5 kilátó, ahonnan gyönyörködhetünk az őszi napfelkeltében

Galya-kilátóGalyatetőMátra-Bükk turisztikai térség

Az ősz ezernyi színnel várja a kirándulókat. Kerekedjünk fel, járjuk be az ország tájait és nézzünk szét a legmagasabb csúcsokról! Ha a kilátóhoz vezető túrát hajnalra időzítjük, varázslatos látványban lehet részünk: az őszi napfelkeltéhez ugyanis semmi sem fogható.

1. Az ország legmagasabbja: Galyatető Galya-kilátó

Az 1934-ben épített, akkor még Péter hegyese-kilátó nevet viselő népszerű látványosság eredeti magassága 17 méter volt. A Magyar Természetjáró Szövetség uniós forrásból valósította meg az Országos Kéktúra útvonalán található kilátó felújításának kivitelezését, amelynek során a múltbéli romos épület maradványait ötvözték biztonságos és funkcionális ötletekkel. A Galya-tető 955 méteres, ezzel az országban az előkelő legmagasabb helyet elfoglaló kilátója 360fokos körpanorámát biztosít. Tiszta időben a Bükk a Börzsöny a Cserhát, de akár Budapest és a Dunamenti Erőmű kéményei is megfigyelhetők. 

2. Ikonikus látkép a Balatonboglári Gömbkilátóból

Somogy megye jelképe a Balaton szintjétől körülbelül 60 méter magasan elhelyezkedő Várdombon áll. A 15 méter átmérőjű, alumíniumból készült építményből a Balatoni panorámát csodálhatjuk meg, annak páratlan pompájában. A Kádár István mérnök tervei alapján készült 1950-es években épített különleges kilátó a brüsszeli világkiállítás után a BNV látványossága lett, majd 2013-ban elnyerte az Örökségünk-Somogyország Kincse címet is.

3. Vadiúj kilátó a Mecsekben: Hosszúhetény Zengő kilátó

A Mecsek legmagasabb pontján található Zengő 682 méteres csúcsán magaslik a hét emeletes, összesen 22 méter magas acélszerkezetű kilátó. Az építményről tiszta időben nemcsak a páratlan kilátást, a Drávát kísérő ártéri erdőket, de a Zengő speciális mikroklímájának köszönhetően egyedül itt élő ritka és védett növényzet is megcsodálható. A Kelet-Mecsek A kilátó tájvédelmi körzetben található, ezen belül is Natura 2000 területnek nyilvánított az övezet, ami páratlan esztétikai élményt nyújt az idelátogatóknak.

4. Az Országos Kéktúra egy állomása: Bükk Tar-kő kilátó


A 949 méteres magasságban elhelyezkedő kilátó gyönyörű panorámát kínál a Bükk-fennsíkra. A szintén az Országos Kéktúra útvonalán elhelyezkedő gyöngyszem emblematikus csúcsáról, a Tar-kő sziklaszirtjeiről letekintve remek panoráma tárul elénk dél felé az Alföldre, de a Hereg-rétet, a Lillafüredi országutat, sőt akár Eger házait is megfigyelhetjük. A mészköves sziklaszirt kialakulása a triász időszakra nyúlik vissza, formációi, meredek dőlésű rétegei impozáns látványt nyújtanak az idelátogatóknak.

5. Ősszel kötelező látványosság: Lillafüred Zsófia-kilátó

A kilátók királynőjének is nevezett legendás Zsófia-kilátót először 1900-ban adták át a nagyérdeműnek, majd az idei év augusztusában került, immáron gyönyörűen felújítva átadásra. A gróf Teleki Zsófiáról elnevezett lenyűgöző látványt nyújtó magaslat méltán viseli a királynői rangot, hiszen a vörösfenyő gerendákból álló, önmagában is építészeti látványosságot nyújtó építmény a Palotaszállóra, a hámori függőkertre és a csodálatos csónakkikötőre nyújt panorámát.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!