Már 10 magyar étterem érdemelte ki a Michelin-csillagot

2024 végére a korábbi kilencről tízre emelkedett azon magyar éttermek száma, amelyeket a Michelin Guide csillaggal ismert el. Ebben az évben az őriszentpéteri Pajta újoncként nyerte el első Michelin-csillagát, miközben minden korábbi csillagos étterem újra kiérdemelte a már kivívott elismeréseit. A korábbi hathoz képest közel megduplázódott a hazai Bib Gourmand éttermek száma, hiszen további ötöt ajánl a világ vezető gasztrokalauza az utazók figyelmébe. A zebegényi Natura Hill pedig csatlakozhatott a zöld csillagos éttermek hazai, immár ötfős „klubjához”. Tányérszimbólummal jelzett Michelin-ajánlást ...

Tovább

Nemcsak megőrizték Michelin-csillagaikat a magyar éttermek, újabb is csatlakozott hozzájuk. Így ezzel három vidéki magyar település, Őriszentpéter, Esztergom és Tata is Michelin-csillagos gasztroműhellyel büszkélkedhet, utóbbi ráadásul kétcsillagossal. Mindeközben megőrizte korábban elnyert két csillagát a fővárosi Stand, valamint egy-egy csillagát a hat fővárosi étterem is. Így minden korábbinál több, összesen 12 ragyog belőlük országszerte. 

Legalább ilyen fontos, hogy mellettük minden korábbinál több, országszerte összesen 78 vendéglátóhely nyerte el a Michelin Guide valamely elismerését vagy ajánlását. A megfizethető, de magas minőségű ételeket kínáló Bib Gourmand vendéglátóhelyek száma 5-tel gyarapodott, így idén immár 11-en szerezték meg. A Michelin Guide tányérszimbólummal jelzett ajánlását idén országszerte 57 étterem érdemelte ki, 10-en első alkalommal. A működésükben a környezettudatosságot is előtérbe helyező zöld csillagok száma is növekedett eggyel, a zebegényi Natura Hill csatlakozásával már 5-en büszkélkedhetnek ezzel a díjjal.

A Michelin Guide minden évben külön elismeréssel díjaz egyes szakmai területeket is. Így idén a Sommelier-díjat Székely Mátyás vehette át az esztergomi 42-től, a Young Chef Award elismerést Lendvai Levente érdemelte ki a budapesti Virtuból. A Service Awardra Lisztes Ivettet, a szintén fővárosi N28 Wine and Kitchen üzletvezetőjét és sommelier-jét tartották érdemesnek, míg az Opening of the Year Award idén Mályinkára, az Iszkorhoz került.

Elisabeth Boucher-Anselin, a Michelin kommunikációs igazgatója a decemberi budapesti díjátadón arról beszélt, hogy a magyar gasztronómia kiemelkedő fejlődését mutatja a Michelin Guide magyarországi válogatásának idei újabb megjelenése. „Felügyelőinket munkájuk során egyaránt lenyűgözték hagyományokban mélyen gyökerező éttermek csakúgy, mint a kreativitást a gasztronómiában teljesen szabadon engedő vendéglátóhelyek. Összekötötte őket ugyanis az ízek és az egyensúly megtalálására való törekvés, és annak az igénye, hogy valami igazán egyedit szolgáljanak fel vendégeik asztalára.” – hangsúlyozta köszöntőjében.  

A Michelin Guide National Selection of Hungary 2024. évi díjazottjai:

Két Michelin-csillag:

  • Platán Gourmet, Tata
  • Stand, Budapest

Egy Michelin-csillag:

 

Új 1 Michelin-csillagos étterem:

  • Pajta – Őriszentpéter

Mind a 7 korábbi csillagos étterem megtartotta az 1 Michelin-csillagot

  • 42 - Esztergom
  • Salt - Budapest
  • Costes - Budapest
  • Borkonyha Winekitchen - Budapest
  • Babel - Budapest
  • Rumour - Budapest
  • Essencia - Budapest

 

BIB Gourmand:

Új Bib Gourmand éttermek:

  • Iszkor - Mályinka
  • Újváros Bisztró - Szarvas
  • N28 Wine and Kitchen - Budapest
  • Goli - Budapest
  • Platán Bisztró - Tata


Megőrizték Bib Gourmand minősítésüket:

  • Macok - Eger
  • Morzsa - Pécs
  • Casa Christa - Balatonszőlős
  • Sparhelt - Balatonfüred
  • Kistücsök - Balatonszemes
  • Anyukám mondta – Encs

Zöld csillag:

Új Zöld csillagos étterem:

  • Natura Hill - Zebegény (új)


Megőrizték Zöld csillagukat:

  • Graefl Major Kétútköz - Poroszló
  • Onyx Műhely - Budapest
  • Salt - Budapest
  • Villa Kabala – Szigliget

Ajánlott éttermek (tányérszimbólum):

Idén először ajánlást elért éttermek:

  • Szaletly - Budapest
  • Kollázs - Budapest
  • Zazie Bistro - Budapest
  • Teyföl - Szentendre
  • Füge - Biatorbágy
  • Cut & Barrel - Budapest
  • Sho Tihany - Tihany
  • Virtu - Budapest
  • Aleli - Budapest
  • Bilanx – Budapest

Megőrizték ajánlásukat:  

  • Natura Hill - Zebegény
  • Kreinbacher Birtok - Somlóvásárhely
  • Hoppá! Bistro - Budapest
  • A Konyhám Stúdió 365 - Fonyód
  • Hosszú Tányér - Hosszúhetény
  • füge - Tihany
  • Öreg Prés - Mór
  • Zelna Borbisztró - Balatonfüred
  • Tihanyi Vinarius - Tihany
  • Alkimista Kulináris Műhely - Szeged
  • Horgonyzó Kisvendéglő - Tiszalök
  • Rutin - Budaörs
  • Neked Főztem - Zánka
  • Zip's - Miskolc
  • Avalon - Miskolc
  • NOON - Balatonfüred
  • GÓRÉ - Kisharsány
  • Graefl Major Kétútköz - Poroszló
  • Umo - Budapest
  • Bobajka - Tarcal
  • Botanica - Dánszentmiklós
  • Csopaki Resti by Laurel - Csopak
  • MoszkvaTéЯ Bisztró - Budapest
  • Tati - Budapest
  • White Salon - Budapest
  • Zincenco Kitchen - Budapest
  • FLAVA - Budapest
  • Fricska 2.0 - Budapest
  • Piac 42 - Esztergom
  • Nobu Budapest - Budapest
  • Costes Downtown - Budapest
  • Onyx Mühely - Budapest
  • St. Andrea - Budapest
  • Textúra - Budapest
  • Mák - Budapest
  • Arany Kaviár - Budapest
  • Víg Molnár Csárda - Csopak
  • IKON - Debrecen
  • LAMAREDA - Győr
  • Kővirág -Köveskál
  • Végállomás Bistro&Wine - Miskolc
  • 67 Sigma - Székesfehérvár
  • Sauska 48 - Villány
  • Villa Kabala - Szigliget
  • Stand25 Bisztró - Budapest
  • FELIX Kitchen & More - Budapest
  • Spago by Wolfgang Puck - Budapest

Különdíjak:

  • Young Chef Award 2024: Lendvai Levente, Virtu - Budapest
  • Opening of the Year Award 2024: Iszkor - Mályinka
  • Service Award: Lisztes Ivett, N28 Wine and Kitchen - Budapest
  • Sommelier Award: Székely Mátyás, 42 – Esztergom

Járd be velünk az országot!