Hajóval a Dunakanyarban

DunakanyarBudapest környéke turisztikai térség

A Dunakanyar mesebeli településeit, békés vízpartjait és csodás panorámáit a legtöbbször a szárazföldön sétálva, túrázva fedezzük fel. Mi lenne, ha most egy másik perspektívából is szemügyre vennénk ezt a fantasztikus tájat? 

A szárnyashajókkal villámgyorsan, a sétahajókkal pedig kényelmesen szemlélődve juthatunk el a Dunakanyar legszebb településeire. Választhatjuk a lassú hajókázást, akár koktéllal a kézben, de a túracipőt, sőt, a biciklit is magunkkal hozhatjuk, ha a parton is szeretnénk folytatni a felfedezést.

Gyorsan vagy ráérősen?

Ha célirányosan, gyorsan szeretnénk eljutni a kiválasztott településre, akkor érdemes a szárnyashajó-járatokat választani, amelyeken ülve elsuhan mellettünk a táj. A szárnyashajós programjáratok segítségével szervezett, tematikus programokkal is kiegészíthetjük az utunkat.

 

Ha viszont inkább lazítanánk, nézelődnénk, fényképeznénk a fedélzeten, akkor a sétahajójárat a nekünk való élmény. A visegrádi, esztergomi, váci és szentendrei járatok és körjáratok lehetővé teszik, hogy akár az egész Dunakanyart bejárjuk hajóval. De ez messze nem az egyetlen lehetőség: bármelyik településeken kiszállhatunk, megnézhetjük a helyi nevezetességeket, elindulhatunk egy túraútvonalon, vagy kerékpárral folytathatjuk utunkat. Ha kombinálnánk a hajós és szárazföldi élményeket, érdemes Dunakanyar Napijegyet váltani, amelyet a Dunakanyar, a Pilis és a Börzsöny különböző településeire induló vonat- és autóbuszjáratokon, illetve a térség egy kiválasztott hajójáratán használhatunk fel.

Budapesttől Vácig

A Budapest-Szentendre-Visegrád útvonalon közlekedő járat a Kis-Dunaágon halad végig, és útközben Leányfalun és Tahitótfalun is megáll. Szentendrén kiszállva hangulatos sétát tehetünk a belváros kedves lakóházai és templomai között, de a Skanzen népi épületei között is barangolhatunk. Visegrádon vár a Salamon-torony, a Fellegvár és a királyi palota. A Nagyvillámon a kalandparkban szerezhetünk az adrenalinszintünket magasabbra tornászó élményeket, a Mogyoróhegyi Természeti Tanösvényen pedig a környék élővilágával ismerkedhetünk meg egy hangulatos séta keretében.

 

A Budapest, Vác, Verőce és Visegrád között a Nagy-Dunaágon közlekedő körjáratra felülve Visegrád és környékének nevezetességei mellett Vácon megnézhetjük az ország legszebb barokk főterét, a Fehérek templomát és a Mária Terézia tiszteletére épült Diadalívet. Verőcén a Hét Vezér Harangja és a római őrtorony maradványai kínálnak érdekes látnivalót. A kánikulában a verőcei szabadstrandon mártózhatunk meg.

Túrázóknak ajánljuk

Nem csak Budapestről indulnak hajójáratok a Dunán. Az Esztergom- Szob-Zebegény-Szob-Esztergom és a Visegrád-Nagymaros-Zebegény-Dömös-Nagymaros-Visegrád útvonalon közlekedő hajójáratokkal elérhetjük a legnépszerűbb túraútvonalakat, például a Zebegényből induló Malom-völgyi túrát, a Remete-barlangot és a Hegyes-tetőt. Mielőtt azonban elindulnánk, szánjunk egy kis időt erre a csodás, romantikus településre, látogassuk meg a Havas Boldogasszony- és a Kálvária-templomot, valamint a Sziklakápolnát. Nagymaroson a Julianus kilátóból gyönyörködhetünk a fantasztikus panorámában, Dömösről pedig a Rám-szakadék felé vehetjük az utunkat. De arra is bőven vár látnivaló ezeken a járatokon, akik túrázás helyett inkább csak a fedélzetről nézelődnének. Az esztergomi Bazilika, a Mária Valéria híd, és a visegrádi fellegvár is egészen más arcát mutatja a víz felől. 

Naplemente-túra és romantikus vacsora

Ha inkább vezetett túra keretében fedeznénk fel a Dunakanyar szépségeit, a sétahajó-szolgáltatóknál erre is van lehetőség. Számtalan városnézéssel egybekötött hajókirándulást találunk a Dunakanyar útvonalain, de létezik piknikhajó, zenés koktéljárat, és esti naplemente-túra is. A szerelmespárok romantikus vacsora közben csodálhatják meg a tájat, de akár egyéni hajóbérlésre is van lehetőség. Sőt, akár a születésnapunkat is megünnepelhetjük, vagy az esküvői partinkat is megtarthatjuk egy hajón, a rendezvényhez maga a természet adja a látványos hátteret.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!