Két keréken a Duna mellett

VácBudapest környéke turisztikai térség

A Dunakanyar nem véletlenül a kirándulók kedvence: különféle nehézségű gyalogos és kerékpáros útvonalak, történelmi emlékek és természeti értékek váltják egymást, a csúcsokról pedig elképesztő a panoráma. Merre indulhatunk, ha kerékpárral szeretnénk felfedezni ezt a csodálatos tájat?

A Dunakanyar a kerékpárosok minden csoportjának kínál valami izgalmasat: általánosságban annyit elmondhatunk, hogy aki itt biciklire ül, nem fog csalódni. Aki kényelmes, alig-alig emelkedő úton szeretne haladni, ugyanúgy megtalálja a számítását, mint az, aki acélos erőnléttel vág neki a meredek emelkedőknek. 

Kezdőknek és gyerekeknek

A hosszabb utak kedvelői Budapesttől akár Esztergomig is elkerekezhetnek, a kezdőknek és a gyerekekkel útnak indulóknak azonban érdemes ettől rövidebb útvonalakon gyűjteni az élményeket. A fővárosi biciklisek körében méltán népszerű a Budapest-Szentendre útvonal, ahol a 22 kilométeres távon alig kell emelkedővel számolnunk. A kényelmes tekerés végén pedig ott várnak a szentendrei belváros hangulatos utcái, éttermei, fagyizói, de akár a Duna-korzón is megpihenhetünk.

 

Hasonlóan kellemes és kényelmes útvonal az EuroVelo6-os kerékpárúton eljutni Szobtól Vácig. A szobi vasútállomástól indulva a Lutzenbacher-kastélynál fordulhatunk rá a nemzetközi úthálózat itthoni szakaszára, majd Zebegényben és Nagymaroson érdemes megállnunk. A zebegényi Duna-partról érdemes felkapaszkodnunk a település központjába, vagy akár a Kálvária-templomig is. Nagymaroson viszont ebédre, uzsonnára, hosszabb pihenőre jó ötlet megállni: a folyó túloldalán magasodó visegrádi vár látképével szemben fogyaszthatjuk el a helyben kapható hamburgereket, leveseket vagy sülteket, hogy aztán Kismaroson át Verőcéig, majd az ártéri erdőn át egészen Vácig folytassuk utunkat. Itt mindenképp hívjuk meg magunkat egy finom sütire, vagy üljünk be a barokk főtér egyik hangulatos kávézójába.

Sportos kirándulóknak

A Dunakanyar lélegzetelállító panorámájú csúcsaira vezető kerékpártúrák olyan bicikliseknek valók, akik nem félnek az emelkedőktől, és az erőnlétük is megvan hozzájuk. Nagymarostól Zebegényig például alig több mint 18 kilométert kell tekernünk, mégis garantáltan megizzadunk a végére, és az sem kizárt, hogy másnap izomlázzal kelünk majd fel. A zebegényi Kopasz-hegyen álló Trianon-emlékművet, majd a környék látképét kínáló Kós Károly kilátót érintve érdemes is egy kis pihenőt tartani, mielőtt ráfordulnánk a Törökmezőtől a Julianus-kilátóig vezető erősebb kaptatóra. A 482 méter magasan fekvő csúcsról ismét az egész környéket beláthatjuk a Pilismaróti-öböltől a visegrádi Fellegvárig. A meredek túrát érdemes mountain bike-kal vagy e-bike-kal teljesíteni.

 

Visegrád központjából az Apátkúti-völgyön át tehetünk izgalmas kerékpáros túrát. Hegyen-völgyön, erdőben biciklizünk az Ördögmalom-vízesés, a Magda-forrás és a Bertényi Miklós Füvészkert mellett. Ezen az útvonalon egészen Visegrádig eljuthatunk, ahol a város megannyi étterme és kávézója vár, hogy energiával töltekezzünk fel. A Fellegvárat és a Királyi palotát, valamint a Salamon-tornyot se hagyjuk ki a programunkból!

 

Dobogókő szinte legendának számít a magyar kirándulók körében. Biciklivel is felkapaszkodhatunk ide. Pilismaróttól indul, és a zöld jelzést követi a patakok, kaszálók, romok mellett elhaladó útvonal, amelyik a Két-bükkfa-nyeregig, majd az erdős dobogókői kapaszkodóig vezet. A csúcson viszont a Dunakanyar festői panorámája vár – és persze a környék éttermei és fogadói, hogy energiával lássanak el bennünket a Pilisszentkereszten átvezető visszaútra.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!