Földön, vízen és két keréken: kihagyhatatlan élmények a Tisza-part körül

Debrecen és térsége turisztikai térség

A Tisza-tó Magyarország második legnagyobb tava. Nem marad messze azonban a Balaton népszerűségétől, hiszen vadvízi világa, természeti értékei és változatos szórakozási lehetőségei minden korosztály számára kalandos felfedezést és kikapcsolódást kínálnak.

Az Alföld oázisának is hívhatnánk az idén 50 éves Tisza-tavat. Kelet-Magyarországon fekszik ez a 127 km²-es vízfelület, amely szárazföldön és vízen is felejthetetlen élményeket nyújt az arra látogatóknak. Vadregényes tájak és lenyűgöző élővilág tárul elénk, ami 50 halfajjal és 200 madárfajjal vár. Ráadásul közel 100 látnivaló és program közül választhatunk, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb aktív vagy passzív pihenési formát. Mutatjuk a 7 bakancslistásat.

1. Séta a Tiszavirág Tanösvényen

A Tisza-tó egyik különleges attrakciója a tiszavirág. Nevét meghazudtolva egy rovarról van szó, amely magyar kuriózummá vált, hiszen napjainkban a Tisza-tó az egyetlen hely, ahol csoportosan élnek. A tanösvény csónakkal könnyedén megközelíthető, télen-nyáron várja a látogatókat. Június második felében azonban bakancslistás helyszín, ugyanis ilyenkor indul a tiszavirágzás. Ebben az időszakban rajzanak ezek a rovarok, így gyönyörű látványt nyújtanak a víz felszínén. Máskor is érdemes azonban ide látogatni, mert a bűbájos helyi vidrák látványa is magával ragadó.

2. Interaktív program kicsiknek és nagyoknak: Tisza-tavi Ökocentrum

Az Ökocentrum a Tisza-tó természeti kincseit és élővilágát mutatja be interaktív módon. Itt található Európa legnagyobb édesvízi akváriuma is, de a 3D-s moziban végignézhetjük a tó évszakonkénti átalakulását is. Az Ökocentrum területén ráadásul a környék őshonos állataival is találkozhatunk, többek között vörös rókák, mufflonok és európai őzek is várnak. Kicsiknek és nagyoknak is izgalmas programot kínál az Ökocentrum, így semmiképp ne hagyjuk ki!

3. Tisza-tó madártávlatból

A Tisza-tó mesés látványát három kilátóból is megcsodálhatjuk, melyek mindegyike egy-egy helyi madár nevét viseli. A Fattyúszerkő, Küszvágó csér és a Bölömbika kilátókat vízen keresztül tudjuk megközelíteni, így érdemes motorcsónakra, kenuba vagy SUP-ra pattanni, hiszen madártávlatból, 9 méteres magasságból a Tisza-tó új arcát mutatja, és pazar kilátásban lehet részünk. 2021-ben az Év Kilátója címet is elnyerte a Bölömbika.

4. Kenguru Park, Tiszaderzs

A Tisza-tó hallatán talán nem Ausztrália az első, ami eszünkbe jut, a tiszaderzsi Kenguru Park azonban pontosan az innen származó állatoknak ad otthont. Az idelátogatók a park nevét adó kengurukon kívül megcsodálhatják a különböző ausztrál madarakat, alpakákat, vagy épp Az Oroszlánkirály kedves hősének, Timonnak a testvéreit, a szurikátákat. Ugyan a legtöbb állatot tilos megérinteni, mégis ki ne akarna megismerkedni a park néhány lakójával? A simogatóZOO pontosan erre nyújt lehetőséget, itt kameruni juhok és törpekecskék sokasága várja a dögönyözést. 

5. Zavartalan pihenés az Álomparton

A Tisza-tó ugyan vadregényes természeti tájairól híres, kiépített strandjai hasonló szépséggel várják az üdülni vágyókat. Mind közül a leghangulatosabb talán a Tiszanána-Dinnyésháton található Álompart. Ahogyan a neve is sugallja, a zöld környezetnek és az égszínkék víznek köszönhetően ritka nyugalom jellemző a strandra. Emellett a hely számos aktív kikapcsolódási lehetőséget is nyújt, így akár vízibiciklivel, kajakkal vagy kerékpárral is feltérképezhetjük a környéket. Ha viszont a jól megérdemelt pihenésre szavaznánk, akkor sem fogunk csalódni, a lassan mélyülő, zöld övezettel körülvett part mindenkit levesz a lábáról.

6. A KalandParton nincs helye unalomnak

Sarudon egy különleges élmény- és kalandpark is helyet kapott. A Tisza-tó itt inkább egy homokos tengerpartra emlékeztet, ráadásul itt található Közép-Európa legnagyobb vízi játszótere is. Trambulinok, csúszdák és a szórakozás ezer formája várja a kalandvágyó felnőtteket és gyerekeket egyaránt.

7. Biciklitúra gasztroélménnyel fűszerezve

Amennyiben nem vagy a vízisportok kedvelője, akkor a Tisza-tó legszebb látnivalóit két keréken egy rövidebb 65 km-es, vagy egy hosszabb 90 km-es útvonalon is felfedezheted. Ha pedig út közben megpihennél néhány igazi magyaros falat társaságában, a lángost, a halászlét és a harcsapaprikást semmiképp ne hagyd ki. Több helyen is bérelhetsz bicajt, és akkor sem kell kétségbe esned, ha a fizikai állapotod nem kicsattanó, ugyanis elektromos biciklik is várnak.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!