Varázslatos panoráma: fedezd fel a természetet Magyarország felújított kilátóiból

Tisza-tavi vízi kilátóTisza-tóDebrecen és térsége turisztikai térség

Hazánk jó pár csodálatos kilátóval rendelkezik, amelyek közül a természetjárók biztosan sokat személyesen is felfedeztek már. Azonban érdemes visszatérni néhány olyan helyszínre, amelyet talán már ők is kipipáltak a bakancslistájukon, hiszen az utóbbi időben több kilátó is izgalmas fejlesztéseket kapott, hogy még jobban ki tudja szolgálni az érdeklődők igényeit. 

Balatongyörök - Szépkilátó (Lady Hamilton-emlékhely)

A Balaton északi partján található Balatongyörök kedvelt pontja a Szépkilátó, amelyről fantasztikus kilátás nyílik a magyar tengerre és környékének vadregényes tájaira. Az Eötvös Károly író által elnevezett panorámás dombtető II. Festetics Tasziló és felesége, Mary Hamilton szívébe is belopta magát, hiszen ez volt a főúri pár egyik kedvenc pihenőhelye. Mary Hamiltonnak köszönhetően a kilátó környékét egy fekete fenyőerdő öleli körül – ennek állít emléket az a frissen leleplezett Lady Hamilton-szobor, amelyet Szabó Menyhért szobrászművész készített. 

Lillafüred - Zsófia-kilátó

Az észak-magyarországi Lillafüred egy igazi gyöngyszem a Miskolc környéki turisztikai látványosságok sorában. Az egyik legismertebb úti cél a Zsófia-kilátó, ahonnan a Bükk-hegység magaslatait csodálhatják meg a lelkes túrázók. Az első vidéki kilátótorony több mint 120 évvel ezelőtt épült – erről sokáig az építmény állapota is árulkodott és emiatt hosszú évekig zárva tartott. Azonban a Zsófia-kilátó az elmúlt évben egy nagyszabású felújításon esett át és új kilátóponttal, valamint interaktív látványelemekkel is gazdagodott. Új, impozáns kupolájával pedig a „kilátók királynője” nevet is kivívta magának. 

Tisza-tavi vízi kilátók (Fattyúszerkő kilátó, Bölömbika kilátó, Szilas-foki kilátó)

A Tisza-tó a keleti országrész egyik legkedveltebb kirándulóhelye, ahol rengeteg program közül válogathatnak az aktív pihenésre vágyók. A lehetőségek sora nemrég újabb látványosságokkal bővült: a Tisza-tavon három új magasles is épült, amelyeknek különlegessége, hogy kizárólag csónakkal lehet megközelíteni őket. A Fattyúszerkő kilátó, a Bölömbika kilátó és a Szilas-foki kilátó tökéletes példája annak, hogyan élhet egy modern építmény tökéletes szimbiózisban a környezetével anélkül, hogy megcsorbítaná azt az élményt, amelyet a természet szépsége nyújt.  

Kiskörei kilátó - MAHART-bázis

A Kiskörei vízlépcsőrendszer az ország egyik legnagyobb vízenergia-termelő létesítménye, amelytől alig pár kilométerre fekszik a MAHART-bázis fénypontja: az a kilátó, amely két összefordított hajótest képét rajzolja ki. A magasba nyúló acélszerkezet tetőpontjáról csodás panoráma nyílik: a lépcsők megmászására vállalkozók jutalma, hogy a Tisza-tavat, az Abádszalóki öblöt és a Kiskörei vízerőművet is megvizsgálhatják madártávlatból. 

Balatonberény - Somoshegyi-kilátó

Somos parkerdő szélén, egy elbontott kilátó helyén kapott helyet a Somogyhegyi-kilátó, amely egyedülálló panorámát kínál. A Balaton partján kevés olyan kilátó látogatható, amelyről a Tapolcai-medence látványa is elénk tárul. A 12 méteres magasles egyedülálló fekvésével egyértelműen bakancslistás úti cél. 

Fonyód - Szaplonczay sétány

A fonyódi Szaplonczay sétány évek óta népszerű a kirándulók és a kerékpárosok körében, azonban az új fejlesztéseknek köszönhetően még vonzóbbá vált. A sétányon új, modern játszóterek és pihenőhelyek épültek ki, valamint a sportolási lehetőségek száma is megnőtt. Az új éjszakai kivilágítás amellett, hogy biztonságosabbá teszi a késő esti testmozgást, kellemes hangulatot teremt és gyönyörű látványt nyújt. 

Fonyód

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!