Kihagyhatatlan kulturális élmények tárháza vár idén ősszel Budapesten

Liszt Ferenc Zeneművészeti EgyetemBudapestBudapest és környéke turisztikai térség

A nyárias meleget végérvényesen magunk mögött hagytuk, ami egyet jelent azzal, hogy beléptünk az év azon szakába, amikor számtalan kulturális program közül szemezgethetünk. Képzőművészeti és fotókiállítások, klasszikus zene és összművészeti fesztivál: íme az idei ősz legjobb kulturális élményei!

1. Összművészeti egyveleg: Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál

Nehéz lenne csupán párat kiemelni az egész októbert meghatározó Liszt Ünnep kínálatából. Már az eseménysorozat nyitókoncertje is fergeteges, hiszen a Szent István Bazilikában megrendezendő eseményen a zenei műfajok izgalmas keveredésének lehetünk fültanúi. A bakancslistánkon azonban még ott a helye többek között az Art Market Budapestnek, a Margó Irodalmi Fesztiválnak vagy a világhíres Plácido Domingo koncertjének is! A teljes kínálat óriási, biztosan mindenki megtalálja a kedvére valót!

2. Képzőművészet: Matisse kiállítás

Idén ősszel a Szépművészeti Múzeum termeiben a 20. századi festészet egyik legnagyobb alakjának, a francia Henri Mattise több mint 150 mesterművét csodálhatjuk meg. A kiállításon megismerhetjük a fauvinizmus képviselőjének munkásságát a korai alkotásoktól egészen az 50-es években született emblematikus művekig. A tárlat október 16-ig várja a látogatókat!

3. Kultúrák találkozása: 15. Judafest

Szeptember 18-án a zsidó hagyományok, szokások, ízek mögé is beleshetünk, hogy megtudjuk, mit jelent az manapság, ha valaki zsidó. Mit eszik, hogyan él és egyáltalán mi teszi őt zsidóvá? Többek között ezekre a kérdésekre is válaszokat kaphatunk, de az eseményen lesz muzsika, tánc, színház és persze nagy beszélgetések is, amelyeknek hála közelebbről is megismerhetjük ezt a különleges vallást és kultúrát. 

4. Bak Imre, A csend változatai című kiállítás

Bak Imre a magyar festészet egyik legnagyobb hatású alakja, akinek művészetével a galériákon kívül is találkozhatott már a nagyérdemű. Idén ősszel az acb Galériában nyílik önálló kiállítása a művésznek, amely A csend változatai címet viseli, a ciklus alkotásai a művész életművének egy nyugodtabb szakaszát jelöli, ez visszaköszön a művek színhasználatában, a fehér szín dominanciájában is.

5. Az év legjobb sajtófotói a Nemzeti Múzeumban: Word Press Photo

Minden évben hatalmas népszerűség övezi a legjobb sajtófotókat felvonultató World Press Photo kiállítást. Idén összesen 138 képet és történetüket ismerhetjük meg, a fotókat a nemzetközi zsűri 130 ország 4066 fotóriporterének 64 823 képei közül választotta ki. A tárlat szeptember 23. és október 8. között lesz látogatható, a kiállítás előtt vagy után feltétlenül tegyünk egy sétát a nemrég felújított Múzeumkertben is!

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!