Ludwig Múzeum

Ludwig Múzeum BudapestBudapest környéke turisztikai térség

A Ludwig Múzeum a Müpa szerteágazó programjaival szoros együttműködésben kínálja a legfrissebb, legropogósabb művészti aktualitásokat. A kizárólag nemzetközi és magyar kortárs képzőművészetet bemutató LUMU a főváros legprogresszívebb tematikájú kiállítótere és a világ 12 Ludwig Múzeumának egyike.

Ez utóbbi már önmagában többévnyi kortárs anyag kiállítását teszi lehetővé, nem beszélve arról a nemzetközi műtárgycsere-lehetőségről, amelynek az alapját szintén Ludwig-gyűjtemény képezi. A Müpa Duna felé eső szárnyának belső terei pedig kiváló terepet kínálnak egy ízig-vérig XXI. századi múzeumnak. Az intézmény évente átlagosan nyolc-tíz időszaki kiállítást szervez, emellett időről időre változó kontextusban tárja a nagyközönség elé gyűjteménye darabjait, aminek igazi különlegessége a közép-kelet-európai karaktere. Az, ahogy falain belül hangsúlyosan jelenik meg egy sajátos történelmi, kulturális kontextussal rendelkező térség művészi teljesítménye az elmúlt fél évszázadból. A '60–80-as évek progresszív magyar művészete elsősorban a nemzetközi tendenciákkal párhuzamosan, válogatott műveken keresztül ismerhető meg.

A bemutatásra kerülő alkotások listája vásárlással, ajándékozással és tartós letétként bekerült műtárgyakkal évről évre folyamatosan gyarapszik, de a múzeum a kiállítások és tárlatok mellett különleges kiadványokkal, változatos társművészeti és művészetpedagógiai programokkal is igyekszik növelni az itt kiállított művek és alkotóik ismertségét. Rendszeresen szerveznek tárlatvezetéseket, amelyeket a hazai kulturális és társadalmi élet kiemelkedő alakjai tartanak, olykor nem kevés történettel fűszerezve az amúgy is személyes hangvételű kalauzolást. A LUMU legsikeresebb kiállításai között voltak nemzeti vagy regionális tematikák, évfordulós és életmű-kiállítások, de nem hiányozhattak a digitális közegre alkotó művészek munkáit bemutató, médiaművészeti vagy teljesen az interaktivitásra épülő tárlatok sem.

Az elmúlt másfél évtizedben olyan emlékezetes kiállítások voltak itt, mint a Keith Haring-, az Anton Corbijn-, a Taiwan Calling-, a Moholy-Nagy-, a John Cage- vagy az Allen Ginsberg-kiállítás. Emellett évente bemutatják a Leopold Bloom-díj döntőseinek munkáit, valamint a Velencei Képzőművészeti Biennále magyar pavilonjába került alkotásokat, vagy az épp a most futó nemzetközi projekteket is. A LUMU hétvégi programnak is kiváló, hiszen gyerekfoglalkozások, egyéni tárlatvezetések, kulturális, irodalmi, sőt, saját zenei és lounge programjaik is vannak, amelyek jó idő esetén a teraszon kerülnek megrendezésre. Ezek egyike az Art & Wine Lover's Club névre hallgató exkluzív programsorozat, amely a kortárs művészetet a kiváló borokkal és a gasztronómiával köti össze. Ezáltal közelebb hozza a kortárs művészetet azokhoz, akik még csak ismerkednek a műfajjal, valamint egy teljesebb programélményt kínál azok számára is, akik rendszeresen látogatnak kiállításokat. A Ludwig Múzeum Shopban a könyvek, katalógusok mellett exkluzív, magyar dizájnerek által kifejezetten e boltocska számára tervezett ajándéktárgyak is kaphatók.

Az aktuális kínálatban a Malinovka és a Blacklist Design noteszei, tolltartók, neszesszerek és kitűzők, az Artkores, a Personal Perception, Kincses Zsanett, Ilyés Juli, a Moha Design, a BA Design különböző anyagokból készült ékszerei, az UART, az Issi, a Miaszösz, a Boridesign és az Eperfa gyerekjátékai, és olyan magyar ikonikus vagy design-márkák, mint a Tilos Rádió, a Make Design, az Urban Side Walker, az Evuska, a Nebouxii, az Edinas Paper, a Sapka és a Földvirág termékei szerepelnek, valamint a Medence Csoportnak a múzeum korábbi kiállításainak molinóiból készített egyedi táskái, pénztárcái is megvásárolhatók. Így a shopban és közvetlenül a LUMU jegypénztára előtt található Vince könyvesboltban az aktuális kiállítás megtekintése után még hosszasan el lehet bóklászni a művészeti albumok, könyvek és ajándéktárgyak között válogatva. De hát mi adhatna nagyobb örömöt egy a kortársra nyitott elmének, mint maga ez a böngésző, kíváncsi és befogadó, meditatív állapot? 

Járd be velünk az országot!