Minden egyes nép kultúrájához az ételein keresztül a legkönnyebb kapcsolódni. Nincs ez másképp a zsidósággal sem, akik csak úgy, mint az élet egyéb területein, az étkezés terén is fontos szabályok szerint élik a mindennapjaikat. A kóser étkezés szabályai egészen régre nyúlnak vissza. A Tóra, amely a zsidóság legrégebbi vallásos írott emléke kimondja, csak az az állat tekinthető kósernek - azaz alkalmasnak, rituálisan tisztának -, amely kérődzik vagy hasított a patája. Ebben az értelemben kóser a kecske, a birka, a csirke, a pulyka, a liba és a kacsa is, ellenben tréfli, azaz nem kóser, vagyis tréfli a disznó, a nyúl vagy a teve is. Attól azonban még nem lesz kóser egy étel, hogy például birkahúsból készül. A kóserség feltétele, hogy az állatot a sakter, a zsidó hentes megfelelően vágja le: éles kést használjon, hogy az állat minél kevesebbet szenvedjen, illetve jól véreztesse ki. A véres hús ugyanis a legkevésbé sem kóser. A kóser étkezés másik fontos szabálya, hogy a tejes és a húsos ételeket tilos egyszerre fogyasztani, minimum 3-6 órát várni kell a két ételtípus fogyasztása között. Sőt, külön edényekben készítik el a különféle ételeket: tejes fogás sosem készülhet húsos fazékban.
A szigorú szabályok ellenére fantasztikus és igazán egyedi ételeket vonultat fel a zsidó gasztronómia, nincs tehát más hátra, minthogy ajánljunk párat a főváros legjobb kóser éttermeiből!