így ha manapság Szent Márton ünnepén (és már napokkal előtte is) étterembe mennétek, remek libalakomával készülnek nektek szerte az országban a vendéglátóhelyeken. A borászok „Márton poharába” a novemberre éppen kiforrt újborral rukkolnak elő, és a friss ízek, illatok kóstolására csábítanak benneteket. Engedjetek, hát a csábításnak!

Libabuli

Vidéki városokban, falvakban liba-napokat, kisebb fesztiválokat szerveznek, és a szállodák is különleges, „libás” programokkal hirdetik ajánlataikat. Ősz végén-tél elején már jól is esik élvezni a wellness-részlegek kínálatát: a meleg gyógyvízben fürdőzni, vagy a szauna ablakából nézni a még sárgálló fákat és a kitartó örökzöldeket. A gyerekeket sok Mártonhoz kapcsolódó kézműves program várja ilyenkor a szálláshelyeken.  

+1 tipp:

Szombathely különös becsben tartja Szent Márton ünnepét, hiszen itt, az ókori Savaria területén, 316 környékén született a későbbi tours-i püspök. Ezért – német mintára – minden évben lampionos, fáklyás felvonulást rendeznek a sok-sok program között, hogy a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt – mint egykor Szent Márton – eljuttassák az emberekhez.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!