Két keréken az ezerszínű őszben

Tisza-tóDebrecen és környéke turisztikai térség

Az ősz a legjobb évszak a kerékpáros barangolásokra: a forróságnak már vége, kellemes időben kirándulhatunk, az őszi színpompa pedig feledhetetlen látvánnyal kényeztet. 

A sport önmagában is stresszoldó, feltöltő hatású tevékenység: ha azonban a kerékpározással járó fizikai teljesítményt az őszi táj látványával és nyugalmával párosítjuk, egy igazán remek kikapcsolódásban lesz részünk. De vajon merre induljunk, ha elővesszük a kerékpárt a garázsból?

Balaton az év 365 napján

A Balatonra nem csak a nyári főszezonban érdemes ellátogatni: az őszi tó körüli biciklis túrák is fantasztikus élményekkel kecsegtetnek. Az útvonaltervezésben nagy segítséget jelent a BalatonBike365 weboldal (https://balatonbike365.hu) és telefonos applikáció: a teherbírásunkhoz igazított útvonalakat kínál, és minden információt megad, amire a balatoni kerékpározáshoz szükségünk lehet. A látnivalók mellett a szolgáltatásokat is megismerhetjük belőle, bevonva a látókörünkbe a parttól távolabb eső településeket és szolgáltatókat, az eldugott, rejtett kincseket is. Nem csoda, hogy az applikációt a Magyar Kerékpáros Szövetség 2021-ben az év applikációjának választotta.

 

Mi mindjárt két kedvelt útvonalat is ajánlunk: az északi part és a Balaton-felvidék szerelmeseinek csodás élményeket ad a Balaton-felvidék nagyjából 45 kilométeres túrája, amely Balatonfüredről indul, és Pécsely, a Zádor-vár romjai, a vászolyi Forrás-tó és a középkori templomromjairól és levendulájáról híres Dörgicse érintésével halad tovább az örvényesi vízimalomig és Tihanyig. Majd onnan vissza Balatonfüredre. A déli parton Fonyód kilátóitól indul a túra, amely Balatonboglár Vörös és Kék kápolnája és Gömbkilátója érintésével Balatonlellén és Balatonszemesen vezet végi, majd a Zamárdi Szamárkő (amely állítólag Jézus szamarának patanyomát őrzi) megtekintése után a déli part központja, Siófok főteréig visz.

Vizek mellett, madarak között

De nem csak hazánk legnagyobb tavát érdemes körbebiciklizni. A Tüskevár Matula bácsijának nyomában járhatunk, ha a Kis-Balaton partjának érintetlen vidékén barangolunk. A Zalakarosról induló 33 kilométeres útvonal kis forgalmú utakon, és nagyrészt kerékpárutakon, teljesen sík terepen halad. A háborítatlan útvonalakon ritka madárfajokat is megfigyelhetünk, miközben valósággal fürdőzünk az ezerszínű őszben.

 

Egy másik nagy tavunk, a Tisza-tó is a bringások paradicsomává vált az utóbbi években. A tavat körbefutó bicikliúton saját kerékpárunkkal, de akár bérelt biciklivel is elindulhatunk. A tiszafüredi Tisza-tavi Kerékpáros Centrum lehet a kiindulópontunk, amelyről elindulva a helyi növény- és állatvilág felfedezése mellett érdemes megállni a kiskörei Hallépcsőnél és a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumnál is.

Hegyi utakon, az erdők mélyén

Aki viszont inkább a keményebb, hegyi útvonalakat részesíti előnyben, és szívesen gyönyörködne az őszi erdő színpompájában, annak a Bükk és a Zemplén kínál csodákat. A zempléni túra Pálházáról indul, és a mesebeli Kőkapun halad keresztül, ahol valóban elszakadhatunk a városi nyüzsgéstől, hiszen még a térerő is esetleges. Az aszfaltút a Kemence patak és a Pálházi Erdei Vasút mellett kanyarog. A kőkapui vadászkastély megtekintése után egészen a füzéri várig tekerhetünk el, ahonnan az egész környéket belátni. A falvakban megállva a hagyományos hegyközi ételeket is megkóstolhatjuk.

 

A Bükkben Lillafüred káprázatos látnivalói után a Sebesvíz mésztufa-vízesés, majd Jávorkút, illetve a Bükk legmagasabb pontja, az Istállós-kő felé vezet az út, innen érkezünk el a szilvásváradi Szalajka-völgybe. Ha szerencsések vagyunk, nemcsak a növényeket, de az erdők állatait is megfigyelhetjük.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!