A térség méltán híres a falusi vendégszeretetéről, így ne féljetek betérni a legkisebb vendéglőktől kezdve a legnagyobb vendéglátóegységekig, hiszen mindenhol a legjobbat fogjátok kapni kiszolgálás és ételek terén is.
Egy finom sztrapacskára vágytok egy hagyományőrző csárdában? Csábít a palóc konyha különlegessége? Vagy kipróbálnád, milyen a hazai pisztráng íze? Ismerkedjetek meg a Mátra-Bükk sokrétű gasztrovilágával, és lakjatok jól ételekkel és élményekkel egyaránt.
A térség méltán híres a falusi vendégszeretetéről, így ne féljetek betérni a legkisebb vendéglőktől kezdve a legnagyobb vendéglátóegységekig, hiszen mindenhol a legjobbat fogjátok kapni kiszolgálás és ételek terén is.
Ha épp Szilvásváradon, a Szalajka-völgy friss levegőjén túráztok és megéheztek, kihagyhatatlan a ropogósra sült, fehér húsú pisztráng, amelyet krumplival és uborkával szoktak felszolgálni. Nagyon kevés helyen találtok hazai vizekben szaporodott és nevelt pisztrángot, de Lillafüred környékén ilyet ehettek. Megkóstolhatjátok füstölve, leveles tésztába sütve, citromhabosan vagy akár roppanós kelcsipsszel és puffasztott kapribogyóval is. Ha tehetitek, válasszatok mellé egy finom Egri Csillagot a borlapról, hogy teljes legyen az ízélmény.
Az országnak ezen a részén találjátok meg a legfinomabb palóc ételeket is. Széleskörű választékból csemegézhettek a habarással sűrített levesek, illetve a burgonya alapú fogások közül. A krumplit többféle módon kóstolhatjátok meg, a palócgulyásban például főtten, míg a tócsniban reszelve és sütve. Ne hagyjátok ki a burgonyatésztás sztrapacskát sem. Édességek terén is biztosan akad majd az ízléseteknek tetsző, elég csak megemlíteni a molnárkalácsot, a pampuskát vagy szalagos fánkot, amelyet farsangkor szokás enni lekvárral.