Helyszínt keresel egy romantikus naphoz? Hoztunk 5 tippet!

Szent György-hegyi bazaltorgonákSzent György-hegy Balaton

Egy különleges energiákkal bíró falu a Bükkben, egy erdei túra a Dunakanyarban vagy egy zempléni tóparti vadászkastély lenne a hozzátok illő úticél? 

Térerő nélkül, nyugalomban

A zempléni várak közül talán a felújított Boldogkő vára, a Füzéri vár és a Regéci vár a legromantikusabb, ezeknek a mesélő kövein sétálva, rögtön várúrnak és várkisasszonynak érezhetitek magatokat. Szintén a Zemplénben található egy eldugott kis csoda: a Nagyhután, az Áfonyás-tó partján álló Kőkapu nevű vadászkastély, ahol meg is szállhattok, vagy ebédelhettek, vacsorázhattok. Ha itt vagytok, érdemes felpattanni Magyarország legrégebbi erdei kisvasútjára is, ami épp itt fut. Ez a terület garantáltan térerő-mentes, tehát tökéletesen alkalmas arra, hogy a kívülről érkező híreket kizárjátok, és csak egymásra figyeljetek.

Gyógyító kövek között

Bükkszentkereszt különleges energiákkal bíró település, amely a nemrégiben elhunyt Szabó Gyuri bácsiról, a bükki füvesemberről is ismert, illetve arról, hogy itt mindig öt fokkal hűvösebb van, mint az ország egyéb részein, ezért jól fog esni összebújni séta közben is. Ezen a helyen a gyógynövényeknek és a gombáknak is van ünnepük, de például szervezett gyógynövénytúrákon ugyancsak részt vehettek, illetve számos kirándulóútvonal közül választhattok. A falu melletti erdőben találhatók a – legenda szerint – gyógyulást hozó Boldogasszony kövek, amelyek között például közösen meditálni szintén fantasztikus élmény.

Bükkszentkereszt

Titkos kert

Ha csak egy napra vagy pár órára szakadnátok ki a városból, ehhez remek helyszín lehet a Visegrádi-hegységben lévő, kevesek által ismert, sajátos mikroklímájú, mára titkos, buja kertté fejlődött Bertényi Miklós Füvészkert, ahova a kutyátokat is vihetitek (ha van). A 16,5 hektáros park igazi különlegesség, egy mini botanikus kert a hegyi környezetben. A bejárata közvetlenül az Ördögmalom Erdei Étterem mellett található, ahol akár ebédelhettek is, és a belépőjegyet megváltva, 19 sétány közül választhattok. A park 8-as számú részénél egy kétoldali vaskallantyúkkal nyitható csapóajtót találtok, ezt kinyitva az erdő felé vehetitek az irányt, és újabb csodaszép helyeket fedezhettek fel. Az innen induló, összesen 8 km hosszú körtúra a Muflon-ösvény mellett az Erdőanyai tanösvényt és az Ördögmalom-vízesést is érinti.

A geometrikus művészet szerelemeseinek

A veszprémi Vár önmagában is megér egy sétát, de most egy itt lévő, eldugott kis múzeumra hívnánk fel a figyelmeteket a Tűztoronynál. A Modern Képtár Vass László cipészmester művészeti gyűjteményét bemutató magánmúzeum. A világhírű Vass Shoes márka alapítója a hetvenes évek óta, zömmel absztrakt munkákat gyűjt, kezdte a háború utáni kortárs magyar mesterekkel, de a kollekciót világhírű non-figuratív alkotók egészen friss műveivel folyamatosan bővíti. Bak Imre, Konok Tamás, Maurer Dóra, Vera Molnar – hogy csak pár nevet említsünk, akik miatt muszáj ide betérni.

Barokk és Balaton

A Szent György-hegyen lévő, Hegymagashoz tartozó, 1760 óta itt álló Lengyel-kápolna a Balaton-felvidék egyik legszebb helye, fantasztikus kilátással a környező vulkanikus tájra és a tóra. Miután a kápolnába bekukkantottatok, a szőlőbirtokok között sétálhattok, eldugott kis házakban gyönyörködhettek, friss forrásvizet ihattok az Oroszlánfejű kútból, és úgy érezhetitek, mintha ketten lennétek a világ tetején.  

Szent György-hegy

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!