Kincsvadászat a fonyódi piacon

PiacFonyódBalaton turisztikai térség

A balatoni pihenés és a környező települések látnivalóinak felkeresése mellett üdítő program valóságos kincsekre vadászni a fonyódi piac antikvitásai között. De gasztrokincsekre is rátalálhattok itt, a helyi termelők áruinak szinte végtelen választékában.

Fonyód a Balaton déli partjának egyik, a turisták körében különösen kedvelt települése. Piaca egész évben várja a vásárlókat.

Legendás KGST-piacból lett a helyi termékek tárháza

De vajon mitől olyan különleges ez a piac, hogy még Nyugat-Európában is ismerik, és a környék egyik kiemelt turisztikai látványosságának számít? Hatalmas mérete mellett attól is, hogy ez a vásár több évtizedes múltra tekint vissza. A XX. század utolsó évtizedeiben klasszikus KGST-piacként működött, ahol mindent lehetett kapni, ami az üzletek korlátozott választékából hiányzott. Az évek múlásával azonban átalakult, ma inkább hazai, környékbeli kereskedők és termelők portékái töltik meg a standokat, az olcsó tömegáruk helyett a helyben termelt, minőségi élelmiszereké lett a főszerep.

A fedett piaccsarnokban őstermelőktől vásárolhattok zöldséget, gyümölcsöt, húsárut, tojást, tejterméket. Emellett száraz virágok, méz, valamint kézműves népi és iparművészeti termékek is kaphatók a Balaton legnagyobb vásárának tartott, csaknem 3 hektáros területet elfoglaló piacon. Bár a vásár óriási, a családias piaci hangulatról azért nem kell lemondanotok, és a termékek minősége sem „nagyüzemi”. Akkor is érdemes itt beszerezni a hozzávalókat, ha az egészséges, minőségi táplálkozás jegyében a nyaralás ideje alatt is magatok főztök.

Kincsvadászok törzshelye

Az antikvitások kedvelői és a „kincsvadászok” számára egész napos program lehet a piac, amelynek sárga sátra alatt régiségek, festmények, antikvár és használt könyvek között válogathattok. A megközelítése sem nehéz, hiszen a 7-es főút mellett, annak közvetlen közelében fekszik, és már a puszta mérete miatt is nehéz volna elmenni mellette. A gépkocsit a közeli parkolóban hagyhatjátok a nézelődés idejére, vagyis cipekedni sem sokat kell a piaclátogatás végén.

Sétaötletek piacozás után

Ha Fonyód környékén pihentek, a balatoni strandolás mellett persze nem csak a piacot érdemes felkeresnetek. A város egyik legismertebb és legnépszerűbb látványossága a Kripta-villa, amely egy beteljesületlen szerelemnek állít emléket. A Fácános-erdőben egy történelmi cölöpvár romjaira bukkanhattok: a fonyódi palánkvár annak idején egy török ostromot is átélt. Azoknak pedig, akik szeretnek kirándulni, sokak szerint a legszebb balatoni panorámában lehet részük, ha meghódítják a fonyódi hegyeket, a Vár-hegyet és a Sipos-hegyet. Mindkét csúcson kilátóból élvezhetitek a tó páratlan látképét. 

Járd be velünk az országot!