Irány a budapesti zsidó negyed! Íme a legjobb kóser éttermek, kávézók és üzletek

Mit jelent az, hogy kóser? Mitől kóser egy étterem és egyáltalán milyen ételek sorakoznak egy kóser étlapon? Ha szívesen elmerülnél a zsidó kultúra gazdag világában, akkor van egy tippünk: kóstold végig a következő éttermek menüsorát, hiszen a macesz, a sólet vagy a barhesz többet mesél a hagyományokról, mint gondolnád. 

Minden egyes nép kultúrájához az ételein keresztül a legkönnyebb kapcsolódni. Nincs ez másképp a zsidósággal sem, akik csak úgy, mint az élet egyéb területein, az étkezés terén is fontos szabályok szerint élik a mindennapjaikat. A kóser étkezés szabályai egészen régre nyúlnak vissza. A Tóra, amely a zsidóság legrégebbi vallásos írott emléke kimondja, csak az az állat tekinthető kósernek - azaz alkalmasnak, rituálisan tisztának -, amely kérődzik vagy hasított a patája. Ebben az értelemben kóser a kecske, a birka, a csirke, a pulyka, a liba és a kacsa is, ellenben tréfli, azaz nem kóser, vagyis tréfli a disznó, a nyúl vagy a teve is. Attól azonban még nem lesz kóser egy étel, hogy például birkahúsból készül. A kóserség feltétele, hogy az állatot a sakter, a zsidó hentes megfelelően vágja le: éles kést használjon, hogy az állat minél kevesebbet szenvedjen, illetve jól véreztesse ki. A véres hús ugyanis a legkevésbé sem kóser. A kóser étkezés másik fontos szabálya, hogy a tejes és a húsos ételeket tilos egyszerre fogyasztani, minimum 3-6 órát várni kell a két ételtípus fogyasztása között. Sőt, külön edényekben készítik el a különféle ételeket: tejes fogás sosem készülhet húsos fazékban.

 

A szigorú szabályok ellenére fantasztikus és igazán egyedi ételeket vonultat fel a zsidó gasztronómia, nincs tehát más hátra, minthogy ajánljunk párat a főváros legjobb kóser éttermeiből!

Hanna Garden Glatt Kóser

A Kazinczy utcai zsinagóga udvarában található Hanna Garden Glatt Kóser étterem története 1920-ig nyúlik vissza. A ma is működő egység azonban 1960-ban nyitotta meg kapuit a pesti zsidóság és a zsidó ízekre fogékonyak előtt. A glatt szó az étterem nevében egy, még a kóser szabályozásnál is szigorúbb rendszerre utal. A glatt kóser elnevezést csak annak az állatnak a húsára használhatjuk, amelynek vágásakor a tüdőt a sakter épen, sérülésektől mentesen találja. A zsidó negyed szívében álló Hanna Garden tehát még azokat is ki tudja szolgálni, akik a kashrut, a zsidó étkezés szabályainak maximálisan szeretnének megfelelni. Nem véletlen tehát, hogy az ortodox zsinagóga mellett álló Hanna gyakran otthona a különféle vallási összejöveteleknek, ünnepeknek is. 

Carmel Étterem

Csupán pár lépésnyire a zsinagógától, a VII. kerületi Kazinczy utca 31. szám alatt található a Carmel. Bár nevében nem jelzi, itt is glatt kóser menüt kapunk a pénzünkért. Az étteremben külön sábáti - szombati, pihenőnapi – ebéddel és vacsorával is készülnek, amit vétek kihagyni. A sábát, azaz a péntek napnyugtától szombat napnyugtáig tartó időszak a zsidó vallásban a nyugalom napja. Ekkor a zsidóknak mindennemű munka tilos, nem szabad főzni, mosni, utazni, tüzet gyújtani, írni és nem nyúlhatnak pénzhez sem. Éppen ezért a Carmelben a sábáti ebédért és vacsoráért előre kell fizetni. A sábáti vacsorán barheszt azaz burgonyás kelt fonott kalácsot, maceszlevest, izraeli salátákat és marhaszeletet kínálnak. Ebédre a főétel sólet, de barheszről és az izraeli salátákról sem marad le az, aki szombaton délre érkezik. 

Tel Aviv Cafe

Ez a kósher étterem és kávéház semmi perc alatt megidézi Izrael fővárosának egyedi hangulatát. A mediterrán ízek garantáltak, az olasz focacciatól az izraeli reggelin át, a pizzáig és a hummuszig bármi megtalálható, és természetesen minden kóser. A nagy húsos fogásokat nem itt érdemes keresni, itt a tejes fogásokon van a hangsúly, pár halas ételen kívül a legtöbb finomság vegetáriánus. 

Kosher Deli Budapest

A Síp utcában található Kosher Deli Budapest étterem és delikátesz hétköznaponként menüvel várja azokat, akik nyitottak az izraeli, a magyar és az olasz ízekre. Egy szóval, mediterrán fogásokból itt sincs hiány! A tradicionális zsidó ételek közül a sóletet nem érdemes kihagyni! A Kosher Deli Budapest felső szintje funkcionál étteremként, a földszinti kávézóban viszont elvitelre is válogathat bárki a kóser ételek és élelmiszerek közül. 

Kosher MeatUp

A gyorséttermek a legnépszerűbbek, pláne akkor, ha ebédidőben valami gyors harapnivalót keres az ember. Erre az igényre reflektál a Kosher MeatUp, Budapest egyetlen kóser gyorsétterme, ahol a kóser rántotthús és hamburger mellett olyan keleties fogást is kóstolhatunk, mint a pitában, tálon vagy szendvicsben tálalt shawarma. Ez utóbbi a döner, a gyros és a kebab „testvére”. Az arab kenyérbe töltött hús mellett zöldségek és szósz teszi teljessé az ételt.

Kóser piac-kóser shop

A szombat kivételével minden nap nyitvatartó piac és bolt a Dohány utca 26. szám alatt tengernyi hummusszal és egyéb, természetesen kóser élelmiszerrel várja azokat, akik otthonra is szeretnének betárazni a zsidó gasztronómia legízletesebb finomságaiból. 

Semes Kóser Pékség

Ha hámán táskát vagy flódnit kóstolnánk, akkor a Semes Kóser Pékség termékeit érdemes keresni! A Semes többek között attól is kóser, hogy tejmentes, így azok is belekóstolhatnak a zsidó pék- és cukrásztermékekbe, akik érzékenyek vagy allergiások a tej valamely összetevőjére. A barheszeket mindenképpen érdemes tesztelni. Sós, illetve édes változatban is készülnek ezek a tradicionális magyar gasztronómiában is jól ismert, kalácshoz nagyon hasonló termékek. A Semes péktermékei a Kóser piacon és a Kosher Deliben is megtalálhatók.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!