Kalandozzatok a Bél-kő sziklavilágában!

Bél-kőBélapátfalvaMátra-Bükk turisztikai térség

A Bél-kő tömbje egyszerre idézi a természet nyers erejét és az emberi tevékenységet: tetejéről csodásan megmutatkozik az Északi-középhegység minden szépsége és geológiai érdekessége.

A 15,5 kilométeres, 762 méteres szintemelkedéssel járó, nagyjából ötórás túra főként a gyakorlott, edzett túrázóknak való. A szintemelkedés azonban nem hirtelen meredek kaptatókat jelent, hanem nagyjából egyenletesen oszlik el a táv során. A túra másik nehézsége, hogy viszonylag nagy részét kell aszfalton megtenni, így a cipőválasztásnál erre legyetek tekintettel.

Bélapátfalva látképét egy hatalmas, nyesett, szabdalt bordájú sziklamonstrum uralja: ez a Bél-kő lebányászott maradéka, amely egyszerre idézi a magas csúcsok nyers természeti erejét, és emlékeztet arra, ahogyan az ember kihasználja a természetet. A bányászat során 100 méter tűnt el a hegyből, amely azonban még így is impozáns. A bélháromkúti (bélapátfalvai) ciszterci kolostortól indul a körút, ezután kapaszkodik fel egy tanösvényen, ahonnan szépen kivehető az Északi-középhegység hullámvidéke és a Bükköt felépítő kőzetblokkok sora. Hűs fennsíki erdőben visz tovább az utatok az Őr-kő mészkőormának tetejére, ahol ismét a bükki táj látványa pihenteti a szemeket. Ez a túra legmagasabb pontja, innen már a völgyi út következik, vissza Bélapátfalva felé.  

Ciszterci Apátság, Bélapátfalva

A fantasztikus kilátás mellett a kőzettani érdekességek és a háborítatlan erdő hangulata teszi egyedülállóvá a túrát. Útközben nincs vízvételi lehetőség, így bőséges mennyiségű innivalóval készüljetek – különösen a nyári melegben! 

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!