Less be a felszín alá! Vár a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum

Tisza-tavi ÖkocentrumPoroszlóDebrecen és térsége turisztikai térség

Meglátni és megszeretni, ilyen a Tisza-tó és vadregényes környezete, ami számtalan állat és növényfaj otthona. A tó és környékének flóráját és faunáját ráadásul testközelből ismerhetik meg azok, akik ellátogatnak Poroszlóra, a Tisza-tavi Ökocentrumba. 

Magyarország második legnagyobb tava, a mesterségesen létrehozott Tisza-tó idén ünnepli 50. születésnapját. A vadregényes környezetben az elmúlt évtizedekben igazán gazdag ökoszisztéma alakult ki, gazdag madárvilágával, a nádasok között futó kacskaringós vízi útvonalakkal igazi paradicsom. Az Alföld ékszerdobozának számító tavat érdemes közelebbről is megismerni, ehhez pedig jobb hely nem is akad, mint a Poroszlón található ökocentrum. A 2012-ben elkészült, felszálló madárra emlékeztető komplexumban Közép-Európa legnagyobb édesvízi akváriumát is megcsodálhatjuk, amiben gigantikus, már-már cápákra emlékeztető vizák is úszkálnak. De ennél jóval több érdekességet tartogat a bemutatóhely!

Több tucat állat 2600 m2-en

A látogatást érdemes a négyszintes központi épületben kezdeni, amelynek legfelsőbb emeletéről, 30 méteres magasságból meseszép kilátás nyílik a tóra és az alattunk elterülő ökocentrumra, sőt a Bükk és a Mátra vonulatai is kivehetők a magasból. Ezután irány a „pince”, ahol a 735.000 literes édesvízi akváriumrendszer rejtélyes víz alatti világ különleges hangulatával ejt ámulatba kicsiket és nagyokat. A 70 különböző fajtájú hal mellett, 15 hüllő és kétéltűfajt is megismerhetnek a látogatók, az épület első emeletén pedig az apróbb állatok világába nyerhetünk betekintést. Ebben mikroszkópok lesznek a segítségünkre, illetve a mini akváriumok csöppnyi lakóit is érdemes szemügyre venni. A Tisza-tavi Ökocentrumban a legkisebbek sem maradnak móka nélkül: szintén az első emeleten egy tavat utánzó játszóházban kék labdák között csobbanhatnak a kicsik! Az épületben az interaktív élmények kedvelői egy vetítőtermet is találnak, amelyben a háromdimenziós megoldásnak hála mi magunk is részesei lehetünk a vásznon zajló eseményeknek.

Séta a természetben

Az épületből kilépve balra, illetve jobbra egy 10 hektáros szabadidőpark terül el, ahol további állatfajokat ismerhetünk meg. A vidrákat a külső kifutóban, medencében figyelhetjük meg, amint komótosan majszolnak vagy úszkálnak, láthatunk még jégmadarat akár vadászat közben, de dámszarvasok, teknősök, arany sakálok, vörös rókák, nyuszik és muflonok is várnak. A parkban több játszótér, sövénylabirintus, állatsimogató és egy 1884-ben épült tájház is gondoskodik arról, hogy egy igazán tartalmas napot töltsünk el, csodaszép környezetben. A vízi játszótereken igazi halásznak érezhetik magukat a gyerekek, érdemes kipróbálni a fából készült platókon való evezést!

Szálljunk vízre!

Ha az összes állatot megnéztük és bejártuk az ökocentrumot, irány a tó! A komplexum mellett kiépített Tisza-tavi Vízi Sétányon a víz felett 1500 méter hosszan vezet az út, amely mentén madárvárták és kilátóhelyek biztonságából figyelhetjük meg a tó nem mindennapi élővilágát. A tanösvényhez egy kishajóval tudunk eljutni, ami menetrend szerint jár!

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!