Markazi zöld utakon a Kékes kalderájának peremén

Kékestető Mátra-Bükk turisztikai térség

Jó időben érdemes bebarangolni a Mátra lábánál fekvő egyik ékszerdobozt, Markazt, amely hazánk legnagyobb szintkülönbségű települése.

A falu két meghatározó látványa közül az egyik a Kékes 1000 métert meghaladó tömbje, amely az esti órákban árnyékot vet a Markaz feletti hegyekre, a másik pedig a Mátrai Erőmű, mely a falu déli határában húzódik. A különleges elhelyezkedésű faluból egy 10,2 kilométer hosszú túrán járhatjátok be a környéket, melynek az egyik legizgalmasabb pontja a 460 méter magas Várbércen található markazi várrom, ezt egyes feltételezések szerint még a tatárjárás idején építették. Miután elértétek, a meredek hegygerincen kicsúcsosodó kalderaperemen haladva kerüljétek meg a Hegyes-tető csúcsát, hogy aztán a Rókalyuk-tető mögötti fenyvesben felkanyarodva elérjetek egy tisztást. 

Visszafelé kényelmes tempóban ereszkedhettek a falu irányába: a tölgyerdőn áthaladva, a Harda-patak völgyén keresztül vezet az út. Érdemes útközben megcsodálni a hegyoldalakon hullámzó szőlőültetvényeket, hiszen a környék borairól már a régi időkben is ódákat zengtek! A körtúráról visszaérve járjátok be Markaz látnivalóit is: található itt egy meleg vizű forrás, amelyet zsilipekkel kis tóvá alakítottak, és télen sem fagy be. Bár ma már vízi élővilágában gyönyörködhettek, annak idején az asszonyok mosóhelyéül szolgált. A helyiek hagyományairól mesélő tájház és a 18. században épült kápolna is izgalmas úti cél, de a falu katolikus templomába is érdemes elsétálni, melynek ősét a török hódoltság után letelepedett tótok állították.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!