Pécs a magasból: lábaink előtt a város minden csodája

Zsolnay Kulturális NegyedPécs Pécs-Villány turisztikai térség

Másszatok fel a TV-torony tetejére, csodáljátok meg a város nyugati csücskét a kis-tubesi kilátóból vagy ballagjatok végig a várfalsétányon. Hisz Pécs felülnézetből is páratlan!

Szédítő magasság, lélegzetelállító panoráma, a jól ismert nevezetességek egészen új oldala – ez is Pécs, csak egy kicsit másképp. A Mecsek fővárosának számos olyan pontja van, ahol mindent megkaphatunk egy helyen: a dzsámi halványkék kupoláját, a székesegyház rendíthetetlen tornyait és a színes Zsolnay Kulturális Negyedet. Csak a távcsövet ne felejtsétek otthon!

Páratlan kilátások

Tökéletes kiindulópont ehhez Pécs egyik jelképe, a Misina csúcsán álló TV-torony, amely a maga 197 méterével Magyarország legmagasabb épülete. Üljetek be a 75 méter magasságban működő üvegfalú étterembe, vagy a gyorslifttel vegyétek célba egyből a kilátót, ahonnan tiszta időben akár a horvát Papuk-hegység ormait is ki lehet szúrni. Azoknak, akik nem vágynak ilyen szédítő magaslatokba, tökéletes alternatíva a TV-toronytól alig több mint 1 km hosszú túraútra fekvő kis-tubesi kilátó, amely szerényebb adottságai miatt nem olyan látványos ugyan, de a tetejéről ugyanúgy lenyűgöző panoráma nyílik Pécsre. És ha a délutánotokba még belefér, mindenképp folytassátok az utatokat a Tubes csúcsán tornyosuló János-kilátóig, amit a Mecsek lankái és a békés táj ölelnek körbe.

A városban a város felett

Pécs azonban akkor sem hagy cserben, ha egy rövid túra erejéig sem szívesen hagyod magad mögött a várost. Az egyedi perspektíváért járjátok be a közel 1 kilométer hosszú városfalsétányt, az északi kapuhoz elérve pedig a hosszú lépcsősoron sétáljatok fel egészen a Kálvária-domb tetején álló kápolnáig. Vagy látogassatok el a Havihegy csúcsára – és ne csak a lebilincselő panoráma miatt. Itt áll ugyanis a Havas Boldogasszony-templom, mellette pedig egy 135 éves mandulafa, amely 2019-ben elnyerte az Év Európai Fája címet. A művészet szerelmeseinek pedig ott a Niké szobor, melynek lábától letekintve egészen új arcát mutatja a város. 

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!

label.szechenyi-2020-logo